Akıllı tekstil ürünleri heyecan yarattı

Akıllı tekstil ürünleri heyecan yarattı
Türk tasarımcı kalp krizini önceden haber veren akıllı tişört geliştirdi.

Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) iş birliğinde tasarım gücüyle katma değerli ihracatı artırmak ve İstanbul’un küresel tasarımın merkezlerinden biri olmasını sağlamak amacıyla bu yıl ilki düzenlenen Türkiye Tasarım Haftası/Design Week Turkey büyük ilgi gördü. Arçelik, Ford Otosan, Seranit Grup ve Şişecam stratejik ortaklığında Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda 19-23 Ekim tarihlerinde düzenlenen etkinlik, endüstriyel tasarım, moda ve görsel iletişim tasarımında uluslararası pek çok ismi de buluştururken, konferanslar, dünyaca ünlü sergiler ve Ar-Ge ve inovasyon odaklı tasarımlar ile geleceğe de ışık tuttu.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Türkiye’nin ekonomik ve kültürel geleceği için önemli bir kilometre taşı niteliği taşıyan etkinliğimiz, geleceğin trendlerine yön vermemize katkı sağlayacak. TİM olarak Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve marka alanlarında bilinç geliştirici faaliyetlerimiz sürecek. Bu kapsamda Türkiye Tasarım Haftası’nı her yıl gerçekleştireceğiz. Tasarım, dünyada katma değer sağlayan en önemli unsurlardan biri. Etkinliğimizin de desteğiyle tüm tasarımcılarımızın medeniyetimize ve ekonomimize ilham verici katkılar yapacağına inanıyoruz. Böylece yüksek katma değer yaratarak, küresel arenada rekabet gücü sağlayabiliriz” dedi.

Türk tasarımcı kalp krizini haber veren tişört geliştirdi

Etkinlikte “Tasarım ve Teknoloji” konulu konferans veren ezratuba markasının kurucusu Ezra Çetin, insan sağlığına maksimum faydayı sağlamak amacıyla TÜBİTAK MARTEK desteğiyle Türkiye’de bir ilk olarak tasarladıkları akıllı tişörtlere yönelik bilgi verdi.

Kalp krizi gibi hayati risk oluşturan hastalıkların bir hafta öncesinden anlaşılmasını sağlayan akıllı tişörtlerin, 2017 yılında satışına başlanacağını açıklayan Ezra Çetin, “Çeşitli renk alternatifleri ile altı tişört kadınlar, iki tişört erkekler için tasarladık. Günlük hayatta ve spor yaparken giyilen tişörtlerin içindeki incecik yaprak gibi kumaşlar aracılığıyla vücudun her bölgesinin kontrolü sağlanıyor. Herhangi bir bölgede ters giden bir durum var ise, sistem aracılığıyla bunun haberini alabiliyoruz. Su altında da kullanılabilen tişörtlerimiz makul bir fiyat ile satılacak. Ürünü yakın gelecekte çocuklar için de tasarlayacağız. Ayrıca 20 renk ve 60 desenin bir arada kullanılmasına imkan sağlayan çanta da tasarladık. Kullanıcılar, çantaya yüklenen aplikasyonlar aracılığıyla, sistemde var olan renk ve desene uygun çantayı kendileri için tasarlayabilecekler” dedi.

Ünlü tasarımcı Parikka: “Sıra dışı olun, müşteri ile bağ kurun”

Türkiye Tasarım Haftası’na katılan uluslararası tasarımcılardan biri de tavşan modeli ayakkabıları ile ünlenen, 25 ülkede aralarında Lady Gaga, Taylor Swift gibi şarkıcıların da olduğu pek çok kişiyi giydiren Finlandiyalı tasarımcı Minna Parikka oldu. “Moda Tasarımı ve Girişimcilik” konulu konferansta Türk tasarımcılara önerilerde bulunan Parikka, “Tavşan kulaklı ve ponponlu bir ayakkabıyı kim giymek ister ki? Ama bazıları istiyor ve bundan büyük heyecan duyuyor. Tasarımcıların da herkesi mutlu etmesine gerek yok. Sıra dışı olabilirsiniz. Ama başarılı olmak için öncelikle sizinle aynı vizyonu paylaşan bir ekibiniz olmalı. Yine ürünlerinizin bir kimliği olsun ve müşterilerle duygusal bir bağ kurun. Ürünü çekici hale getirin. Bunu da insanlara para vererek değil doğal bir hayat akışı içinde geliştirmeniz gerekiyor. Ve elbette sosyal medya anahtar konumda. Türk tasarımcıların da benim yaptığım gibi hedefi yüksek koyması gerekiyor. Ben tasarımlarımla dünyaya açılmak istedim ve bunu da başardım” dedi.

Ayakkabıları Harrods, La Fayette, Harvey Nichols ve Beymen gibi pek çok uluslararası department store’da satılan Parikka, tasarımcı olmak istediğinde çevresinin kendisini çok eleştirdiğini de söyledi. Parikka, “Ayakkabı tasarımı eğitimi almak için 19 yaşında İngiltere’ye taşındım. ‘Sen daha küçük bir kızsın, seni yerler’ gibi yorumlar duyuyordum ama ben daha çok motive oldum. Kendimi dünyaya tanıtmak arzumu daha da güçlendirdi. Finlandiya ayakkabı alanında tanınan bir ülke değildi ve ben 25 yaşında enerji doluydum. İspanya’ya uçup kontaklarımı kullandım, üreticiler buldum. İlk başlarda bankadan çok büyük kredi çektim ve kredinin çok büyük oluşu da bana ilham sağladı. İlk üç yıl her şeyi tek başıma yaptım. Lojistik, tasarım, faturalama, defileler gibi. 11 yılda markam oldukça büyüdü. Ayakkabılarımla dünyanın en büyük, en iyi niş markası olmak istiyorum” dedi.

Şarj eden koltuk, kir tutmayan gömlekler büyük ilgi gördü

Türkiye Tasarım Haftası’nda Design Turkey Ödülleri ve sergisi, İhracatçı birliklerinin yarışmalarının finalist sergileri, tasarım ofisleri, tasarım okulları ve tasarıma dair daha pek çok öğe ziyaretçilerle buluştu. Çeşitli firmalar ve üniversitelerin geliştirdiği Ar-Ge ve inovasyon odaklı ürünler arasında, hem yatak hem çalışma masası olan koltuk, engelli bireylerin merdiven kullanmasını kolaylaştıran engelsiz erişim sistemi, priz girişi sayesinde şarj olanağı sağlayan modüler oturma grubu ve Orka Holding’in Damat markası için geliştirdiği kir tutmayan inovatif gömlekler de yer aldı.

İsveç mobilya devi IKEA’dan gelen teklif üzerine markaya yatak örtüsü tasarlayan Pınar&Viola markasının yaratıcılarından Pınar Demirdağ’ın tasarımları da Türk tasarımcıların uluslararası başarısını gösteren örneklerden biri olarak ziyaretçilerden büyük ilgi gördü.

Çağlayan, Kutoğlu ve Dice Kayek de katıldı

Son 20 yılda tasarım dünyasının en başarılı isimlerinden biri olarak gösterilen Michael Young, dijital sanat ve tasarımda dünyanın öncü isimlerinden Daniel Widrig, Milano’nun önde gelen tasarım ve sanat müzesi Triennale di Milan’ın Direktörü Andrea Cancellato gibi uluslararası isimlerle, Türkiye’den dünyaya açılan ünlü modacılar Dice Kayek markasının yaratıcısı Ayşe-Ece Ege kardeşler, Hüseyin Çağlayan ve Atıl Kutoğlu da etkinliğe konuşmacı olarak katılan diğer isimler oldu.

Masaya dönüşen etek şovuyla dünyaca ün kazanan,ABD First Lady’si Michelle Obama ve şarkıcı Lady Gaga gibi isimleri giydirenTürk moda tasarımcısı Hüseyin Çağlayan, vefa örneği sergileyerek “İhracatçılar olmasıydı, masa etkisi de olmazdı. Tekstil, hazır giyim ihracatçıları ve çatı örgütü olarak TİM destek verdiler. Son dönemde yaptığım tüm defileleri İTKİB destekledi” dedi.

Atıl Kutoğlu, “Şu anda arkasında çok büyük holdinglerin olduğu dev markalarla yarış halindeyiz. Büyük kuruluşlar yabancı markaları getirmek yerine Türk markalara destek olsalar işimiz kolaylaşacak. Lüks marka müşterileri artık ‘Bana her yerde olmayan bir tasarım getir’ anlayışına sahip. Türk tasarımcılara gün doğacak” diye konuştu.

Dice Kayek markasının yaratıcısı Ece Ege de “Londra, Paris gibi merkezlerden artık insanlar çok sıkıldı. İstanbul’da da bir moda haftası mutlaka olmalı” dedi.

Türkiye’nin ilk yerli taksisi yatırımcısını bekliyor

Türkiye Tasarım Haftası’nda sergilenen Gemi-Yat Tasarım Yarışması birincisi Nurullah Taşkıran imzalı“Taqua Deniz Taksi”, yatırımcısı ile buluşursa Türkiye’nin ilk yerli üretim deniz taksisi olacak. Yüze yakın proje arasından birinci olan Taqua Deniz Taksi, engelli bireylere uygun ve modern insanın ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla tasarlandı. Gazi Üniversitesi yüksek lisans öğrencisi olan Nurullah Taşkıran, tasarımcıların dünya çapında markalaşması için Türkiye Tasarım Haftası gibi etkinliklere ihtiyaç olduğunu belirterek, “Taqua Deniz Taksi’yi toplu taşıma mantığına uygun bir şekilde tasarladık. Tasarımımızla insanları trafik çilesinden kurtarmanın yanı sıra, yolcuların yolculukları sırasında kendilerini lüks bir araçta seyahat ettiğini hissettirmek amaçlandı. Bu etkinlikle yatırımcımızı bulacağımıza inanıyoruz. Bizim için en büyük kazanım, projemiz seri üretimle hayata geçerse Türkiye’nin ilk yerli taksisine sahip olacağız” dedi.

Design Turkey’de yedi tasarımcı Üstün Tasarım Ödülü aldı

Etkinlikte inovasyon ve markalaşma alanında Türkiye’nin en büyük organizasyonlarından olan Design Turkey Tasarım Ödülleri de sahiplerini buldu. Ekonomi Bakanlığı, TİM ve Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu işbirliğiyle bu yıl beşincisi düzenlenen Design Turkey Tasarım Ödülleri’nde toplam 350 endüstriyel tasarımdan 7’si Üstün Tasarım, 36’sı İyi Tasarım, 7’si ise Konsept Tasarım Ödülü almaya hak kazandı. Üstün Tasarım Ödülü’ne layık görülen 7 ürün; Ahmet Toplu’nun Karaca için tasarladığı Everest adlı çatal kaşık bıçak takımı, Nihat Duran’ın Arçelik için tasarladığı Selamlique Kapsüllü Türk Kahve Makinası, Onur Onrat’ın Arçelik için tasarladığı SBS Cosmos Flush Handle, Koray Malhan’ın Koleksiyon Mobilya için tasarladığı Oblivion adlı yaşam ve çalışma ünitesi, Giuseppe Manente ve Abramo Mion’un Koleksiyon Mobilya için tasarladığı Calder adlı modüler oturma grubu, Kunter Şekercioğlu’nun Scrikks için tasarladığı Heritage adlı dolmakalem ve roller ball kalem serisi ve Eda Yılmaz’ın Şişecam için tasarladığı Kestane Doğal Kaynak Suyu Şişesi oldu. Etkinlik kapsamında Karton Ambalaj, Kağıt Ürünleri, Gemi ve Yat gibi sektörlerin tasarım yarışması ödülleri de sahiplerini buldu. Etkinlikte Raw, Beirut Design Week, Patrick Rampelotto ve İzler gibi ünlü sergilerin de yer aldı.

Güler Sabancı, Design Turkey ödüllü tasarımları çok beğendi

Türkiye Tasarım Haftası kapsamında yer alan sergileri gezen isimlerden biri de Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı oldu. Design Turkey Tasarım Ödülleri’ni kazanan tasarımları çok beğenen Güler Sabancı, TİM Başkanı Büyükekşi’yi etkinlik için gösterdiği çabadan dolayı kutladı.

turkiye-tasarim-haftasi-007.jpg

turkiye-tasarim-haftasi-008.jpg

turkiye-tasarim-haftasi-009.jpg

turkiye-tasarim-haftasi-010.jpg

Kaynak:HÜR24 Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.