50 bin TL'ye çoban bulamayan köylüler hayvanlarını satmak zorunda kalıyor
Batman'ın Hasankeyf ilçesine bağlı İncirli (Derhave) köyünde hayvancılıkla uğraşanlar, 50 bin TL maaşla çoban bulamayınca hayvanlarını satma kararı aldı.
Daha önce yaklaşık 2 bin küçükbaş hayvanın bulunduğu köyde, çoban bulunamamasından dolayı sayının her geçen gün azaldığını ve 200'e kadar düştüğünü belirten köylüler, böyle gitmesi durumunda köylerinde hayvancılığın bitme noktasına geleceğini söyledi.
Köylerinde genç kalmadığını ve çobanlık yapmanın zorlaştığını belirten köylüler, koyun sürüsüne aylık 50 bin lira maaşla çoban bulamadıklarını ifade etti.
Konuştukları çobanların aylık 70 bin lira talep ettiğini, bu ücreti verecek imkanları olmadığı için çobansız kaldıklarını ifade eden köylüler, yetkililerden hayvancılığın bitmemesi için sorunlarına çözüm bulunması çağrısında bulundu.
"Hayvanlarımızı satmak zorunda kalıyoruz"
Hayvan sayılarının her geçen gün azaldığına dikkat çeken Burhan Yalvaç, "Bir ay öncesine kadar da köyde yaklaşık 400 koyun vardı. Ama çoban bulamadığımız için hayvanların yarısını satmak zorunda kaldık. Artık eskisi gibi kimse çobanlık yapmak istemiyor. Şu an köyde yaklaşık 230 koyun kalmış durumda ve kalan koyunlara köylüler sırayla bakmaktadır. 10 yıl önceye kadar köylerde çoban sıkıntımız yoktu. Şu anda bir çoban aylık 50-60 bin lira vermemize rağmen bulamıyoruz. Biz de bakamadığımız için hayvanlarımızı satmak zorunda kalıyoruz. Devletten talebimiz köylerde yaşanan çoban sorununa çözüm bulmalarıdır. Devlet en azından çobanların sigortalarını karşılasaydı iyi olurdu. Çoban sorunu çözülürse hem hayvan sayısı hem de süt veriminde artış olacaktır. Bu şekilde ülke ekonomisine de katkı sağlanacaktır." ifadelerini kullandı.
"Çoban desteği olursa hayvan sayısı artacaktır"
Çobanların aylık 70 bin lira talep ettiğini belirten Muhyettin Yalvaç, bu rakamı veremedikleri için çobansız kaldıklarını belirtti. Yalvaç, şunları söyledi:
"Çoban bulamadığımız için hayvan sayımız her geçen gün azalıyor. Bunun nedeni ise maaşlarını veremiyoruz. Bir çoban şu anda aylık 60 ya da 70 bin lira maaş istiyor. Eskiden sadece bizim köyümüzde bine yakın koyun vardı. Ama şu anda 200'e yakın kaldı. Çoban olmadığından dolayı çoğu köylü hayvanlarını satmak zorunda kaldı. Köyümüz hayvancılık için çok idealdir. Çoban bulunursa hayvan sayısı da artacaktır. Yetkililerden talebimiz çoban sorunumuza çözüm bulmalarıdır."
"Hayvancılığın canlandırılması için destekte bulunulmalıdır"
Her köye muhtar kadar çobanın da gerekli olduğunun altını çizen Eyüp Başaran, "Ben de bu köyün mukimlerindenim ve aynı zamanda Batman'da esnaflık yapıyorum. Köyümüz dağlık bir bölgede ve birçok yerde kaynak suları olduğu için hayvancılığa çok elverişlidir. Maalesef bu imkânlara rağmen köylü hayvan besleyemez hale geldi. Çünkü çoban bulamıyoruz. Eskiden köyümüzde yaklaşık 2 bin tane koyun varken, çoğu hayvanını satmak zorunda kaldığı için şu anda 200 tane civarında hayvan kalmış durumdadır. Şu anda çoban maaşları biraz yüksek olduğu için ve köylü de bu meblağları ödeyemediği için çoban bulamıyorlar. Devlet köyden şehre göçü ve şehirden de köye göç istiyorsa köylerdeki imkânları kolaylaştırıp köylülere destek vermesi gerekmektedir. Hatta bir köye muhtar ne kadar gerekiyorsa o kadar da çoban gerekmektedir. Yetkililerden ricamız hayvancılığın canlandırılması için destekte bulunmalarıdır." şeklinde konuştu.
Kaynak:İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.