23 Nisan 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara23°C
  • İzmir25°C
  • Antalya20°C

TÜRKİYE AİLE MECLİSİ: 6284 SAYILI KANUN İLE ÇOCUKLAR MAĞDUR EDİLİYOR

20 Kasım 1989'da kabul edilen BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin 30'uncu yıl dönümü münasebetiyle bir basın açıklaması düzenleyen Türkiye Aile Meclisi, ülkemizde aileye yönelik uygulanan yasalarla en çok çocukların mağdur edildiğine dikkat çekti.

Türkiye Aile Meclisi: 6284 Sayılı Kanun ile çocuklar mağdur ediliyor

21 Kasım 2019 Perşembe 09:46

Türkiye Aile Meclisi Başkanı Âdem Çevik, 6284 Sayılı Kanun ile sadece ailelerin değil çocukların da mağdur edildiğine dikkat çekti.

20 Kasım 1989'da kabul edilen BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin 30'uncu yıl dönümü münasebetiyle bir basın açıklaması düzenleyen Türkiye Aile Meclisi, ülkemizde aileye yönelik uygulanan yasalarla en çok çocukların mağdur edildiğine dikkat çekti.

Türkiye’de her gün cinnet ve cinayetler işlendiğini belirten Türkiye Aile Meclisi Başkanı Âdem Çevik, “Bu hafta Adalet Bakanlığı İstatistik Genel Müdürlüğünden aldığımız bilgilere göre, son 5 yılda 2 milyon baba evden uzaklaştırılmış. 6284 yasasından dolayı sadece anne ve babalar mağdur olmuyor. Asıl mağduriyeti çocuklarımız yaşıyor. Onun için bu yasanın iftira aracı olarak kullanılmaması adına bu konuda şikâyet edenlerden delil ve şahit istenmelidir. Ya da adalet tıpkı yunus polisleri gibi gezici hakım ve savcıların gezmesi gerekir. Şikâyet halinde mobil yargıyı devreye alıp 24 saat içerisinde ifade alınmalı, evden uzaklaştırılmalar önlenmelidir. Çünkü çocuklarımız mağdur oluyor. Çocuklar mağdur olunca da suça itilmiş oluyor.” dedi.

“3 hafta boyunca çocuğu göstermeyene müeyyide uygulanmalı”

Dünyanın 24 ülkesinde hastalık olarak kabul edilen Ebeveyne Yabancılaştırma Sendromunun (EYS) ülkemizde de tanınması gerektiğini belirten Çevik, “Anne-baba boşandıktan sonra eğer velayet annedeyse babayı, babadaysa anneyi kötülüyor. Çocuk üzerinden velayet savaşları oluyor. Boşanma anne-baba arasında oluyor çocukla değil. Çocuk burada bir travma geçiriyor. Bunun adına 'EYS' deniliyor. Velayeti istismar eden taraftan velayet alınıp diğer tarafa verilmelidir. 3 hafta boyunca çocuğu göstermeyene müeyyide uygulanmalıdır.” Diye konuştu.

“Devlet başkanı söz vermesine rağmen bu konu hâlâ çözülemedi”

Çocuk icrası konusuna da değinen Çevik, “Aile kanunlarımızı İsviçre’den almıştık. İsviçre’de 1946’lı yıllarda çocuklar köle olarak çalıştırılıyordu. Şimdi de ülkemizde çocuklar adeta satılıyor. Boşandıktan sonra icra dairesine başvuran anne veya baba almak istediği çocuğunun karşılığına mal yazılıyor. Devlet başkanı söz vermesine rağmen bu konu hala çözülemedi.” şeklinde konuştu.

Nafaka ve genç evlilik konusunda da yine çocukların mağdur olduğunu vurgulayan Çevik, şu ifadeleri kullandı:

“Boşanan baba ikinci kez evlendiğinde bu evlilikten doğan çocuklarının rızkını dinen, hukuken bitmiş olan bir evlilikte karşı kadına nafaka veriyor. Ayrıca eğitimde gençlerimize çocuk muamelesi yapıyoruz. Gençlik bayramı var ancak yasalarda gençlik kavramı yok. Onun için genç evlilik yapanları teşvik etmek yerine ceza veriliyor. Ceza alanlar tecavüzcülerin koğuşuna atılıyor. Burada da asıl mağduriyeti yine çocuklarımız yaşıyor. Babasının tecavüzcülerle birlikte hapiste olduğunu nasıl söyleyebilir. Kişi cezaevinden çıksa bile iş bulamıyor. Çünkü bu durum siciline işliyor. Bu yasaların acilen değişmesi, genç akran evliliklerin serbest olması gerekir. Allah’ın yasaklamadığını yasaklamak fıtrata aykırıdır.” (İLKHA)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.