16 Nisan 2024
  • İstanbul16°C
  • Ankara13°C
  • İzmir19°C
  • Antalya18°C

OCAK AYI RAHİM AĞZI KANSERİ FARKINDALIK AYI

​Van İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı, Rahim Ağzı (Serviks) Kanserine dikkati çekmek amacıyla Sağlık İl Müdürlüğü personellerine broşür ve yeşil kurdele dağıttı.

Ocak ayı Rahim Ağzı Kanseri farkındalık ayı

04 Ocak 2021 Pazartesi 15:09

1-31 Ocak Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri farkındalık ayı etkinlikleri kapsamında İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Şebnem Kartal ile Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Büşra Tapan Soğanda, Rahim Ağzı Kanseri ile ilgili sağlık personellerini bilgilendirerek çevrelerini bu konuda aydınlatmalarını istedi.

İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, “Rahim Ağzı Kanseri, dünyada kadınlarda meme kanseri ve kalın bağırsak kanserinden sonra üçüncü sıklıkta görülen, erken evrede tespit edildiği zaman önlenebilen bir kanserdir. Rahim Ağzı Kanseri taramaları, Ücretsiz Olarak Sağlıklı Hayat Merkezlerinde ve Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) yapılmaktadır. Halkımız; İlimizde Birinci Basamak Sağlık Kurumlarından (İlçe Sağlık Müdürlükleri, Toplum Sağlığı Merkezleri, Sağlıklı Hayat Merkezleri, Aile Sağlığı Merkezleri) ücretsiz kanser taramaları hakkında bilgi alabilirler. Ülkemizde ulusal kanser tarama standartlarına göre; 30-65 yaş grubundaki her kadın 5 yılda bir hpv-dna ve pap-smear testi ile taranmaktadır. hpv-dna testi ve smear alınması son derece kolay bir işlemdir. Özellikle erken evrelerde hastalığın tedavi edilme şansı oldukça yüksektir. Sigara kullanmamak ve sağlıklı beslenmek rahim ağzı kanserinden korunmada etkilidir” dedi.

"Taramalarınızı mutlaka yaptırın"

İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Şebnem Kartal, Rahim Ağzı Kanserinin önlenebilir bir kanser türü olduğunu belirtti.

Tarama ve erken teşhis ile Rahim Ağzı Kanseri tedavisinin yüzde 100’e yakın olduğunu dile getiren Kartal, “Bu bağlamda düzenli olarak yapılan kanser taramaları büyük önem taşıyor. Bizler hem kanserden korunmayı sağlayabilirsek hem de erken teşhis konusunda bilinçli olup zamanında taramalarımızı yaptırabilirsek büyük oranda kanserden korunmuş oluruz. İlimizde Rahim Ağzı Kanseri taramaları ücretsiz olarak Aile Sağlığı Merkezleri, Toplum Sağlığı Merkezlerinde ve Sağlıklı Hayat Merkezlerinde yapılmaktadır. Vatandaşlarımızdan kanser erken teşhis ve taramalar konusunda her daim bilinçli olmalarını ve ulaşabildiği her kişiye bunun önemini anlatmalarını bekliyoruz” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.