23 Nisan 2024
  • İstanbul21°C
  • Ankara25°C
  • İzmir27°C
  • Antalya23°C

TEŞRİK TEKBİRLERİNİ UNUTMAYALIM!

Kurban Bayramının önemli şiarlarından olan Teşrik Tekbirleri, Arefe günü sabah namazından itibaren başlayıp, bayram süresince namazlardan sonra getirilmeye başlandı.

Teşrik Tekbirlerini Unutmayalım!

10 Ağustos 2019 Cumartesi 12:33

Teşrik Tekbirleri Kurban Bayramı'nın önemli şiarlarındandır. Teşrik Tekbirlerinin, Arefe günü Sabah Namazından başlayıp, bayramın dördüncü günü  ikindi namazına kadar (İkindi Namazı dahil), her farz ve nafile namazlardan sonra, en az bir defa getirilmesi sünnettir.

Teşrik tekbirleri, Hanefilerde; ‘Allahu ekber Allahu ekber, La ilahe illallah vallah ekber, Allahu ekber ve lillahil hamd' şeklindedir. Şafiilerde ise, baştaki  ‘Allahu ekber' üç defa söylenir.

Peygamber Efendimiz (sav), sahabeleriyle beraber Bayram namazını kılmak için mescide giderlerken, toplu halde ve sesli olarak Teşrik Tekbirleri getirirlerdi.  

Kurban Bayramının kutlandığı günlerde, Müslümanların evde, çarşıda, pazarda ve sokaklarda Teşrik Tekbirlerini sesli olarak getirmeleri sünnettir. Bayanlar ise tekbirleri sessiz getirirler.

Öte yandan Hac ibadeti için Kutsal topraklarda bulunan hacı adayları, Bayramın birinci günü Öğle namazından itibaren, Teşrik Tekbirleri  getirmeye başlarlar. Öğle namazından önceki zamanlarda ise Telbiye getirirler.

Günümüzde Teşrik Tekbirlerini sesli olarak getirmeye her ortam müsait olmadığından,  tüm Müslümanların sessiz de olsa, anılan her ortamlarda, bu tekbirleri getirmekten geri durmamaları ve ihmal etmemeleri gerekir.   

Bunula birlikte,   cami, medrese, cemiyet, dernek ve benzeri  uygun  ortamlarda, Teşrik Tekbirlerinin sesli olarak getirilmesi, Bayramdan en güzel hazzın alınmasına ve Müslümanların bayram kutlamalarına coşku katacaktır.

 

Hanifilere göre teşrik tekbirleri:

tesrik-tekbirleri.jpg

Şafiilere göre teşrik tekbirleri: 

tesrik-tekbirleri-001.jpg

 
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.