28 Mart 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara13°C
  • İzmir20°C
  • Antalya19°C

DİYARBAKIRLI VATANDAŞLAR: ÜÇ AYLARI FIRSAT BİLİP İBADETLERLE GEÇİRMELİYİZ

Regaip, Mi'râc, Berat ve Kadir Gecesi gibi manevi inceleri içerisinde barındıran üç aylar, 25 Şubat Salı günü başlıyor.

Diyarbakırlı vatandaşlar: Üç ayları fırsat bilip ibadetlerle geçirmeliyiz

21 Şubat 2020 Cuma 11:33

İçinde Regaip, Miraç, Berat Kandili ve Kadir Gecesi gibi önemli dört geceyi barındıran üç aylar, ibadetlerinin yapılması, Allah'a dua edip tövbelerde bulunması, bol bol Kur'an-ı Kerim okunması ve nefis tezkeresi gibi ibadetlerin yapılması adına kaçırılmayacak bir fırsat olarak duruyor.

Üç Ayların başlamasına kısa bir sürenin kaldığını belirten Diyarbakırlı vatandaşlar, bu ayları fırsat bilip ibadetlerimizin sayısını artırarak dolu dolu geçmesi için çabalamamız gerektiğini söyledi.

Üç aylarda Müslümanlar olarak namazlarımızı aksatmamamız, oruçlarımızı düzgün bir şekilde tutmamız, Allah'u Teala'ya yalvarışta bulunarak tövbe istememiz ve nefsimizi terbiye etmeye çalışarak geçirmemiz gerektiğini belirten Diyarbakırlı vatandaşlar, bu ibadetlerin yapılması halinde imanın sürekli diri kalacağını ifade etti.

"Yapacağımız ibadetler için üç ayların başlaması bizim için çok değerlidir"

Üç ayların Müslümanlar için çok kıymetli olduğunu belirten Veysel Akmeşe, "Üç Aylar ile birlikte başlayan Regaip Kandil'inde biz Müslümanlar, günü oruç tutarak geçiriyoruz. Geceyi de ibadetle geçiririz. Bundan dolayı üç ayların başlaması bizim için çok değerlidir. Bu aylar içerisinde bulunan Ramazan ayı da bizim en şerefli ayımızdır. Müslümanların bu ayları fırsat bilerek namazlarını aksatmaması gerekiyor. Özel kandil günlerinde oruçlarını tutarak günü ibadetle geçirmeleri lazım. Bu aylar başta olmak üzere haramdan uzak durup Kur'an-ı Kerim ve sünneti hayatımızda uygulamalıyız. Bol bol Kur'an-ı Kerimi okumamız gerekiyor. Yine nefis tezkeresi yapmamız lazım. Çünkü en büyük düşmanımızın nefsimiz olduğunu unutmamalıyız." ifadelerini kullandı.

Üç ayları Müslümanların iyi değerlendirmesi gerektiğini belirten Ali Yıldırım, "Üç ayları Müslümanlar iyi değerlendirmesi gerekiyor. Müslümanların bu ayları fırsat bilerek namazlarını aksatmadan kılmaları ve ibadetlerini artırarak devam etmeleri gerekiyor. Yine ahde vefa içerisinde eşi, dostu ve akrabaları ile kucaklaşsın. Küçüklerden büyüğe kadar herkes oruçlarını tutması gerekiyor." dedi.

"Üç ayları bize en güzel anlatan Peygamber Efendimizdir"

Peygamber Efendimizin bir hadis-i şerifini bize hatırlatan Berat Genç, "Müslümanlar bu aylarda namaz kılsınlar. Oruç tutsunlar. İbadetlerini artırsınlar. Sadece bu aylarda değil bütün aylarda bu devamlılığı sağlasınlar. Üç ayları bize en güzel anlatan Peygamber Efendimizdir. Nitekim Peygamberimiz, üç ayları bir hadisinde bize şöyle müjdelediğini görebiliyoruz: 'Recep Allah'ın ayı, Şaban benim ayımdır. Ramazan da ümmetin ayıdır. Bundan dolayı bu ayları fırsat bilip ibadetlerimizin sayısını arttırmalıyız." ifadelerini kullandı.

Müslümanlar olarak her zaman İslami vazifelerimizi yerine getirmemiz gerektiğini söyleyen Ağa Alsaç, "Üç ayların yaklaşması elbette çok güzeldir. Sadece üç aylarda değil, insanlar doğduktan sonra 8 yaşına gelince artık İslami vazifelerini yerine getirmesi gerekiyor. Ayrıca Müslümanlar namazlarını aksatmamaları ve ibadetlerini yapması gerekiyor. Kısaca İslamiyet ne emrediyorsa o yapılmalıdır. Üç aylar içerisinde en bereketli ay Ramazan ayıdır. Bu ay içerisinde Müslümanlar ibadet noktasında her şeyin hakkını tam anlamıyla vermelidir." şeklinde konuştu.

"İbadetlerimizin artması sadece üç aya mahsus olmamalıdır"

İbadetlerimizi yılın her ayına yansıtmamız gerektiğini belirten Mustafa Korkmaz, "İbadetlerimizin artması sadece üç aya mahsus olmaması gerekiyor. Çünkü Müslümanlar olarak bizler her zaman oruçlarımızı tutmamız gerekiyor. Namazlarımızı aksatmadan kılmamız gerekiyor. Zekatımızı vermemiz gerekiyor. Bol bol Kur'an-ı Kerimi okumalıyız. Bu söylediklerimi bütün yılımıza yaymamız gerekiyor. Tabi ki hiç ibadet yapmayan insanlarımız, bu ayları fırsat bilip değerlendirirse çok güzel olur." dedi.

Recep, Şaban ve Ramazan aylarının çok büyük olduğunu belirten Yahya Aydemir, "Bu üç ayların hatırına İnşallah Allah'u Teala herkesi hidayete getirsin. Herkesi ıslah etsin. Recep Ayı, Şaban Ayı ve Ramazan ayı çok büyük aylardır. Bu üç ayı, Müslümanlar tövbe ederek geçirmelidir." temennisinde bulundu.

Günümüzde ibadetlerini tam anlamıyla yapan Müslümanların azaldığını belirten Hüseyin Amca, "Üç aylar Müslümanlar için çok değerlidir. Bu aylarda Müslümanlar oruçlarını tutarsa çok güzeldir. Nitekim orucunu tutan, namazını kılan ve ibadetlerini yapan Müslümanlar her zaman Allah'ı hatırlayıp hayatını ona göre idame etmektedir. Dinini çok daha güzel yaşama fırsatı yakalayacaktır. Bunun yanında oruç tutarak aç kaldığı zaman imanını daha çok kuvvetlendirecektir. Fakat günümüzde maalesef bu tür ibadetleri yapan insanlarımızın sayısı azaldığı için 'küfür' istediği şeyi yaptırıyor. Ama inşallah Müslümanlar olarak canımızı, malımızı, evimizi ve evladımızı feda etsek de 'küfrün' hâkimiyetine izin vermeyeceğiz. Son olarak şunu söyleyeyim: 'Müslümanlar olarak bu aylarda Kur'an-ı Kerimi günde en az bir sayfa da olsa okumamız gerekiyor." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.