29 Mart 2024
  • İstanbul14°C
  • Ankara13°C
  • İzmir16°C
  • Antalya17°C

SİİRT’TE SAHABE ETKİNLİĞİNE YOĞUN İLGİ

Peygamber Sevdalıları Vakfı Siirt Koordinatörlüğü tarafından "Kasım Ayı Sahabe Ayı" etkinlikleri kapsamında erkek ve hanım sahabeleri konu alan bir program düzenlendi.

Siirt’te sahabe etkinliğine yoğun ilgi

20 Kasım 2022 Pazar 23:23

"Yolumuzu Aydınlatan Yıldızlar" temasıyla Siirt Üniversitesi merkez kampüsü konferans salonunda düzenlenen etkinlikte; sahabe Ebu Ubeyde Bin Cerrah (radiyallahu anhu) ile Zeynep Binti Ali'nin (radiyallahu anha) hayatı anlatıldı.

Sunuculuğunu Cengiz Tan’ın yaptığı program, Molla Emin Tetik’in okuduğu Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Etkinlikte bir konuşma yapan Eğitimci Mehmet Emin Sütçü, Zeynep Binti Ali isimli hanım sahabenin hayatından kesitler aktardı.

"Kerbelâ, Hazreti Hüseyin’den okunur ama Hazreti Zeynep ’siz Kerbelâyı okumak Kerbelâyı eksik anlamaktır” diyen Sütçü, kadınların rol modelliğine şu şekilde atıfta bulundu:

“Hazreti Musa’yı okurken Asiye annemizi unutuyoruz veya Hazreti İsa’yı okurken Hazreti Meryem’i, Hazreti İsmail’in kurban edilişini, teslimiyetini okurken Hacer annemizi unutuyoruz. Oysa onları yetiştirenler birer anneydi. Yine siyeri, daha çok erkekler üzerinden okuyoruz. Oysa Peygamber Efendimiz Alehisselatu Vesselam ‘Tüm kapılar yüzüme kapalıyken onun kapısı bana açıktı' dediği Hazreti Hatice annemiz, Peygamber Efendimizin teselli kaynağıydı. Dolayısı ile Kerbelâ'ya baktığımızda bir rol model göreceğiz ki adı Zeynep Binti Ali'dir (radiyallahu anha).”

Hak ile batılın birbirinden ayrıldığı, Peygamber Efendimiz Alehisselatu Vesselam’ın taraftarları ile onun karşısına dikilmiş şeytanın taraftarlarının ayrıldığı cephe ‘Yevmü’l-furkân’ olan Bedir savaşında, Ebu Ubeyde Bin Cerrah’ın gösterdiği tavıra dikkat çeken Eğitimci Kenan Çaplık şöyle konuştu:

“Bedir avaşında Peygamber Efendimizin safında birçok insan, karşılarında ise ya kardeşleri, ya babaları veya akrabaları küfür cephesinde karşılarında duruyorlardı. Ebu Ubeyde’nin imtihanı çok daha farklı bir şekilde karşımıza çıkıyor. Babası onun karşısına dikiliyor. Basına diyor ki: ‘Çekil karşımdan git, seni Allah’ın dinine davet ediyorum, gel Müslüman ol diyor.’ Babası ise: ‘Bunu için ben seni Habeşistan’a sürgün ettim ama bugün elimden kurtulamayacaksın diyor.’ Ebu Cerrah babasına yalvarıyor gitmesi için ama gitmeyince 3’üncü seferde babasını öldürüyor. Niçin? Tevhid başka bir şey ile değişemez ve Allah’u Teâlâ Mücadele suresinin 22’nci ayetinde: ‘Allah’a ve âhiret gününe iman eden hiçbir toplumun, Allah’a ve Rasûlü’ne karşı çıkanları sevip dost edindiklerini göremezsin; ister­se onlar babaları, oğulları, kardeşleri yahut akrabaları olsun! Allah, o topluluk fertlerinin kalplerine imanı nakşetmiştir ve kendi katından bir ruh ile onları desteklemektedir.”

Program, ilahilerin seslendirilmesinin ardından yapılan dua ile son buldu. (İLKHA)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.