28 Mart 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara22°C
  • İzmir26°C
  • Antalya20°C

TÜRKİYE'DEN FİLİSTİNLİ MÜLTECİLERE YARDIM

​Türkiye’den 20 STK’nın katkısıyla başlatılan kampanya kapsamında İHH İnsani Yardım Vakfı, Lübnan’daki Filistinlilere insani yardım ulaştırdı.

Türkiye'den Filistinli mültecilere yardım

16 Aralık 2020 Çarşamba 10:06

Siyonist işgal rejiminin saldırıları, baskıları ve yıldırma politikaları sonucu yaklaşık 72 yıldır Lübnan'nın çeşitli bölgelerinde kalan mülteciler, kamplarında ve güneş görmeyen çok katlı gecekondularda yaşam mücadelesi veriyor.

Kamplardaki elektrik ve şebeke suyu hatlarının iç içe ve açıkta bulunması ise yağan yağmurlar nedeniyle yılda ortalama 50 kişinin hayatına mal oluyor.

Lübnan’daki nüfusları 500 bini aşan ve tamamen dışarıdan gelen yardımlarla hayatlarını idame ettirebilen Filistinli mülteciler için Türkiyeli STK’lar harekete geçti. Gıda, sağlık, hijyen, eğitim ve kalkınma gibi çeşitli alanlar için startı verilen ortak kampanya ile birlikte Filistinli mültecilerin acil ihtiyaçlarının giderilmesi hedefleniyor.

22 aile iş sahibi oldu

Kampanya kapsamında İHH İnsani Yardım Vakfı, ilk etapta başkent Beyrut, Trablus, Bekaa, Baalbek ve Sur gibi Lübnan’ın önemli şehirlerindeki 15 bin mülteciye ulaştı. Bin aileye gıda ve hijyen paketi, bin aileye ısınmak için 40 bin litre mazot ve 343 aileye de sıcak yemek ulaştıran İHH, ayrıca Beyrut'taki Burc el-Baracne Mülteci Kampı’nda bir sağlık kliniğini hizmete açtı. Açılışına Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Hakan Çakıl'ın da katıldığı klinik, bölgedeki mültecilerin sağlık ihtiyaçlarına ücretsiz hizmet verecek. Gelir Temini Desteği adı verilen kalkınma projesiyle birlikte ise İHH, 22 işsiz mülteci aileye, kamplar içinde nakliyat işlerinde kullanılan Tuk-Tuk aracı, meyve sıkacağı, pamuk şeker, sac tava, felafel kızartma ve mısır patlatma makineleri hibe etti.

"Elektrik kabloları için fizibilite çalışmalarımız sürüyor"

İHH olarak 25 yıldır bölgede faaliyet yürüttüklerini hatırlatan İHH Medya Birimi’nden Bilal Gündoğdu, ülkede mağdur Lübnan vatandaşlarının yanı sıra Filistinli ve Suriyeli mülteciler için de çalıştıklarını söyledi. Başlatılan kampanya ile birlikte ilk etapta 15 bin Filistinli mülteciye insani yardım ulaştırdıklarını belirten Bilal Gündoğdu, “Kış aylarındayız. Kamplardaki durum gerçekten çok zor. Hayırseverlerimizin destekleriyle mültecilerin ihtiyaçlarını bir nebze de olsa karşılayabilirsek ne mutlu bize. Duyarlı vatandaşlarımıza şimdiden teşekkürler” ifadelerini kullandı. Gündoğdu, ayrıca kamplarda insan hayatına mal olan elektrik kablolarına bir çözüm üretebilmek için Teknik Elemanlar Derneği ile ve var olan temiz su problemini giderebilmek amacıyla da Uluslararası Su Kuyusu Derneği vasıtasıyla fizibilite çalışmalarını sürdürdüklerini açıkladı. (İLKHA)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.