16. Üretim Araştırmaları Sempozyumu İTÜ’de gerçekleşiyor

16. Üretim Araştırmaları Sempozyumu İTÜ’de gerçekleşiyor
16. Üretim Araştırmaları Sempozyumu “4. Sanayi Devriminde Üretim” teması ile İTÜ’de gerçekleşiyor.

“4. Sanayi Devriminde Üretim” temalı Uluslararası 16. Üretim Araştırmaları Sempozyumu’nun açılışında konuşan İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, 243 yıllık köklü geleneği ile İTÜ’nün daha fazla bilgi üreterek insanlığın refahını artırmayı hedeflediğini ve ‘3. nesil üniversite’ olmaya en yakın yüksek eğitim kurumlarından birinin İTÜ olduğunu söyledi.

Uluslararası katılımlı 16. Üretim Araçları Sempozyumu İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Ayazağa Kampüsü, Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde 12-14 Ekim tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. Sempozyum, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca’nın, Sempozyum Onursal Başkanı Ayhan Toraman, Sempozyum Eş Başkanı Ferhan Çebi ve Güneş Gençyılmaz’ın açılış konuşmaları ile başladı.

 

1997’de yapılan ilk sempozyumun ardından 2001’de de bu etkinliğe ev sahipliği yapan ve son olarak 16. Üretim Araştırmaları Sempozyumu’nun ev sahibi olan İTÜ’nün Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, “4. Sanayi Devriminde Üretim” temalı sempozyuma katkıda bulunan akademisyen, araştırmacı ve öğrencilere teşekkür etti.

 

Rektör Prof. Dr. Karaca: “Bugün bilgiyi üretenler sistemlere hükmediyor.”

 

Rektör Prof. Dr. Karaca, bilgiyi üretenlerin sistemlere hükmettiğini belirterek başladığı konuşmasında arama motorlarının bugün dünyanın bilgisini yöneten araçlar haline geldiğini söyledi. Karaca: “Bugün bilgiyi üretenler dünyaya hükmediyor, sistemlere hâkim oluyor. Google gibi arama motorları, bilgiyi tek elde toplayan büyük bir güç haline geldi. Bilginin üretim yeri ise üniversitelerdir. Bugün dünyada ‘3. nesil üniversite’ kavramı konuşulmaktadır. Türkiye’de bilgi üretimini toplum yararına sunan ve bilgiyi bu amaçla üreten ‘3. nesil üniversite’ olmaya en yakın yüksek eğitim kurumlarının başında İTÜ gelmektedir. İstanbul gibi çok sayıda uluslararası bağlantıya sahip bir dünya şehrinde bulunan İTÜ, 243 yıllık bir deneyimi temsil etmektedir ve donanımlı, iyi yetişmiş, geniş bir mezun kitlesi ile ülkemizin bilgi üretimine önemli katkılar sağlamaktadır.” dedi.

 

Karaca “Avrupa ülkeleri ve ABD gibi gelişmiş devletlerin teknik üniversitelerinde bilgi üretim verimliliği yüzde 80’ler seviyelerinde. Bilgi üretimi konusunda Türkiye’deki üniversitelerin de dönüşüm yapması gerekiyor. “3. nesil üniversiteler” ürettiği bilgileri artık toplum yararına kullanıyor. Bugün her şey ceplerimizdeki telefonlara sığabilir hâle geldi. Bizim de bilgi çağını yakalayarak, bilgi üreterek sisteme hâkim olmamız gerekiyor.” diyerek sözlerini tamamladı.

 

Toraman: “Mutlaka bilgi üretmeliyiz, öğrencileri hızla bu yönde yönlendirin.”

 

Sempozyum Onursal Başkanı Prof. Dr. Ayhan Toraman, İTÜ’deki konuşmasına, yoğun katılımdan memnuniyet duyduğunu ifade ederek başladı. Toraman: “17 yıl önce Türkiye’de en çok konuşulan şey paraydı, bugün de hisse senedi gibi kâğıtlar konuşuluyor ancak bu ülkeyi kağıt değil, reel üretim kurtaracaktır. Üretim kavramı sadece mal ve hizmet üretimi olarak görülüyor, oysa sadece bunlarla sınırlı değil. Bilgi üretim tekniklerini hızla geliştirmek zorundayız. Her şey her yerde üretilip satılıyor ve artık ulusal ekonomilerle sınırlı kalmak mümkün değil. “ dedi.

 

Çebi: “Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.”

 

Sempozyumun Eş Başkanı Prof. Dr. Ferhan Çebi, su ve buharla başlayan, elektrik ile devam eden, dijital devrim ile farklı bir boyut kazanan sanayi devriminin bugün radikal bir dönüşüm geçirdiğini ifade etti. Dijitalleşme, otomasyon, bulut ve akıllı teknolojiler, nesnelerin interneti ile üretimin farklı bir boyut kazandığını söyledi.

 

Çebi: ‘4. Sanayi Devrimi’nden sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Biz araştırmacılar olarak, sanayi devrimi ile etkileşimi incelemek için makine-insan dengesini koruyan sağduyulu çalışmalar yapmayı hedefliyoruz. 16. Üretim Araştırmaları Sempozyumu’na bugüne kadarki en geniş katılımı sağladığımız için mutluyum.“ dedi.

 

Gençyılmaz: “Üretim anlayışını üniversitelerimiz ile Türkiye’ye yayıyoruz”

 

Sempozyumda konuşan Eş Başkan Prof. Dr. Güneş Gençyılmaz ise 16’ıncısını gerçekleştirdikleri sempozyumun ilkinin de İTÜ’de yapıldığını hatırlatarak “Aradan yıllar geçti, bildiri sayısı 250’ye ulaştı, oturum ve panel sayısı çok arttı. Bu başarıda herkes büyük emek sarf etti. Üretim anlayışını üniversitelerimiz aracılığıyla Türkiye’ye yaymaya gayret ettik. Gayretlerinden ve katkılarında dolayı hepinize teşekkür ediyorum.”

 

Konuşmaların ardından, Rektör Prof. Dr. Mehmet Karaca’ya ve diğer misafirlere plaketleri takdim edildi. İTÜ Ayazağa Kampüsü’ndeki Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde 3 gün boyunca sürecek sempozyumda; Proje Yönetim Zirvesi, PMI Özel Zirvesi, TİM Özel Oturumu, TÜBİTAK Proje Özel Oturumu ve öğrencilere yönelik proje yarışması da düzenlenecek.

Kaynak:HÜR24 Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.