5 bin nüfuslu köy sağlık evi ve okul sıkıntısını yaşıyor

5 bin nüfuslu köy sağlık evi ve okul sıkıntısını yaşıyor
Bingöl merkeze bağlı Sudüğünü köyünde yaşayanlar, il genelinde en büyük köylerden birinde olduklarını, sağlık evi ve okul için yer tahsis edilmesine rağmen bunların yapımı ile ilgili herhangi bir adım atılmamasına tepki gösteriyor.

Bingöl merkeze bağlı 290 hanenin olduğu Sudüğünü köyünde okul ve sağlık evi sorunu yaşayan halk, yetkililerden bir an önce bu sorunun giderilmesini istiyor.

Bingöl merkeze bağlı Sudüğünü köyünde yaşayanlar, il genelinde en büyük köylerden birinde olduklarını, sağlık evi ve okul için yer tahsis edilmesine rağmen bunların yapımı ile ilgili herhangi bir adım atılmamasına tepki gösteriyor.

Konu hakkında İLKHA’ya konuşan köy Muhtarı Ahmet Barlak, özellikle eğitim ve sağlık konularında sorunlarının olduğunu ifade ederek, Bingöl'ün en büyük köylerinden birinde yaşamalarına rağmen, eğitim, sağlık, kanalizasyon, çevre düzenlemesi ve kısmi olarak da ulaşım sıkıntısı yaşadıklarını söyledi.

Kendi köylerinde 6 okuldan sadece 2’sinin açık olduğunu ifade eden Barlak, "İyi bir eğitim olmadığı için köyden şehre yoğun bir göç söz konusu. Okulun kapandığı yerlerdeki öğrenciler taşımalı olarak köy merkezinde bulunan iki okula getiriliyor. 324 öğrencimiz var ve bu iki okul dar geliyor. Bu nedenden dolayı köylüler çocuklarının eğitimi için şehre göç ediyor. Ben buna çok yanıyorum.  Tüm köylüler bundan dolayı sıkıntı yaşıyor." dedi.

"Halk Sağlık Müdürlüğüne, Sağlık Bakanlığına, Cumhurbaşkanına dilekçe vermeme rağmen gelişme olmadı"

Köy nüfuslarının 5 bin civarında olduğunu aktaran Barlak, "Burada bir sağlık evimiz bile yok. Bana göre bu ayıp bir durum. Son 3 yılda Halk Sağlık Müdürlüğüne, Sağlık Bakanlığına, Sayın Cumhurbaşkanına dilekçe vermeme rağmen şu ana kadar bu konuda bir gelişme olmadı. Bingöl merkez buradan 37 kilometre uzaklıktadır. Hastalarımız çok oluyor, bu konuda özellikle bir çözüm istiyoruz. Köyün 719 nolu parselinde yapılacak sağlık evi için 3 dönümlük bir yer tahsis etmişiz.  Ama sağlık ocağı ve evinin yapılması konusunda bir gelişme yok." ifadelerini kullandı.

"Eğitim deprem gören okulda sürüyor"

Yaşanan eğitim sorununa da değinen Barlak, köylerinin 5 mezra iki mahalleden oluştuğunu dile getirerek, "Tüm mahalle ve mezralarımızda eskiden okul vardı. Eğitim ve başka yaşanılan sıkıntılar nedeniyle öğrenci sayısı azalınca mezra okulları kapandı. Şu an köy merkezinde iki okul çalışıyor. Taşımalı olarak çevreden öğrenciler buraya gelip okuyor. Bu iki okul yetersiz geliyor. Okullarımız deprem görmüş, yapılan onarımla ayakta duruyor. İkinci bir depreme dayanıklı değil. 324 öğrencimiz var. Birinci ve 4'üncü sınıf arası okuyan öğrenciler bir okula, 4'ten 8'inci sınıfa kadar olan öğrenciler diğer okulda kalıyor. Okulun yapılması için 10 dönümlük bir yer hazır, tahsis edilmiş duruyor. Yeni okul binasını yapılmasını bekliyoruz." diye konuştu.

Sağlık evi ve okul sorunun yanında başka sıkıntılarının da olduğunu anlatan Barlak, "290 hanelik köyün çevre düzenlemesi halen yok. Kanalizasyon şebekesi sadece iki mahallede var. Diğer yerler duruyor. Ulaşım, yol ihalesi yapıldı." dedi.

Köyün genelinin hayvancılıkla geçimini sağladığını söyleyen Muhtar Barlak, "Devlet bizlere ahır ve bazı konularda destek sağlıyor. Bu konuda mahrum değiliz." şeklinde konuştu. (İLKHA)  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.