ABD geri çekildi, fatura Avrupa’ya kaldı: Brüksel’de Ukrayna krizi

ABD geri çekildi, fatura Avrupa’ya kaldı: Brüksel’de Ukrayna krizi
Avrupa Birliği, savaşın üçüncü yılına yaklaşırken Ukrayna’nın mali ihtiyaçlarını karşılamak için yeni bir finansman planı üzerinde çalışıyor. Ancak Brüksel’deki zirvede tartışılan 140 milyar avroluk tazminat kredisi önerisi, üye ülkeler arasında ciddi görüş ayrılıklarına neden oldu.

Plan, Rusya Merkez Bankası’na ait dondurulmuş varlıkların getirilerinin Ukrayna için kullanılmasını öngörüyor. Fakat bu yaklaşım, Belçika’nın hukuki riskler ve Rusya’nın olası misillemeleri konusundaki endişeleri nedeniyle şimdilik askıya alındı.

Belçika Başbakanı Bart De Wever, Euroclear’da tutulan yaklaşık 210 milyar avroluk Rus varlıklarının kullanılması durumunda, Moskova’nın uluslararası tahkim yoluyla AB’ye karşı milyarlarca avroluk tazminat davası açabileceği uyarısında bulundu.

ABD’nin Ukrayna’ya yönelik yardımlar konusunda geri adım atması ise Avrupa üzerindeki baskıyı artırıyor. Washington’un “Güvenlik faturasını artık Avrupa ödesin mesajı” AB içinde rahatsızlık oluşturdu.

Avrupalı liderler, Ukrayna’ya desteğin sürmesi gerektiğini kabul etse de, giderek büyüyen mali yükün Avrupa vergi mükelleflerinin sırtına bindiği yönünde eleştiriler artıyor.

Komisyon, yeni fonun Ukrayna’ya aşamalı olarak aktarılacağını ve satın alınacak silahların Avrupa üretimi olacağını belirtiyor. Ancak eleştirmenler, planın hem etik hem ekonomik olarak sürdürülebilir olmadığı görüşünde.

Brüksel’deki kaynaklar “AB kendi iç bütünlüğünü korumakta zorlanırken, ABD’nin çekilmesi Avrupa’yı yalnız bırakıyor.” değerlendirmesinde bulunuyor.

Kaynak:İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.