600 bin solucanla organik gübre üretiyor
Bingöl’ün Kiğı ilçesinde yaptığı uzun bir araştırmadan sonra organik gübre üretimine karar veren girişimci Ayhan Akbaş KOSGEB’ten aldığı krediyle 100 bin solucan aldı. İnternet üzerinde de araştırma yaptığını söyleyen Akbaş, 6 ay içerisinde solucan sayısını 600 bine çıkardığını belirtti.
Solucan gübresiyle ilgili İLKHA muhabirine bilgi veren Akbaş, Kiğı ilçesinde 70 metrekare bir alanda kurduğu çadıra 10 bin TL masraf yaparak 100 bin solucanla üretime başladı. 2017 yılının eylül ayından itibaren aldığı 100 bin solucan sayısını 600 bine çıkardığını ifade eden Akbaş, bir yılın sonunda ise hedefinin bir milyon 500 bin solucana ulaşarak, bölgenin organik gübre ihtiyacını karşılamak olduğunu söyledi.
Akbaş, “Bu işe bir merak sonucunda girdim. İnternetten araştırıp, bilen kişilerden bilgiler aldım. Bu sezon için beklentim yok, hedefim gelecek yıllarda milyonlara ulaşıp bölgenin organik gübre ihtiyacını karşılamak.” dedi.
“Organik gübre işine 3-4 yıl araştırmadan sonra girdim”
Bu işin doğal ve organik olması sebebiyle ilgisini çektiğini ifade eden Akbaş, “Özelikle gıdalardan hastalığın yağdığı bir dönemdeyiz. Bu işe girişmeden önce farklı acılardan araştırdım. Bu solucandan yapılan gübrenin Avrupa’da resmi ve yaygın olması beni etkiledi. İnternet üzerinden de çok araştırdım. Bu işin uzmanlarına sorup yaklaşık 3-4 yıl bir araştırmasını yaptım. Tüm bu girişimlerden sonra cesaretimi toplayıp işe girmeye karar verdim.” şeklinde konuştu.
“Organik solucan gübre tesisimiz KOSGEB desteklidir”
Organik solucan gübresini KOSGEB’e proje olarak sunduklarını söyleyen Akbaş, “Projemiz onay aldıktan sonra destekleme aldık. Şu an 70 metrekare kullanım alanımız var. Şu gördüğünüz solucan gübresi solucanlar ışığı sevmedikleri için gübre içine girerek kayboldular. Karanlık ortamda hepsi yüzeyde rahatlıkla görebiliyoruz. Biz buna fermante edilmiş büyükbaş hayvan gübresini kullanıyoruz, onları çay posası ve meyve kabuğuyla ekşi kimyasal olmayan ürünlerle destekleyip yediriyoruz. Günlük nem ısılarını da kontrol ediyoruz. Solucanlar yukarıda mamayı yerler gübrelerini aşağıya bırakırlar. Solucanlar mama ile gübre birbirine karıştırmazlar. Gübre üreten solucanlar, kırmızı Kaliforniya solucanı olarak bilinir.” ifadelerini kullandı.
“Şartlar iyi olursa 1,5 milyon solucandan ay olarak yaklaşık 2,5 ton gübre alınabilecek”
Akbaş, tekini 10 kuruştan, toplam 10 bin değerinde 100 bin solucanla işe giriştiğini belirterek, sözlerine şöyle devam etti:
“Şartlar iyi oluşursa solucanlarımız bir yıl sonra yaklaşık bir milyon 500 bin olacak. Bir milyon 500 bin solucan ay bazında bize yaklaşık 2 ton 500 kilogram gübre verecek. Şu an itibariyle 600 bin solucanımız var. Gübrenin alıcısı rahat çıkıyor. Amacımız Bingöl’de bir marka haline getirmektir. Şu an itibariyle satışa hazır bir ton civarında gübremiz var. Bu işte ilk sezonda bir şey beklemiyoruz. Ondan sonra sürekli üretim olacak. Bu gübre, toprakta çıkan her şeyde kullanılır. Gübre ürünün yaklaşık 15 gün önce olgunlaşmasını o eski doğal hali olan kokuyu ve tadını alacağız. Sera, çay, kivi ve benzeri bahçelerde kullanılır. Şu an piyasada kilosu 3-5 TL arasında değişiyor. En önemli şey testlerinin yapılmasıdır.” şeklinde konuştu. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.