10 Mayıs 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara21°C
  • İzmir23°C
  • Antalya27°C

65 YILLIK ÇOBAN: HAYVANCILIĞA GEREKEN ÖNEM VERİLMİYOR

Adıyaman'ın Akyazı köyünde ikamet eden Ali Gülegen, hayvancılıkta yeterli desteğin verilmediğini belirterek girdi fiyatlarındaki artıştan dert yandı.

65 yıllık çoban: Hayvancılığa gereken önem verilmiyor

28 Ağustos 2022 Pazar 14:10

Akyazı köyünde ikamet eden 70 yaşındaki Ali Gülegen'in hayatını neredeyse tamamı hayvancılıkla geçmiş. 20 yıl köy çobanlığı yapan Gülegen, şimdilerde ise  kendine ait küçükbaş hayvanların çobanlığını yapıyor.

İLKHA'ya konuşan Gülegen, hayvan üreticilerinin yaşadığı sıkıntılara dikkat çekerek, "Herhangi bir gelirimiz veya arazimiz yoktur. Mera alanları gittikçe daralıyor. Arpa, buğday ve saman fiyatları her gün atıyor, bu durum bizi çok olumsuz etkiliyor. Geçimimiz zor oluyor bu noktada devletten destek bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

"Mera alanları yetersiz"

Gülegen, "Mera alanları dar olduğundan hayvanları besleme noktasında sıkıntı yaşıyoruz. Kış aylarında hayvanlar içeride kaldığından arpa ve samanla beslemek zorunda kalıyoruz. Arpa ve saman fiyatları yüksek olduğundan bu durum hayvancılık yapma noktasında sıkıntılar yaşamamıza neden oluyor." dedi.

"Gençler şehirler göç ediyor"

Köyde iş imkanlarının yetersizliğinden dolayı gençlerin hayvanlara bakmadığını ifade eden Gülegen, "Çünkü ne bağ ne de bostan var. Hayvancılık da zor bir meslektir; herkes yapamaz. Ben de yıllardır bu mesleğimi devam ettiriyorum. Köylünün göç etmesinin önüne geçilebilmesi için devletin destek vermesi gerekiyor." şeklinde konuştu.

Koyunlarını istediği fiyata veremediğinden dert yanan Gülegen, "Bir koyuna 1.500 lira diyorlar. Bu koyunların tanesi 3 bin lira değerindedir. Kimileri 1000 liraya istiyor. 10 kilogram et olsa yine 1000 lirayı geçer. Ama bu koyunlar 18 kilodan aşağı gelmez ama elimizde para etmiyor. Ben günün 24 saatini neredeyse havanlara bakmakla geçiriyorum. Bazen dağa bazen ovaya götürüyoruz. Sonra getirip içeride bakıyoruz. Eve getirdiğimizde iki saat hayvanları sağmakla meşgul oluyoruz. Bu yaştan sonra bu şekilde hayatımız geçiyor." dedi. (İLKHA)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.