29 Mart 2024
  • İstanbul17°C
  • Ankara15°C
  • İzmir17°C
  • Antalya20°C

UYGUR MÜSLÜMANLARINA YÖNELİK POLİSİN TAVRI TEPKİ ÇEKTİ

Sarıyer'deki Çin konsolosluğu önünde protesto için toplanan Uygur Müslümanlarına yönelik polisin tepki çeken tavrı sonucu açıklama yapan Bakan Soylu, olay hakkında tahkikat başlatıldığını söyledi.

Uygur Müslümanlarına yönelik polisin tavrı tepki çekti

30 Kasım 2022 Çarşamba 21:30

Sabah saatlerinde Sarıyer'deki Çin konsolosluğu önünde toplanan Uygur Müslümanları, Çin yönetimi tarafından yapılan zulüm ve katliamlara tepki göstermek amacıyla protesto düzenlemek istedi.

Göstericilerin bu talebine polis izin vermedi. Polislerden biri, "Birazdan süpüreceğiz hepinizi, Sınır dışı edeceğiz sizi." diyerek Uygurlara hakaret etti.

Sosyal medyada yoğun bir şekilde paylaşılan görüntüler büyük tepki çekti. Tepki çeken görüntüler sonrası İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Emniyet Genel Müdürlüğü ayrı ayrı açıklama yaptı.

Bakan Soylu: Tahkikat başlatıldı

Bakan Soylu'nun açıklaması şöyle: Bu sabah İstanbul’da, Çin Konsolosluğu önüne protesto için giden Uygur Türkü kardeşlerimizin yolu kapatması üzerine sorumlu arkadaşımızla vuku bulan tartışma bizleri üzmüştür... Bu vesileyle üzüntümüzü ve özrümüzü belirtiyor tahkikatın başladığını ifade etmek istiyoruz.

Bugün sabah saatlerinde İstanbul'da, Çin Konsolosluğu önüne protesto için giden Uygur Türkü kardeşlerimizin yolu kapatması üzerine, bölgenin güvenliğini sağlamakla sorumlu arkadaşımızla vuku bulan tartışma bizleri üzmüştür.

Elbette ki her ülkenin büyükelçiliğinin güvenliğini sağlamak görevimiz ve sorumluluğumuzdur. Arkadaşlarımızın titizliği bu yüzdendir.

Ancak güvenliği sağlarken kullanılan bazı ifadeler, kastı aşmıştır. Böylesi hassas bir görevde bu şekilde ifadeler kullanmamalıyız. Türk soylu kardeşlerimize, uzun dönemli ikametten vatandaşlığa kadar nüfus ve vatandaşlık birimlerimizde kurulan özel ofislerle hassasiyet gösteriyoruz, göstermek durumundayız.

Bu vesilesiyle üzüntümüzü ve özrümüzü tekrar belirtiyor, konuyla ilgili tahkikatın başladığını ifade etmek istiyoruz."

Emniyet'ten açıklama

Emniyet Müdürlüğü'nden konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada ise şunlar kaydedildi:

"Bugün saat 05.00 sıralarında Sarıyer İlçemizde bulunan Çin Konsolosluğu önünde toplanan bir grup şahıs tarafından, izinsiz gösteri yapmak amacıyla yol kapatılmak istenmiştir. İzinsiz gösteri yapmak amacıyla toplanan grubun yol kapatma girişimi güvenlik güçlerimizce önlenmiştir. Gruba yapılan ikazlar sırasında kullanılan bazı ifadeler yanlış anlaşılmalara sebebiyet vermiş ve kastı aşmıştır. Kardeşlerimizi incitmek için değil, gösteri yasağını hatırlatmak için ikaz yapılmıştır. Gösteri yasağı hatırlatması ve tedbir her ne kadar vazifemiz ise de kullanılan ifadeler üzüntüye sebebiyet vermiştir. Konu ile ilgili çalışmalar hassasiyetle takip edilmektedir." (İLKHA)

http://

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.