29 Mart 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara14°C
  • İzmir19°C
  • Antalya15°C

SİİRT HELVACILAR ÇARŞISI UZUN BİR ARADAN SONRA ÇEKİÇ SESLERİYLE YANKILANDI

​Çeyrek asırdır Siirt Helvacılar Çarşısı'nda su deposu imalatı yapan teneke ustası Nusret Kılıçvuran, uzun bir aradan sonra çarşının tekrar çekiç sesleriyle yankılandığını söyledi.

Siirt Helvacılar Çarşısı uzun bir aradan sonra çekiç sesleriyle yankılandı

01 Ekim 2020 Perşembe 13:46

Covid-19 nedeniyle iş yerinin 3 ay kapalı kaldığını ve son birkaç aydır da doğru dürüst iş yapamadığını dile getiren 40 yıllık teneke ustası Kılıçvuran, teknolojinin gelişmesiyle işlerin büyük oranda azaldığını fakat salgınla birlikte işlerin neredeyse yok denecek kadar düştüğünü söyledi.

Eski dönemlerde 3 ustayla çalıştığını fakat yine de siparişleri yetiştiremediğini ve günde en az üç depo imal ettiklerini anımsatan Kılıçvuran, belki birçok insana rahatsızlık verebilecek çekiç sesinin kendisine ne kadar güzel geldiğini ama maalesef bu sesi artık ayda bir yâda hiç duyamadığını kaydetti.

"40 yıldır tenekecilik mesleği ile uğraşıyorum"

Salgın nedeniyle iş yerini 3 ay kapatmak zorunda kaldığını ve uzun bir süre iş yapamadığını dile getiren Kılıçvuran, yaşadığı sıkıntıyı şu şekilde anlattı:

"40 yıldır tenekecilik mesleğiyle uğraşıyorum, iş yerimde genelde su deposu imalatı yapıyorum. Eskiden işlerimiz çok iyiydi ama maalesef sanatımız öldü. Artık her şey teknoloji olmuş, daha önce günde 3 depo imal ederken şimdi ise yapamıyoruz. Ayda bir depo ancak yapıyoruz. Covid-19 salgını bizi çok etkiledi. 3 ay dükkânı açamadık. Borcumuz var anlayacağınız işimiz Allah’a kalmış."

"Kazandığımız ancak boğazımıza yetiyor, yine de şükrediyoruz"

"Küçük esnafa bir katkı yapılmasını beklerdik. Sesimizi yükseltecek durumda değiliz. Yetkililer küçük esnafın ne halde olduğunu bilmiyorlar mı?" diye sorarak serzenişinde bulunan Kılıçvuran, yinede şükrettiklerini sözlerine ekledi.

Kılıçvuran, "Kazandığımız ancak boğazımıza yetiyor, birikim yok, yatırım yok. Bir tek boğazımız yani mutfak giderlerini karşılamak için çalışıyoruz. Allah’a binlerce şükür maaşım var ev almışım ama her ay üstüne borç alıp taksitini ödüyorum, salgın bizi çok etkiledi. Kendi imkânlarımızla bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Vergiler de her hangi bir kesinti yok, geldiği zaman peşin ödüyorum." dedi.

"25 yıldır çekiç sesi bu çarşıda yankılanıyor"

Çekiçle teneke dövüldüğünde çıkardığı sessin birçok insanını kulağını tırmaladığını ancak çıkan çekiç sesinin kendisine güzel geldiğini ifade eden Kılıçvuran, bu sesin çarşıda çok nadir yankılandığına dikkat çekti.

Kılıçvuran, "Bu çarşıda hemen hemen 25 yıldır esnaflık yapıyorum ve 25 yıldır bu ses çarşıda yankılanıyor. Bu ses aslında çok güzel bir sestir. İş olduğu zaman güzeldir ama iş olmadığı zaman ise bu ses hiçbir şey değil, şimdi ben bu sessizliği beğenmiyorum. Artık yılda birkaç kez bu sesi duyulabiliyorum. 30 gündür yaptığım ilk depo oldu, en son 20 yıl önce bir günde 3 depo yapıp bitirmiştik. Bir iş yerinde 3 kişi çalışıyorduk. Şimdi ise bir tek ben kaldım." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.