26 Nisan 2024
  • İstanbul17°C
  • Ankara22°C
  • İzmir17°C
  • Antalya20°C

AFGANİSTAN YÜKSEKÖĞRETİM BAKANI NEDİM: KADINLARIN EĞİTİMİNİ DURDURMA KARARI KALICI DEĞİL

Afganistan İslam Emirliği Yükseköğretim Bakanı Nida Muhammed Nedim, ülkede kadınların eğitiminin durdurulması kararının geçici bir durum olduğunu söyledi.

Afganistan Yükseköğretim Bakanı Nedim: Kadınların eğitimini durdurma kararı kalıcı değil

08 Ocak 2023 Pazar 17:14

Afganistan İslam Emirliği Yükseköğretim Bakanı Nida Muhammed Nedim, Birleşmiş Milletler Afganistan Yardım Misyonu (UNAMA) Afganistan Özel Temsilcisi Markus Potzel ile başkent Kabil'de bir araya geldi.

Eğitim konusunda Afganların haklarına bağlı olduklarının altını çizen Bakan Nedim, hükümet olarak İslami ve ulusal değerlerin korunması ile ülkenin büyümesi ve ilerlemesi hususunda büyük çaba sarf ettiklerini kaydetti.

Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik eğitim konusunun dış etkenler nedeniyle kısa bir süre ertelendiğini söyleyen Bakan Nedim, İslam Emirliği'nin bu konuya şeriat ışığında bir çözüm bulmaya çalıştığını belirtti.

Özellikle iyi niyetli olmayan çevrelerin, eğitim konusunun bütüncül olarak düzenlenmesi konusunda aldıkları geçici kararı, bir karalama propagandasına dönüştürdüklerine dikkat çeken Nedim, bu konuda çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Ülkeye bağımsız bir İslami sistemin, Afganistan halkının fedakarlıklarıyla geldiğini vurgulayan Nedim, İslami ilkelere aykırı hiçbir talebi kabul etmeyeceklerini kaydetti.

Görüşmede, yükseköğretimin her ülkenin ekonomik durumu üzerinde doğrudan etkisi olduğunu söyleyen Potzel, ayrıca ülkenin yüksek öğreniminin geliştirilmesinde iş birliği yapmaya hazır olduklarını kaydetti. Potzel, kadınların eğitimiyle ilgili görüşlerini Bakan Nedim ile paylaştı.

Bakan Nedim ayrıca Mısır, Lübnan, Sudan ve Filistin'den gelen din alimlerinden oluşan bir heyet ile bir araya geldi ve diğer konuların yanı sıra Afganistan'ın eğitim sistemini ayrıntılı olarak ele aldı. (İLKHA)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.