Almanya’da Türk ajan bulunması, cezalandırılması gereken bir durum

Almanya’da Türk ajan bulunması, cezalandırılması gereken bir durum
Almanya Federal Meclisi’nin gizli servislerin çalışmasından sorumlu üyesi Hans-Christian Stöbele, bu bilginin acilen incelenmesi gerektiğini söyledi.

Stöbele konuyla ilgili soruları şöyle yanıtladı:

Alman basınına göre, Türk gizli servislerinin Almanya’da binlerce ajanı var. Almanya Federal Meclisi Denetim Komisyonu konuyla ilgili inceleme başlattı. Bu bilgi doğrulanırsa hangi siyasi sonuçları olacak?

Bu sonuçsuz kalamaz, çünkü Almanya’da bu tür faaliyetler cezalandırılmakta. Bu, söz konusu gizli ajan faaliyeti demek, belki de daha fazlası. Muhtemelen bu durum, Türk kökenli özel kişileri tehdit ediyor.

Basına göre, Türk ajanlarının sayısı 6 bini buluyor. Türk toplumu içindeki duruma ilişkin bilgiyi MİT’e verdikleri söyleniyor. Bu bilgiyle neler yapabilirler?

Örneğin, şirketlere, ticari işletmelere, Türkiye’de kalan akrabalara karşı bir şeyler yapabilirler. Örneğin, MİT Almanya’da yaşayan göçmenlerden birinin mevcut Türk yönetimi hakkında kötü konuştuğunu öğrenip bir şeyler yapabilir.

Bazı uzmanlar, Almanya’nın her zaman Türk istihbaratının faaliyetine oldukça hoşgörülü yaklaştığını iddia ediyor. Bu gerçekten de öyle midir?

Galiba bazıları öyle olduğunu tahmin ediyor. Birileri bundan eminse hangi faaliyetin mevzu bahis olduğunu anlatmalılar. Örneğin bu, Alman güvenlik kurumlarının da yer aldığı uluslararası terörle mücadele kapsamında yapılıyorsa bu meşru. Ama Türk istihbaratı Alman topraklarında bağımsız hareket edemez. Bu, Almanya’nın çıkarlarına aykırı ve cezalandırılması gerekiyor.

MİT, BND’den mevkidaşlarını Fetullah Gülen yanlılarının iade edilmesi için Alman meclisine ve yöneticilerine etki yapmasını istedi. Sizce Almanya buna nasıl tepki vermeli?

Bu böyleyse Türkiye’de ve istihbaratında kötü şeyler oluyor anlamına gelir. Eğer bazı kişilerin gözaltına alınarak iadesinde ısrar ediyorlarsa bunun için belirli yasal ve adli mekanizmalar var. Almanya’da bu tür kararlar mahkemeler tarafından verilir. Mahkeme de ağır suçun işlendiğine dair ikna edici kanıtlar ister. Ama bir kişinin bir harekete ait olması ağır suç değil.

ABD’den bir heyet Türkiye’ye giderek Gülen’in darbe girişimiyle ilişkisini görüşecek. Kanıtlar sunulacaksa bu durum Türk ve Alman istihbarat arasındaki işbirliğini etkiler mi?

Almanya, kanıt varlığına yönelik kendi kriterlerine sahip. Eğer söz konusu durum, örneğin çok sayıda kişinin öldüğü askeri darbe gibi ağır suça karışmaksa, ilgili kanıtlar sunulmalı. Kanıt olmadığı sürece Almanya’da bazı insanlara karşı asla baskı olmayacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.