20 Nisan 2024
  • İstanbul14°C
  • Ankara16°C
  • İzmir19°C
  • Antalya18°C

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN NATO ZİRVESİ İÇİN İSPANYA'YA GİTTİ

​Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ne katılmak üzere Madrid’e hareket etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO Zirvesi için İspanya'ya gitti

28 Haziran 2022 Salı 13:06

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Madrid'e hareketi öncesi Esenboğa Havalimanı'nda açıklamalarda bulundu, gazetecileri sorularını yanıtladı.

Yarın başlayacak NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nin Ukrayna’daki savaşın devam ettiği kritik bir dönemde gerçekleşeceğine dikkat çeken Erdoğan, Madrid’de NATO’nun Avrupa Atlantik coğrafyasının güvenliği bakımından oynadığı asli rolün teyit edileceğini söyledi.

Erdoğan, "Zirve aynı zamanda ittifakın kendini değişen güvenlik ortamına adapte etmesi bakımından önemli bir kilometre taşı olacaktır. Bu anlamda NATO’ya önümüzdeki vadede yön verecek yeni stratejik konsept kabul edilecek." dedi.

Zirve oturumlarında Ukrayna savaşını, ittifaka yansımalarını, NATO’nun caydırıcılık ve savunma gayretlerini, terörizmle mücadele başta olmak üzere güneyden neşet eden tehdit ve meydan okumaları ele alacaklarını söyleyen Erdoğan, "Zirveden temel beklentimiz ittifak dayanışmasının koşulsuz bir şekilde ortaya koyulmasıdır. Müttefiklerimizden terörizmin tüm tür ve tezahürleriyle mücadelede ayrım yapmamalarını, bir müttefike yönelik tehdidin aslında NATO’nun geneline yönelik tehdit anlamına geldiğini görmelerini bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği

Zirvede ayrıca İsveç ve Finlandiya’nın üyelik başvurularının ardından yaşanan sürecin öne çıkacağını belirten Erdoğan, "Bu hususa dair yaklaşımımız artık herkesin malumudur. En başından beri Türkiye’nin hayati çıkarlarını tehdit eden PKK’nın ve PYD/YPG’nin başta olmak üzere her türlü uzantısının bu ülkelerde rahatça hareket etmelerine mani olunmasına yönelik beklentimizi vurguluyoruz. Bu haklı tutumumuzu zirve vesilesiyle bir kere daha açıkça anlatacağım. İkili görüşmelerimde de bu konu gündemde olacak." diye belirtti.

İsveç Başbakanı ve Finlandiya Cumhurbaşkanı ile NATO Genel Sekreter’in de katılacağı bir dörtlü zirve gerçekleştireceklerini söyleyen Erdoğan, "İsveç ve Finlandiya NATO’ya üye olacaklarsa, ittifakın 70 yıllık mensubu Türkiye’nin güvenlik endişelerini dikkate almak zorundalar. Bunun aksi düşünülemez." ifadesine dikkat çekti.

NATO müttefiklerinin Ukrayna’ya desteği sürdüğünü hatırlatan Erdoğan, zirvede NATO’nun çözüm yolunda bir vizyon ortaya koyması gerektiğini de vurgulayacağını söyledi.

Biden ile görüşme

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile bugün bir telefon görüşmesi yaptıklarını belirterek NATO Zirvesi'nde de bugün veya yarın yüz yüze görüşebileceklerini ifade etti.

Erdoğan, "F-16 meselesi hala masada, orada da bir oyalama taktiğini gidiliyor. ABD ile NATO’da nasıl omuz omuza vermiş ülkeyiz ki, bütün silahlar PYD’ye gönderiliyor?" diye ekledi.

Erdoğan, talep gelmesi halinde bile zirvede Yunanistan Başbakanı Miçotokis'le ikili görüşme yapmasının mümkün olmadığını vurguladı.

Erdoğan, "Yunanistan'la yüksek düzeyli stratejik toplantımız vardı, bunu kaldırdım. Artık yapılması mümkün değil, bitti o iş. O kapıyı kapattık. Bundan sonra kendilerine çekidüzen verecekler." dedi. (İLKHA)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.