Almanya'da son 3 nükleer santralin kapatılacak olması ülkeyi karıştırdı
Şehir merkezindeki tarihi Brandenburg Kapısı’nın önündeki 18 Mart Meydanı’nda Nuklearia derneğince düzenlenen gösteride nükleer santrallerin kapatılmasına tepki gösterildi.
Göstericiler üzerinde “Nükleer enerji en iyisi”, “Enerji dönüşümü sadece nükleer enerji ile başarılır” ve “Nükleer enerji santrallerinin kapatılmaması iklim ve cüzdan için iyidir” yazan dövizler taşırken, gösteri alanına üzerinde “Nükleer enerji? Evet lütfen” yazan nükleer santral maketi konuldu.
Konuşmalarda, başka ülkelerin nükleer enerji santralleri inşa ettiği ve bu alanda yatırım yaptığına işaret edilerek, Almanya’nın gelecekte tekrar nükleer santraller yapacağı ve bu konuda öncülük edenlere tekrar katılacağı belirtildi.
Brandenburg Kapısı’nın diğer tarafında bulunan Pariser Meydanı’nda ise çevre örgütü Greenpeace, nükleer enerji karşıtı gösteri yaptı.
Greenpeaece üyeleri, Almanya’da bugün 3 nükleer santralin kapatılacak olmasından memnuniyet duyduklarını açıkladı.
Eylemciler, meydana, sırtüstü yatan dev bir dinozor maketi koydu.
Öte yandan Almanya'da son 3 nükleer santralin kapatılması hükümet koalisyonu ve muhalefet partileri arasında tartışmalara yol açtı.
Yeşiller Partisi'nin de bulunduğu hükümet koalisyonu, santrallerin tehlikeli olduğunu belirtirken, muhalefet kömürle çalışan termik santrallerin açık kalıp nükleer santrallerin kapatılmasını eleştirdi.
Çevre politikaları ve yeşil enerjiyi parti programına koyan Yeşiller Partisi'nin de bulunduğu Almanya Federal Koalisyon Hükümeti, ülkedeki son 3 nükleer santralin bugün itibariyle kapatılarak elektrik şebekesinden çekileceğini duyurmuş, muhalefette bulunan partilerin seçilmiş politikacıları tarafından eleştiri konusu olmuştu.
Muhalefet, Rusya-Ukrayna savaşıyla başlayan enerji krizi ve Rusya'nın doğalgazını Almanya'ya taşıyan Kuzey Akım Boru Hattı'nın kapatılması sonrasında ülkede elektrik sıkıntısı yaşanmaması için kömür madenlerini tekrar açılmasını ancak 'temiz' enerji üreten nükleer santrallerin kapatılmasını şiddetle eleştirdi.
Aralarında Nobel ödüllü bilim insanları ve ünlü iklim araştırmacılarının da bulunduğu bir grup uluslararası bilim insanı ise, Başbakan Olaf Scholz'a dün bir açık mektup göndererek "Emsland, Isar II ve Neckarwestheim II nükleer santralleri, 2022'de toplam 32,7 milyar kilovat saat düşük emisyonlu elektrik sağladı.
Almanya'daki özel haneler en son yılda ortalama 3190 kWh elektrik enerjisi tüketmiştir. Bu, bu üç elektrik santralinin 10 milyondan fazla veya dörtte birlik Alman hanesine elektrik sağlayabileceği anlamına gelir" açıklamasını yaparak kömür yerine nükleer enerjinin çevre için daha yararlı olacağını belirtti. Açık mektupta Fransa, İngiltere, Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Hollanda'nın yeni nükleer santraller inşa etmeyi planladığı, Belçika ve İsviçre'nin ise mevcut nükleer santrallerin işletme lisanslarını uzatmanın yollarını aradığının altı çizildi.
Hükümet, nükleer santrallerin eskidiğini ve tarihte Fukushima dahil nükleer santrallerde yaşanan kazalara dikkat çekti.
Almanya'da 2022'de kömür, 2022'de Almanya'nın elektrik üretiminin %30'undan biraz fazlasını oluşturuyor. Rüzgar enerjisi yüzde 22, gaz yakıtlı enerji yüzde 13, güneş enerjisi yüzde 10 ve nükleer dahil biyo-yakıtlar ve hidroelektrik ise geri kalan enerji üretiminde kullanılıyor. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.