03 Mayıs 2024
  • İstanbul13°C
  • Ankara12°C
  • İzmir18°C
  • Antalya22°C

11. ULUSLARARASI BÜYÜK TÜRK DİLİ KURULTAYI TAMAMLANDI!

Macaristan'ın başkentindeki Budapeşte Yunus Emre Enstitüsünde gerçekleşen 11. Uluslararası Büyük Türk Dili Kurultayı sona erdi.

11. Uluslararası Büyük Türk Dili Kurultayı Tamamlandı!

28 Eylül 2016 Çarşamba 18:06

Bilkent Üniversitesi, Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü ve Türkiye Azerbaycan Dostluk İşbirliği ve Dayanışma Vakfı işbirliğinde düzenlenen 11. Uluslararası Büyük Türk Dili Kurultayı, Macaristan'ın başkenti Budapeşte’de gerçekleştirildi.

"45 bin kişi Türkçe öğrendi”

Kurultayın açılışında konuşan Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, "Ülkemizin dostlarını artırmak ve sevenlerini çoğaltmak için giriştiğimiz yoğun kültürel diplomasi faaliyetlerinin en seçkin unsurlarından biri de hiç şüphesiz Türkçenin öğretilmesi meselesidir" dedi. Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ateş, kadim kültürel değerlerimizi ve insanımızı dosdoğru anlatmaya çalıştıklarını ifade etti. Prof. Ateş, Kültür Merkezleri dışında gerçekleştirilen kurslar, Enstitünün girişimleriyle yürütülen Türkçe seçmeli dersler ve Türkoloji Projesi kapsamında Yunus Emre Enstitüsünden sağlanan desteklerle yaklaşık 45 bin öğrencinin Türkçe öğrendiğini söyledi. Ateş, Yunus Emre Enstitüleri olarak Türkçe’nin eğitim ve bilim dili olması için daha çok çalışacaklarını ifade etti.

116 bilim insanı katıldı

Kurultay Düzenleme Kurulu 322 bildiriden 116'sını kabul etti. Açılış konuşmalarının ardından toplam on oturumda 116 bilim insanı bildirilerini sundu. Prof. Dr. Abide Doğan ve Prof. Dr. Naciye Yıldız başkanlığında toplanan komisyon tarafından hazırlanan XI. Uluslararası Büyük Türk Dili Kurultayı'nın sonuç bildirisi tüm delegelere okundu.

Türkiye dışından 101 akademisyenin katıldığı Kurultayın sonuç bildirisinde şu ifadelere yer verildi: "Kurultayda Türk dilinin Türk dünyasındaki konumu hakkında görüşler ve karşılıklı ilişkilerin kuvvetlendirilmesi hususu dile getirildi. Türk dili ve edebiyatı ile Türkçe Öğretimi bilim dallarının ayrı ayrı düşünülmesi ve uygulamalarda da ona göre davranılması müstakil bölüm halinde yeniden tesisinin sağlanması üzerinde duruldu. Türk dilini bir eğitim ve bilim dili olarak geliştirilmesi konusuna dikkat çekildi. Okunan bildirilerin ve yapılan tespitlerin dil bilgisi çalışmalarına katılması, sözlük düzenlemelerinde dikkate alınması üyelerimizce önerildi.” Sonuç bildirisinin okunmasının ardından katılımcılar için Budapeşte'de tarihî gezi düzenlendi.

Bildiride İmzası Bulunan Komisyon Üyeleri İse Şu İsimlerden Oluşuyor: Dr. Hamza Zülfikar, Dr. Mustafa Öner, Dr. Rasim Özyürek, Dr. Abide Doğan, Dr. Naciye Yıldız, Dr. Zuhal Yüksel, Dr. Abdurrahman Güzel, Dr. Ayşegül Celepoğlu, Dr. Bayram Baş, Dr. Fatih Kirişçioğlu, Dr. Roza Ayvazova, Dr. Mohsin Nagisoylu, Dr. Kerime Üstünova, Dr. Muammer Nurlu, Dr. İsmet Çetin, Dr. Eyüp Akman, Dr. Aziz Gökçe.

11.-uluslararasi-buyuk-turk-dili-kurultayi.jpg

11.-uluslararasi-buyuk-turk-dili-kurultayi-001.jpg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.