ABD’li Temsilci Luna: Sivillere para karşılığı ateş eden Amerikalılar yargılansın
İtalya’nın Milano Başsavcılığı, İtalya, ABD ve Rusya’dan aşırı sağcılar ile silah meraklılarının Sırbistan’a giderek “savaş turizmi” adı altında Sırp güçlerine para verip Saraybosna’daki sivillere ateş açtığı yönündeki iddiaları inceliyor.
İtalyan La Repubblica gazetesinin haberine göre yabancıların bu “tur” için 80 bin ile 100 bin avro arasında ödeme yaptığı, hatta hedefe göre değişen bir “fiyat listesi” bulunduğu iddia edildi.
Konuya ilişkin X hesabından açıklama yapan Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi üyesi Luna, şu ifadeleri kullandı:
“Para karşılığı sivillere hatta çocuklara ateş etmek insanlığın kabul edemeyeceği bir kötülüktür. Bu işe karışmış herhangi bir Amerikalı varsa yargılanmalıdır. Bosna konsolosluğu ve İtalya büyükelçiliği ile temasa geçtim, soruşturma başlattım.”
Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın yakın müttefiki olan Luna, İtalyan ve Bosna makamlarının, olaylarda adı geçen Amerikalılarla ilgili tüm bilgileri paylaşacağını belirtti.
Saraybosna’nın eski belediye başkanı Benjamina Karic, ANSA’ya yaptığı açıklamada “Bu şikâyetin duyulması için büyük bir ekip çalışıyor.” dedi.
Davanın öncülerinden gazeteci Ezio Gavazzeni ise La Repubblica’ya yaptığı açıklamada, çocukların en pahalı hedef olduğunu, onları askerî üniformalı erkeklerin izlediğini, kadınların daha düşük fiyata, yaşlıların ise ücretsiz olarak öldürülebileceğinin söylendiğini ifade etti.
İtalyan soruşturmacılar, Trieste kentinden organize edildiği öne sürülen bu seyahatlere katılan İtalyanları tespit ederek canavarca hisle işlenmiş kasıtlı adam öldürme suçlamasıyla yargıya sevk etmeye hazırlanıyor.
Birleşmiş Milletler’in eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne 2007 yılında ifade veren eski ABD deniz piyadesi John Jordan da Saraybosna’da keyif için sivillere ateş eden yabancı turist atıcıların bulunduğunu söylemişti.
1992–1996 yılları arasında süren Saraybosna Kuşatması, modern Avrupa tarihinin en uzun kuşatması olarak kayda geçmiş, 11.500’den fazla kişi hayatını kaybetmişti.
Kaynak:İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.