AB, Gazze'de Filistinlilerin zorla yerinden edilmesi planını reddetti
Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Antonio Costa, Gazze'deki Filistinlilerin zorla yerinden edilmesi planını reddettiklerini açıkladı ve Birliğin iki devletli çözüm için kararlı desteğini yineledi.
Costa, Mısır’ın başkenti Kahire’de düzenlenen Gazze konulu Arap Zirvesi'ne katılarak AB adına açıklamalarda bulundu.
X hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, AB’nin barışın tesis edilmesi ve Gazze’nin yeniden inşası için Arap ortaklar ve uluslararası toplumla birlikte çalışmaya hazır olduğunu belirtti. Costa, “Gazze’de, Batı Şeria’da ya da dünyanın başka bir yerinde demografik ya da bölgesel değişiklik girişimlerini kesinlikle reddediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Costa, AB’nin işgal rejimi-Filistin meselesinde iki devletli çözüm için desteğini teyit ederek, “İki devletli çözüm, Filistin ve israilin terörizm tehdidinden uzak, barış ve güvenlik içinde yan yana yaşayabileceği barışa giden tek yoldur.” dedi.
ABD Başkanı Donald Trump, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin zorla yerinden edilmesi ve başta Mısır ile Ürdün olmak üzere komşu ülkelerde yeni yerleşim yerleri kurularak sürgün edilmeleri teklifinde bulunmuştu.
Ancak bu teklif, Mısır başta olmak üzere Arap ülkeleri tarafından reddedilmiş ve Gazze Şeridi'ni Filistinlilerin terk etmeden yeniden inşa etmek amacıyla bir plan üzerinde çalışılmaya başlanmıştı. Mısır'ın darbeci Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, bu konuda kapsamlı bir yeniden inşa planı hazırladıklarını bildirmişti.
Kaynak:İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.