"2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi" raporu: "Yeşil ve dijital dönüşümle de küresel rekabet gücü arttırılacak"
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının yayınladığı "2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi" raporuna göre, Türkiye'nin sanayi alanında geniş çaplı üretim merkezine dönüştüğü vurgusu yapılarak, yerli ve milli üretim odaklı aktif politikalarıyla yeşil ve dijital dönüşümle de küresel rekabet gücünü artırmaya çalıştığı belirtildi.
Bu kapsamda planlı sanayi alanları olan ve mevcut durumda aktif faaliyetteki 366 Organize Sanayi Bölgesinin gelecek dönemde genişletilmesi ve fiziksel, teknik ve finansal altyapılarının güçlendirilmesi hedefleniyor.
Bununla beraber raporda "Stratejik değeri olan ulusal ve bölgesel yatırımlar için altyapısı hazır, sosyal çevresiyle birlikte planlanmış "Mega Endüstriyel Parklar" oluşturulacağıve proje kapsamında hava yolu, demir yolu ve liman bağlantılarını ihtiva eden lojistik altyapısına sahip, endüstriyel simbiyoza imkan tanıyan, ekolojik ve çevresel düzenlemeleri yeşil dönüşüme katkı sağlayacak şekilde yapılmış, bünyesinde veri, kuluçka, AR-GE ve inovasyon merkezleri ile teknoloji geliştirme bölgesi gibi teknolojik üslerle birlikte iş merkezleri, konut alanları, eğitim ve sosyal hizmet merkezlerini barındıran çok faktörlü bütünleşik "endüstri şehirleri" kurulması hedefleniyor." ifadeleri yer alıyor.
"Ulusal Sanayi Alanları Master Planı" hazırlıkları kapsamında Samsun-Mersin hattındaki 16 ilde 32 ayrı alanda toplam 166 bin hektarlık potansiyel sanayi alanı tespit edildiği açıklanan raporda "sanayi ve teknoloji kolejleri" ile de sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünün yetiştirilmesine, firmaların genç yeteneklere erişiminin kolaylaştırılmasına ve sanayide inovasyonun artmasına katkı sağlanması amaçlandığına da dikkat çekildi. Bununla yüksek teknolojili üretimde yerli iş gücünü artırması, yüksek katma değerli sanayi üretimini desteklemesi ve OSB'leri güçlendirmesi bekleniyor.
Eğitim modeli, üretim ve eğitim paydaşlarının desteğiyle şekillendirilecek, mesleğe ve istihdama yönelik, fen ve teknoloji eğitimine odaklı yenilikçi bir yapı oluşturulacak. Sanayiyle doğrudan etkileşim içinde olacak bu kolejler, uygulama ve proje temelli öğrenme gibi yaklaşımları merkeze alarak sanayi odaklı programlarla öğrencileri hem akademik hem de mesleki açıdan donanımlı hale getirmeyi amaçlıyor.
Kolejlerin sürdürülebilirliği, üniversite-sanayi ortak projeleri, öğrencilere yönelik burs ve destek programları, uluslararası eğitim ve sanayi ortaklıkları ile mentörlük ve kariyer gelişim programlarıyla sağlanacak.
Yerel Kalkınma Hamlesi Programı kapsamında ise yeşil ve dijital oluşum süreçleri de verimlilik politikasının ana unsurları olarak ele alınacağı hedefler arasında. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen "Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi (Model Fabrika) Projesi" kapsamında toplam 10 model fabrikanın bulunduğu ve yeni model fabrikalarla bu sayının artırılması planlandığı belirtildi.
Kaynak:İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.