HÜDA PAR Van İl Başkanlığından Odalara ziyaret
HÜDA PAR Van İl Başkanlığından bir heyet Van Ticaret ve Sanayi Odası ile Serbest Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Odasını ziyaret etti.
HÜDA PAR Van İl Başkanı Av. Rasim Saygın ve beraberindeki partili heyet Van Ticaret ve Sanayi Odası (VAN TSO) ile Serbest Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Odasını (SBMMO) ziyaret etti.
İlk olarak Serbest Mali Müşavirler Odasını ziyaret eden heyet, oda Başkanı İbrahim Şahin ve yönetim kurulu tarafından karşıladı.
Yapılan ziyaret ve parti olarak HÜDA PAR’ın çalışmalarından memnuniyet duyduklarını belirten Van SBMMO Başkanı İbrahim Şahin, Vergi Terkini veya alternatif çözümler konusunda yasa teklifi hazırladıklarını belirterek, “Bu konuda HÜDA PAR’dan de destek istiyoruz” dedi.
Sonrasında Van Ticaret Sanayi Odasını ziyaret eden Saygın, burada da Van TSO Başkanı Necdet Takva ile bir görüşme yaptı.
Odalar olarak çok ciddi sıkıntılarının olduğunu belirten Van TSO Başkanı Necdet Takva, özellikle Vergi Terki noktasında çok ciddi çabalarının olduğunu ancak Van da bu sorunun aşılması için ortak bir konsessüs sağlanamadığını belirtti.
Takva, “Eğer birlikte bir tepki ortaya konulabilir ve lobi çalışmalarına hız verilirse bu kabul edilebilir bir taleptir. Ayrıca, işsizlik sorununa çözüm bulmak amacıyla başlatılan işçi alım seferberliğine ilk karşılık veren kurum Van TSO olmuştur. Şu anda her bir üyemizin en az iki işçi alması hususunda bir çalışmamız var ve devam ediyor. Bu noktada sizlerden ve diğer siyasi partilerden de destek bekliyoruz” dedi.
“Esnafımızın en büyük derdi işsizlik”
Ziyaretlerindeki asıl amaçlarının, Van esnafının yaşamakta olduğu sorunları tespit ve bu sorunlar için çözüm yolları oluşturmak olduğunu belirten Van İl Başkanı Rasim Saygın, izlenimlerini kapsamlı rapora dönüştürerek bunu ilgili birimlere ulaştırma çabaları olduğunu söyledi.
Saygın “Bizler HÜDA PAR olarak yaklaşık 3 aydır esnafımızı tek tek dolaşarak yaşadıkları sıkıntıları yerinde görüyor ve bu sorunlarını bire bir kendilerinden dinleyip, bunların çözümü noktasında istişarelerde bulunuyoruz. Değişik iş kollarının kendine has problemleri olmakla beraber temelde sorunlar aynıdır. Bunların başında da işsizlik ilk sırada gelmektedir. Bu soruna kalıcı çözüm arayışlarımız var. Üretime yönelik adımların atılmaması, yatırımların kesilmiş olması piyasada ciddi bir durgunluğa sebebiyet veriyor. Bu sorunlar aşılmadığı sürece esnafın derdine kalıcı bir çözüm sağlanamaz.” ifadelerini kullandı.
“Hükümet 'Terkin Etme' cesaretini göstermelidir”
Ötelenen Vergi borçları nedeniyle esnafın borcunun biriktiğini ve bu durumun da esnafı ciddi bir şekilde tedirginleştirdiğini belirten Saygın, sözlerine şöyle devam etti:
“Esnaf biriken vergi borçlarını bu piyasa ortamında 24 ay gibi bir taksit içinde ödemesi mümkün değildir. 6 yıla yakındır mücbir sebep hali dolayısıyla vergi borçları ötelenmektedir. Bunun dünyada başka bir örneği yok. Hükümet 'Terkin Etme' cesaretini göstermek veya kalıcı bir çözüm bulmak yerine her defasında öteleme yaparak borcun birikmesine sebep olmuştur.”
“Van bütünüyle borçlanmış bir kent durumuna düştü”
Vanlıların diğer bir borç yükünün ise deprem sonrası verilen TOKİ konutlarının ödemeleri olduğunu belirten Saygın, bu ödemelerin de Van ekonomisi için ciddi bir borç yükü haline geldiğinin altını çizdi.
Esnafa verilen krediler ve son dönemde biriken SGK primlerinin ertelenmesinin de göz önünde alındığında Van’ın bütünüyle borçlanmış bir kent durumuna düştüğünü belirten Saygın, sözlerine şöyle devam etti:
“Şimdi Bunların toplamını ele aldığınızda piyasayı canlandırmak yerine borç para verirseniz, bu para derdimize deva olmaz. Zira esnaf borçla borç öder hale gelmiştir. Verilen kredi ve ötelemeler piyasada yatırıma dönüşmemektedir. Kredilerden fayda sağlanması isteniyorsa esnafın borç batağından çıkarılması için desteklenmesi lazımdır.”
“Yatırıma gelen işadamlarına ilgi ve alaka göstermeli, engeller kaldırılmalı”
Van’da yaşanan bu sıkıntının aşılması için merkezi hükümet ve belediyelere ciddi sorumluluklar düştüğünü belirten Saygın, “Belediyeler derhal mazeretleri bir tarafa bırakıp piyasayı canlandıracak yatırımlara öncülük etmeli, halka kaliteli hizmetler, sunmalı, şehrimizi cazip ve yaşanabilir bir hale getirmenin yollarını aramalıdır. Özellikle kentte imar ve inşaat ile ilgili sıkıntılı durumlar, bürokratik engeller ortadan bir an evvel kaldırılmalı. Ruhsat almanın önündeki engeller kaldırılmalı, iş yapmak isteyen müteahhitlere sıkıntı çıkaran ve ruhsat vermemek için direnen personel uyarılmalı, işadamlarının ruhsat alma süreleri hızlandırılmalı, ruhsat vermemeye değil vermeye yönelik bir irade ortaya konulmalıdır. Van’ın Altyapı ve üst yapısına yönelik hizmetler zaman geçirilmeden yapılmalı, yapımız yılan hikâyesine dönen çevre yolunun yapımına derhal başlanmalıdır” dedi.
“İran ile ortak iş alanları için protokoller imzalanmalıdır”
Hükümetin yatırıma yönelik teşvik paketlerini olumlu bulduğunu belirten Saygın, tüm bu girişimlerin yanında İran ile olan yapısal sorunların giderilmesinin de kentte çok büyük bir rahatlamaya zemin hazırlayacağının altını çizdi.
Saygın, “Sınır kapısı açıldı ama halen Van’a bir katkısı yok. Hükümetler nezdinde girişimde bulunularak ticaret anlaşmaları sağlanmalıdır. Başbakan, yanına iş adamlarını da alarak İran’ı ziyaret etmeli ve ortak iş alanları için protokoller imzalanmalıdır. Sınır ticareti hacminin geliştirilmesi ile beraber, Sivil Toplum Kuruluşu ve Odaların da karşılıklı olarak çalışmalarda bulunmaları sağlanmalıdır. Bu ve benzeri çözüm önerilerimiz konusunda düzenleyeceğimiz raporu yakın bir zamanda kamuoyu ile paylaşacağız.” dedi. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.