165 avcıya para cezası

165 avcıya para cezası
Yaban hayatına karşı işlenen suçlar ve bu suçları işleyen şahısların yakalanmasına yönelik yapılan çalışmalar sonucunda Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Batman Şube Müdürlüğü, Batman'da kaçak avlanan 165 kişiye yaklaşık 350 bin TL para cezası kesildi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Batman Şube Müdürlüğü, kaçak avlanan 165 kişiye yaklaşık 350 bin TL para cezası kesildiğini açıkladı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme (CITES) kapsamında yasaklı bitki ve hayvanları avlamalara, evde besleyenlere ve satışını yapanlara karşı Batman'da denetimler yapılıyor.

Batman Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü Orman Mühendisi Eyyup Yıldırım, İLKHA'ya yaptığı açıklamada, aslan, kaplan, timsah, maymun, yılan gibi yırtıcı ve saldırgan türlerin evde beslenmesinin yasak olduğunu anımsattı.

"Kaçak avcılara 350 bine yakın idari ve tazminat para cezası uygulanmış"

Son 5 yılda 165 tane tutanak tutulduğunu belirten Yıldırım, "165 kaçak avcıya 350 bine yakın idari ve tazminat para cezası uygulanmış. Avcılık belgesi olamayan bir sadece silahı varsa araziye çıkıp herhangi bir hayvan avlamamışsa da idari para cezası uygulanır. Adam vardır keklikle tuzak yapmış veya elinde kaçak keklik taşırken yakalandığında elindeki keklikten ötürü tazminat cezası uygulanır. Avcılık belgesi olamadan hayvan vurmuşsa hem idari para cezası hem de öldürdüğü hayvan için tazminat para cezası verilir." dedi.

Avcı olmak isteyen birinin neler yapması gerektiğini açıklayan Yıldırım, şunları söyledi:

"Avcılık bir dilekçe ile beraber bazı belgelerle müdürlüğümüze başvuruluyor. Bunun için müdürlüğümüzden bir kayıt açıyoruz. 12 kişi olduktan sonra Halk Eğitim Merkezi ile bir protokol eğitimi açıyoruz.  Eğitimin sonunda sınava tabi tutuyoruz. Sınavı geçenlere sertifika veriyoruz. Sertifikayı aldıktan sonra bu işin eğitimini aldığını gösteriyor, ama avlama hakkını vermiyor. Aldığı belge ile vergi dairesinde harcını yatırdıktan sonra bizim yanımızda avcılık belgesini çıkarıyor. Av sezonu başladığı zaman da yine bizim kurum hesabına avlanma pulunu yatırarak Avlanma İzin Belgesi alıyor. Bu şekilde avlanma hakkını elde ediyor.  Av sezonunda bu şekilde av hakkını kullanabiliyor ve av limitlerini de aşmadan cezai işleme tabi tutulmuyor."

Av hayvanları gruplara ayrıldığını ifade eden Yıldırım, "Av hayvanlarımız kuşlar ve memeliler olarak iki gruba ayrılıyor. Kuşlar kendi arasında dört gruba ayrılıyor. 1'nci grup en erken başlayan Ağustos ayının 15'nde başlıyor. 1'nci grup bıldırcın ve üveyiktir. 3 ay gibi bir sürede avlama süresi oluyor. Kasım ayının sonunda doğru göç edip giden bir hayvandır.  2'nci grup hayvanımız keklik türleridir. Kum kekliği, kınalı keklik ve çil kekliği diyebildiğimiz keklik türleriyle başlıyor. 3'ncü grup kuşlar ördek türleri vesaire hayvanlar giriyor. 4'ncü grupta karga türleridir. Memeli hayvanlarımız iki gruba ayrılıyor. 1'nci grup ada tavşanı, yaban tavşanı ve kaya sansarından oluşuyor. 2'nci grup yaban domuzu, tilki ve çakaldan oluşuyor. Bu hayvanlar avlanabilir türlerdir." şeklinde konuştu.  

Koruma altında olup da avlanması yasak olan hayvan türlerinin olduğunu söyleyen Yıldırım, "Bizim bölgede dağ keçisi, Karadeniz Bölgesinde karaca olur. İç Anadolu'da alageyik, kızıl geyik olur. Karaman Konya bölgelerinde Anadolu yaban koyunu olur. Karadeniz ve İç Anadolu bölgelerinde çengel boynuzlu dağ keçisi var. Ayrıca kurt, ayı, büyük kız kuşu birçok hayvan bu şekilde koruma altındadır. Bu hayvanların avlanması halinde normal cezanın yaklaşık 3 katına yakın cezayı işleme tabi oluyorlar. Kesinlikle avı yasaktır. İzinler dahilinde bu türlerin içerisinde avı yapılan hayvanlarda var. Bölgemizde bunları türleri çok az olduğu için henüz o noktaya gelemedik. Batman il sınırları içerisinde 3-4 tane sürüsü var. Bizde zaman zaman oralara gidiyoruz. İncelemelerimizi yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Hayvanın türüne göre para cezaları

Yıldırım, hayvanın türüne göre para cezalarını şu şekilde belirtti:

"Yaban koyunu 60 bin TL, pars (leopar) 50 bin TL, alageyik 25 bin TL, çengel boynuzlu dağ keçisi 15 bin TL, çizgili sırtlan 13 bin TL, kızıl geyik ile yaban keçisi 12 bin TL, Akdeniz foku 8 bin TL, ceylan 7 bin 500 TL, vaşak ile karakulak 6 bin TL, boz ayı 5 bin TL, su samuru, yaban kedisi ile saz kedisi 3 bin 200 TL, karaca 3 bin TL, kurt, alaca sansar ile oklu kirpi bin TL, porsuk, gelincik, kokarca, kakım ile sincaplar familyasındaki bütün ürünler 300 TL, kuyruksüren 150 TL, korunan memeli ve sürüngenlerden yukarıda belirtilmeyen diğer türler 300 TL, atmacalar ve doğangillerden familyasındaki bütün ürünler 7 bin 500 TL, tepeli pelikan, mezgeldek, toy ile yakalı toy 4 bin 500 TL, kelaynak ile ince gagalı kervançulluğu 5 bin TL, orman horozu, dağ horozu, turgagiller ile urkeklik 3 bin TL, ak pelikan, flamingo, kuğular, leylekgiller familyasındaki diğer ürünler 2 bin TL, küçük karabatak ile küçük sakarca 800 TL, dikkuruk, pasbaş patka, yazördeği, sibirya kazı ile bıldırcın kılavuzu bin TL, küçük suçulluğu, kızkuşu, balıkçılgiller familyasındaki bütün ürünler, ördekgiller familyasındaki korunan diğer türler 450 TL, sülün, turaç ile çilkeklik 600 TL, Kargagiller 100 TL."

Yıldırım, bulundurulması ve avlanmasında para cezası kestikleri diğer hayvan türlerini de şöyle sıraladı:

"Yukarıda belirtilmeyen diğer türler 400 TL, tilki, kaya sansarı, yabani tavşan ile ada tavşanı 500 TL, yaban domuzu 100 TL, çakal 200 TL, sakarca ve yaban ördekleri 400 TL, kınalı keklik, kum keklik, karatavuk, öter ardıç, tahtalı, üveyik, çulluk ile suçulluğu 350 TL, kargagiller (alakarga hariç) 50 TL alakarga ile serçe 150 TL kaya güvercini, sakarmeke ile bıldırcın 300 TL, canlı mühre olarak kullanılan yaban ördekleri, kazlar, güvercinler, keklik ve saka 500 TL idari para cezası var." (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.