ABD'den İran'a fidye

ABD'den İran'a fidye
Wall Street Journal'ın (WSJ) isimleri verilmeyen Avrupalı ve ABD'li yetkililere dayandırdığı haberde, ABD'nin geçen ocak ayında İran'a aralarında Washington Post muhabiri Jason Rezaian'ın bulunduğu 4 vatandaşı serbest bırakması için 400 milyon dolar ödedi

ABD'nin geçen ocak ayında İran'a gönderdiği 400 milyon doların bu ülkede tutulan 4 ABD'linin serbest bırakılması için ödenen ‘gizli' fidye olduğu iddia edildi.

Haberde, söz konusu ödemenin ilk taksiti olan 400 milyon dolarlık anaparanın, yaptırımlar nedeniyle dolar kullanılması yasak olan İran'a aralarında avro ve İsviçre frangının yer aldığı diğer para birimleri cinsinden yapıldığı iddiasında bulunuldu.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise 17 Ocak'taki açıklamasında, faiziyle 1.7 milyar dolara ulaşan geri ödemenin, İran'ın 1981'de savaş uçağı almak için ödediği ancak yaptırımlar gereğince dondurulan 400 milyon dolar karşılığında yapılacağını belirtmişti.

Buna karşın, ülkede tutuklu olan 4 ABD'linin Kerry'nin açıklama yaptığı gün serbest bırakılması dikkati çekti. İran basınında, ödemenin ABD vatandaşlarının serbest bırakılması için yapıldığına yönelik haberlere de yer verilmişti.

‘ABD'LİLERİN HAYATI PAZARLIK MESELESİ YAPILDI'

Bazı Cumhuriyetçiler, Beyaz Saray'ın ABD'lilerin hayatını ‘pazarlık meselesi'yaptığını ileri sürdü.

Arkansas Senatörü Tom Cotton, Başkan Barack Obama'yı, ‘ ABD'li esirler için 1.7 milyar dolar ödeyerek, daha fazla Amerikalının tutuklanmasına sebebiyet vermekle' suçluyor.

Obama yönetimi ise İran'ın tutuklu bulunan ABD vatandaşlarını bırakmak için fidye istediğini kabul ederek, ödemenin bu amaçla yapılmadığını savunmayı sürdürüyor.

Diğer taraftan ABD Kongresi'nin, konuyla ilgili daha net bilgi talep ettiği Obama yönetiminin İran'a ek ödemeler yapmasını önleyecek yasa tasarısı üzerinde çalıştığı belirtildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.