04 Mayıs 2024
  • İstanbul12°C
  • Ankara9°C
  • İzmir12°C
  • Antalya18°C

BM GENEL KURULU'NDA KUDÜS TASARISI KABUL EDİLDİ!

Trump’ın Kudüs kararını eleştiren kararı tasarısı BM Genel Kurulu’ndan ABD’nin tehditlerine rağmen 9’a karşı 128 oyla kabul edildi.

BM Genel Kurulu'nda Kudüs tasarısı kabul edildi!

21 Aralık 2017 Perşembe 20:24

Trump’ın Kudüs kararını eleştiren kararı tasarısı BM Genel Kurulu’ndan ABD’nin tehditlerine rağmen 9’a karşı 128 oyla kabul edildi.

​Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda ABD'nin Kudüs kararını geri almasını öngören tasarıyı 128 ülke kabul etti.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü siyonistlerin sözde başkenti olarak tanıdığını açıklamasının ardından Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda kararın geri alınmasını öngören tasarıyı görüşme için toplanıldı.

New York'taki BM Genel Merkezi'nde yapılan oturumda 128 ülke tasarıyı kabul etti, 9 ülke ABD'nin kararını destekledi. 35 ülke çekimser kaldı.

Oturumda Türkiye adına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu konuşma yaptı. Bunun yanısıra söz alan Filistin, Venezuela, Pakistan, Bangladeş, Suriye, İran, Maldivler ve Endonezya temsilcileri Trump'ın kararının karşısında olduklarını açıklarken, şu ana kadar sadece ABD ve İsrail temsilcileri, karara destek olan yönde konuşmalar yaptı. Kanada çekimser kalacağını açıkladı.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, BM kürsüsünde yaptığı konuşmada daha önceki tehdidini tekrarlayarak oylama sonucunun ABD'nin BM'ye bakışını etkileyeceğini söyledi ve oylama sonucunu 'hatırlatacaklarını' belirtti.

Oylamada ABD ve İsrail'i Palau, Guatamala, Togo, Nauru, Honduras, Marshall Adaları, Mikronezya ülkeleri destekleyerek ret oyu verdi. Çekya, Kanada, Arjantin, Fiji, Güney Sudan, Romanya, Polonya, Uganda, Panama, Filipinler, Meksika, Macaristan ülkeleri ise çekimser oy kullandı.

Genel Kurul'a taşınan tasarının kabul edilmesi için üyelerden 3'te 2'sinin tasarıyı kabul etmesi gerekiyor. Bu da 193 ülkeden en az 129'unun kabul oyu kullanması anlamına geliyor. Kararın herhangi bir bağlayıcılığı bulunmuyor ve sadece tavsiye niteliği taşıyor ancak ABD'nin üzerinde uluslararası baskı oluşması açısından önemli kabul ediliyor. (İLKHA/Haber7)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.