"Alternatif Ürün Projesi"nde yüksek verim

"Alternatif Ürün Projesi"nde yüksek verim
GAP Bölge Kalkınma İdaresi ve Midyat Ziraat Odası tarafından yürütülen, GAP- TEYAP kapsamında, ilçe genelinde gelir getirici alternatif tarım ürünlerinin yaygınlaştırılması amacıyla kurulan sebze bahçesi tanıtıldı.

Mardin’in Midyat İlçesinde Ziraat Odası tarafından ‘Alternatif Ürün Projesi' kapsamında ekilen ve yüksek verim elde edilen çeşitli sebzeler, "Tarla Günü" programında tanıtıldı.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi ve Midyat Ziraat Odası tarafından yürütülen, GAP- TEYAP kapsamında, ilçe genelinde gelir getirici alternatif tarım ürünlerinin yaygınlaştırılması amacıyla kurulan sebze bahçesi tanıtıldı. Proje kapsamında pilot bölge seçilen Kayalıpınar (Mıkrê) köyünde çiftçi Reşit Aktekin tarafından 5 bin metrekarelik tarla üzerinde kurulan domates, patlıcan ve biber bahçesinde 'Tarla Günü' düzenlendi.

Proje kapsamında çiftçilere yüzde 70 hibe destek verilerek örnek bahçe oluşturmaları ve yüksek verim almaları sağlanıyor. Etkinliğe, Midyat Ziraat Odası Başkanı Mehmet Beşir Evsen, GAP-TEYAP Batman-Mardin Bölgesi İl Saha Sorumlusu Sabahattin Tüzün, GAP-TEYAP Mardin-Şırnak İl Saha Sorumlusu Şahin Karahan, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü personeli, ziraat mühendisleri, mahalle muhtarları ve çiftçiler katıldı.

Proje ile ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulunan GAP-TEYAP Mardin-Şırnak İl Saha Sorumlusu Şahin Karahan, “Biz GAP idaresi olarak Çiftçi örgütleriyle birlikte, Midyat Ziraat Odası bünyesindeki tarım danışmanlarının gözetiminde 3 yıldır alternatif ürün yetiştirme protokolu imzaladık. Demonstrasyon (uygulamalı tarım eğitimi) şeklinde çiftçilerimizle birlikte domates, biber ve patlıcan gibi sebzeleri yetiştirdik. Yaptığımız çalışmaların sonucuna baktığımızda yüksek bir verim aldığımızı gördük. Bu çalışmayı bu çiftçilerimiz sayesinde tüm çiftçilerimize aktarmayı hedefliyoruz.” dedi.

Midyat Ziraat odası tarım danışmanı Cuma uçar ise “GAP-TEYAP öncülüğünde Midyat’ın Kayalıpınar Mahallesinde 14 dönümlük alanın 5 dönümlük alanında uyguladığımız Demonstrasyon ile çiftçilerimize sebze yetiştirmeyi öğretiyoruz. Burada özellikle yeni teknolojik bilgileri uygulayarak yapmaktayız. Sulamada zaman çizelgesini uyguladık. Damlama yöntemiyle sulama yapılıyor. Biberlerin çift sıra şeklinde ekilmesinin yüksek verim alınmasındaki katkısını gördük.” ifadelerini kullandı.

Kayalıpınar köyü çiftçilerinden tarla sahibi Reşit Aktekin, yapılan çalışmadan yüksek verim aldıklarını ifade ederek ”Ziraat odası ve GAP’ın bu desteğinden, verdikleri biber, patlıcan ve domates tohumlarından memnunuz. Buraya gelen herkese teşekkür ediyoruz. Ürünlerimizi açılan kuyu suyundan pompa yardımıyla damlama yöntemiyle suluyoruz. Üç günde bir sulama yapıyoruz. Belirli aralıklarla ilaçlama yaparak her sulama öncesi gübre veriyoruz. Ürünleri toplamada yetiştiremiyoruz. Gün boyu toplasak da tarlada ürün kalıyor. Şu anda gün aşırı topluyoruz.” diye konuştu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.