28 Mart 2024
  • İstanbul16°C
  • Ankara17°C
  • İzmir19°C
  • Antalya15°C

DÜNYA GENELİNDE COVİD-19 NEDENİYLE 127 GAZETECİ HAYATINI KAYBETTİ

​Basın Amblem Kampanyası, bu yıl 1 Mart ile 31 Mayıs arasında dünya genelinde en az 127 gazetecinin Coronavirus'ten (Covid-19) öldüğünü belirtti.

Dünya genelinde Covid-19 nedeniyle 127 gazeteci hayatını kaybetti

02 Haziran 2020 Salı 16:29

Merkezi Cenevre'de bulunan sivil toplum kuruluşu Basın Amblem Kampanyası (PEC) ölen 127 gazetecinin en az üçte ikisinin aktif görevde olduklarını söyledi.

PEC Genel Sekreteri Blaise Lempen, "Medya çalışanları yeni tip virüse karşı mücadelede önemli bir role sahipler. Hastalığın yayılması hakkında bilgi vermek zorundalar. Birçoğu işlerini yaparken yeterli koruyucu önlemlerin olmaması nedeniyle öldü." dedi.

PEC, ulusal gazeteci dernekleri, yerel medya ve dünyadaki PEC muhabirleri gibi çok sayıda kaynaktan alınan bilgilerle ölen gazeteci sayısına ulaştıklarını bildirdi.

Bu kaynaklara göre, en fazla kurbanın olduğu ülke Peru. Brezilya ve Meksika da her biri 13 kurbanla ikinci ve üçüncü sırada yer alırken bunu 12 gazeteci ile ABD ve her biri 5'er kişi olmak üzere Rusya ve İngiltere takip ediyor.

Bölgelere göre ise Latin Amerika 62 ölümle en fazla etkilenen kıta oldu. Avrupa'da 23, Asya'da 17, Kuzey Amerika'da 13 ve Afrika'da 12 gazeteci virüs nedeniyle hayatını kaybetti.

Haziran 2004'te uluslararası bir gazeteci grubu tarafından kurulan PEC, Birleşmiş Milletler'de (BM) özel danışmanlık statüsüne sahip. Kuruluşun amacı dünya genelinde gazetecilerin yasal haklarını korumak, güvenliklerini arttırmak olarak belirtiliyor. (İLKHA)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.