Almanların soykırım tarihi

Almanların soykırım tarihi
Almanya, İkinci Dünya Savaşı sırasında Yahudilere karşı yaptığı soykırımı tanıyan ve bunun toplumun tüm kesimlerince hatırlanmasını devlet politikası haline getiren bir ülke olarak biliniyor.

Almanlar 1933-45 yılları arasında büyük Alman İmparatorluğu"nu kurmak ve mükemmel alman ırkını yaratmak hedefiyle dünyayı adeta bir mezbahaneye çevirdi. Diğer milletlerden ve etnik gruplardan 21 milyon insanı topluca kurşuna dizerek, toplama kamplarında, fırınlarda yakarak, gaz odalarında zehirleyerek soykırıma uğrattılar. Gerek Almanya gerekse de almanların işgal ettiği diğer ülkelerde yaşayan 2 milyon yahudi sistematik bir biçimde vurularak, asılarak, yakılarak ve zehirlenerek öldürüldü. Ancak bu Almanların ilk soykırımı değildi.

Almanlar 1891 yılında hammadde ve işgücü ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Namibya"ya sömürge kurmak amacıyla yola çıktı. Adanın yerlileri Herero ve Namalar üzerine taarruz eden Alman askerleri yaşlı, kadın, çocuk dinlemeden 117 bin insanı katletti. Yaklaşık 132 bin yerliden geriye sadece 15 bini sağ kalabildi. Yani bölge halkının yüzde 95'i katledilmişti.

Almanya'nın 1904-1908 yılları arasında yerli Bantu halklarından Hererolara ve Hotanto halklarından Namalara karşı yaptığı operasyonları, "Uluslararası hukukun mevcut standartları göz önüne alındığında, Herero ayaklanmasının bastırılması bir soykırımdır"

Askeri müdahalenin dışında Herero ve Namalar, Almanlar tarafından aç ve susuz bırakılarak toplama ve çalışma kamplarında ölüme terkedildi.

PEKİ, BU SOYKIRIM NASIL BAŞLADI VE BİTTİ?​

Bunun için Alman tarihine bakmak gerek. Kaiser Wilhelm'in 1888'de başa geçmesiyle Almanya için bir dünya gücü olma hayali öne çıkıyor. Wilhelm Çin'deki Boksör Ayaklanması'nı bastırmak için ordusunu gönderiyor. On binlerce Çinlinin öldürüldüğü büyük katliamlar yapılıyor. Wilhelm'in 1900 yılında bu orduyu gönderirken attığı "Hun nutku" manidar.

O nutukta, "Bin yıl önce hunlarda olduğu gibi, Almanya'nın da adı öyle bir duyulsun ki, bir daha hiçbir Çinli Almanlara yan bakamasın!" diyor. Çin'de aktif o Alman subaylardan bir kısmı sonra Afrika'da, bugünkü Namibya'da, bir Alman demiryolu hattının yapımına karşı ayaklanan 80 bin kişilik küçük Herrero halkını katlediyor.

Bu halktan geriye sadece 15 bin kişi kalıyor. O generallerden Lothar von Trotta'nın, "Yakıp yıktık, kadın-erkek, çoluk-çocuk hiç bakmadık" şeklindeki sözleri çok meşhur.

Alman tarihi, 1904-1905 yıllarındaki bu olayı "20. yüzyılın ilk soykırımı" kabul ediyor. Uzmanlar, Herrero'ların yok edilmesini "Hitler faşizminin doğumu" olarak tanımlıyor. Sömürge 9 Temmuz 1915'te sona ermişti Herero ve Namalar, 1904-1908 yılları arasında ayaklanmış, Almanların sert müdahaleleri ve uyguladığı politikalar sonucu onbinlerce kişi hayatını kaybetmişti.

Almanya'nın Afrika'daki bugünkü Namibya'da 31 yıl süren sömürgesi, 9 Temmuz 1915 tarihinde sona ermişti.

A HABER

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.