24 Nisan 2024
  • İstanbul21°C
  • Ankara21°C
  • İzmir22°C
  • Antalya23°C

BOYUN AĞRILARINI İHMAL ETMEYİN

Çamlıca Erdem Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Özlem Solak, günlük hayatta sık rastlanan şikayetlerden biri olan boyun ağrılarının ihmal edlmemesi gerektiğini bildirdi.

Boyun ağrılarını ihmal etmeyin

02 Temmuz 2020 Perşembe 13:15

Boyun ağrıları, günlük hayatta sık rastlanan şikayetlerden biridir. Müzmin (kronik) ağrı sıralamasında, bel ağrılarından sonra ikinci sırayı oluşturur. Her 3 kişiden biri hayatının bir döneminde çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişen boyun ağrısından şikayet eder. Kadınlarda ve işçilerde daha sık görülür. Görülme sıklığı yaşla birlikte artar. Omurganın birbiri ile eklemleşen 24 omurdan oluştuğunu söyleyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Özlem Solak sözlerine şöyle devam etti: “ Bu omurların 7'si boyunda, 12'si sırtta, 5'i belde bulunur. Omurlar, omur cismi ve arka yapılardan oluşur. Bunların arasındaki kanaldan omurilik geçer. Her omurun diğer omurun arka elemanları ile yaptığı eklem bölgesindeki kanaldan ise sağ ve sol kol kaslarımızın hareketlerini kontrol eden ve duyusunu sağlayan sinirler geçer. Omur cisimleri birbiriyle diskler aracılığıyla eklemleşir. Diskler omurları birbirinden ayıran ve üzerine binen yükü emen yumuşak yastıkçıklardır. Her birinin çekirdek bölümü jel kıvamındadır ve dış kısmı ise daha kalın liflerle sarılarak korunmuştur. Boyun bölgesindeki hareketleri sağlayan ve yapıları koruyan kaslar ve bağlar vardır.”

BOYUN AĞRISI NEDENLERİ

Doç. Dr. Özlem Solak boyun ağrısının nedenlerini şöyle sıralıyor: “

Enfeksiyonlar
İltihaplı romatizmal hastalıklar (Romatoid artrit, Ankilozan spondilit)
Tümörler
Boyun Zorlanması
Kireçlenme
Kanal Darlığı
Boyun Fıtığı
Yumuşak Doku Romatizması (Fibromiyalji)

Bunların içinden en çok kas ve kemik kökenli sorunlar boyun ağrısına sebep olur. Bu sorunlarda şunlar;

Boyun zorlanması: Travmalar ve kötü duruş sonucu boyunda ağrı ve tutukluk görülür. Boynu uygun olmayan pozisyonda uzun süre tutmak, yatarak televizyon seyretmek ve yastıksız yatmak gibi nedenler boyun zorlanmasına yol açabilir.

Whiplash (Kamçı) yaralanmaları: Arkadan başka bir aracın çarpması sonucu, öndeki araçta oturan kişinin başının öne ve arkaya doğru zorlanması ile boyunda travmanın olmasıdır.

Kireçlenme: Orta yaş üzerinde ortaya çıkan boyun ağrılarının bir diğer nedeni ise omurlarda ve disklerdeki yıpranmaya bağlı olarak oluşan kireçlenmedir. Özellikle boyun hareketleri sırasında artan ağrı, tutukluk gibi şikayetlere neden olur.

Kanal darlığı: Boyun bölgesinde omurilik kanalının sıklıkla kireçlenmeye bağlı olarak daralması sonucu ortaya çıkar. Omurilik veya kola giden sinirlere bası oluşursa boyun ve kol ağrısı, kolda uyuşma, karıncalanma, güçsüzlük gibi şikayetlere neden olabilir.

Boyun fıtığı:

Disk içindeki sıvının fıtıklaşması ve kola giden sinirlere bası yapması sonucu oluşur. Taşma, orta dereceli fıtık ve tam fıtık şeklinde sınıflandırılır.
Taşma (bulging): Disk içi sıvının hafifçe bombeleşmesi
Orta dereceli fıtık (protrüzyon): Disk içi sıvının biraz daha ilerleyerek ortadaki tutucu bağları da esnetmesi ve sinir köklerine bası yapması
Tam fıtık (ekstrüzyon): Disk içi sıvının daha da ilerleyip bağları yırtarak sinir köklerine veya omuriliğe baskı yapması

Boyun ve kolda ağrı, uyuşma, karıncalanma, güçsüzlük gibi şikayetlere neden olur. Boyun fıtığını tedavi etmek için; Ağrı kesici, kas gevşetici ilaçlar, boyunluk, fizik tedavi uygulamaları (sıcak uygulamalar, ağrı kesici elektrik akımları, egzersizler, boyun sinirlerinin etrafına iğne uygulaması (epidural enjeksiyonlar)

Boyun fıtığında ne zaman ameliyat gerekir?

    • Kol veya el kaslarında ilerleyen güçsüzlük,

    • Omurilik basısı,

    • Diğer yöntemlerle uygulanan tedaviye rağmen geçmeyen şiddetli boyun ağrısı durumlarında ameliyat gerekebilir.

Fibromiyalji (Yumuşak Doku Romatizması)

Boyun ağrısı ile birlikte sıklıkla uyku bozukluğu, baş ağrısı ve yorgunluk gibi eşlik eden şikayetler vardır.  Çoğunlukla orta yaştaki kadınlarda görülür. Tanımlanmış 18 anatomik bölgenin 11’inde hassasiyet olması tanıda önemlidir. Bu noktalardan 6’sı boyun bölgesindedir.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.