28 Mart 2024
  • İstanbul21°C
  • Ankara16°C
  • İzmir22°C
  • Antalya21°C

KAYSERİ’DE AHİ EVRAN ESNAF VE SANATKÂRLAR MÜZESİ’NİN AÇILIŞI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Kayseri’de modern müzecilik teknikleri ile restorasyonu gerçekleştirilen Ahi Evran Esnaf ve Sanatkârlar Müzesi’nin açılışı gerçekleştirildi.

Kayseri’de Ahi Evran Esnaf ve Sanatkârlar Müzesi’nin açılışı gerçekleştirildi

07 Haziran 2022 Salı 20:05

Melikgazi ilçesi, Tacettin Veli Mahallesi’nde bulunan Ahi Evran’ın yaşadığı mahallede hizmet verdiği yapı olarak kabul edilen zaviye, restore edilerek açılışı yapıldı.

Açılışta konuşan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, müze projesinin Tarihi Kentler Birliği’nin düzenlediği ve altıncısı gerçekleşen Müze Özendirme Yarışması’nda ‘El Sanatları ve Zanaat Müzeleri’ kategorisinde ödüle layık görüldüğünü hatırlattı.

Büyükkılıç, “Ahi Evran’ın 1171’de Azerbaycan’ın Hoy şehrinde doğduğu ifade edilir. 1190-1202 yılları arasında Horasan ve Maveraünnehir medreselerinde tahsil alıp, dini bilimler, tıp ve felsefe dersleri alanında çalışmalar yapmıştır. 1204 yılında Anadolu’ya gelen Ahi Evran, teşkilatlanmayı esas almış, hanımefendi eşleri Fatma Baciyan hanım kardeşlerimizi o dönem teşkilatlandırmış, kendisi de esnaf kardeşlerimizle ilgili çalışmalar yapmıştır. Birisi demiş ki, ‘eline, beline, diline sahip olacaksın’, bir diğeri demiş ki ‘aşına, eşine, işine, sahip olacaksın’. Bu ilkeler hepimizin olmazsa olmazıdır. Bunların yanında debbağlar birliğini kurmuş, en güzel güçlü teşkilatı oluşturmuştur. Kendine özgü kuralları, kendine özgü nizamı vardır. Kayseri ahiliğin önemli merkezi ve beşiğidir. Ahi ahlakı ile ahlaklanmış esnaf kardeşlerimize helalinden bol rızık dilerken, onların hayırseverlikle ön plana çıkıyor olması da bizim için gurur kaynağı olmuştur. 7.5 milyon yıllık fosillerin sergileneceği Paleontoloji ve Fosil Müzesi’ni oluşturmaya çalışırken, Kent Müzesi, Veli Altınkaya Basın Müzesi, Mimar Sinan Müzesi ve Kültepe Tablet Müzesi gibi birbirinden önemli çalışmalar yaptığımızı hatırlatmak istiyorum” dedi.

AK Parti Yerel Yönetimler Başkanı Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki de açılış konuşmasında belediyelerin hizmette yarışacaklarına başka bir boyutta gitmeye başladıkları ifade ederek şunları aktardı:

“Bu dönem de gelinen noktada partiler, belediyeler birbirleriyle hizmette yarışacaklarına başka bir boyutta gitmeye başladılar. Yeni bir model çıktı benim artık bu saatten sonra benim aklım almıyor bu modeli. Herhalde Z kuşağı belediyeciliğin getirdiği şey böyle bir şey olsa gerek. Bunu istihza ile söylüyorum, gerçek değil. Çünkü arkadaşlarımız ne yazık ki koca koca şehirlerde hizmet etmeyi düşünmüyorlar, hizmet namına aradan üç yıl geçti, CHP’ li Belediyelerin ortaya koyduğu bir iki tane heykel açılışının dışında hiçbir şey görmedim ben. Gören varsa o da söylesin onu da bilelim. Bir de Adana da tek katlı bir kreşin temelini atıyorlardı; fesuphanallah boncuğu gibi on tanesi dizilmişti bir de onu gördüm, haklarını da inkâr etmeyelim. Ancak bu arkadaşlarımız hizmet etmedikleri gibi, hem Türkiye’ye bir eser ortaya koymadıkları gibi; algı idaresiyle uğraşıyorlar, olmayanı olmuş gibi, var olmayanı varmış gibi, ikiyüzlülükle, riyakârlıkla, dalavereyle işi götürmeye devam ediyorlar, bu da son derece üzüntü verici bir hadise. Ama kendilerine bakarsanız hırslarından da geçilmiyor, her birisi de Cumhurbaşkanı adayı, fesuphanallah ne günlere kaldık yarabbi, Allah sonumuzu hayır eyleye.” ifadelerine yer verdi. (İLKHA)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.