17 Ekim 2024
  • İstanbul14°C
  • Ankara12°C
  • İzmir18°C
  • Antalya24°C

ABDÜLMECİD TEBBUN: FRANSA'NIN CEZAYİR'İ SÖMÜRGELEŞTİRMESİ UNUTTURULMAYA ÇALIŞILIYOR

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun, bazı çevrelerin Fransa'nın Cezayir'i sömürgeleştirmesiyle ilgili hafıza dosyasını çarpıtmaya çalıştığını ve bu dosyayı unutulmaya itmek için çaba gösterdiklerini söyledi.

Abdülmecid Tebbun: Fransa'nın Cezayir'i sömürgeleştirmesi unutturulmaya çalışılıyor

17 Ekim 2024 Perşembe 14:51

Bu açıklama, Tebbun'un Ulusal Göç Günü vesilesiyle halkına gönderdiği mesajda, 17 Ekim 1961'deki katliamın 63. yıldönümü münasebetiyle yapıldı.

Cezayir Devrimi'nin en önemli ve en kötü olaylarından biri olarak kabul edilen bu tarih, Fransa'nın Paris'te 1961 yılında Cezayirlilere uyguladığı sokağa çıkma yasağına karşı barışçıl gösteriler düzenleyen Cezayirli protestoculara karşı işlediği katliam olarak nitelendiriliyor.

Fransa'nın Paris Emniyet Müdürü Maurice Papon'un emriyle Fransız polisi, 17 Ekim 1961'de sokağa dökülen ve sayıları binlerle ifade edilen Cezayirli göçmenlere ateş açtı.

Polis güçleri, Cezayirli protestoculara saldırarak onlarca kişiyi sokaklarda ve metro istasyonlarında kasten öldürdü, birçok kişiyi Seine Nehri'ne attı ve cesetleri su yüzeyine çıktı. Bu gösterilere yönelik baskılarda kesin ölü sayısı bilinmiyor.

Ölü sayısına ilişkin tahminler farklılık gösteriyor; bazıları 12 bin kişinin öldüğünü tahmin ederken, gerçek rakamın daha fazla olduğu ve hâlâ bilinmediği düşünülüyor. (İLKHA)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.