Ameliyathane Teknikerine İhtiyaç Artıyor

Ameliyathane Teknikerine İhtiyaç Artıyor
Türkiye’de sağlık alanının gelişimiyle birlikte bir çok branşta nitelikli sağlık personeline ve Ameliyathane Teknikerine olan ihtiyaç artmaya başladı.

Özel hastane ve sağlık kuruluşlarının artması, sağlık personeline ihtiyacı doğururken, ameliyathane hizmetleri alanında çalışacak teknikerler de en çok aranan teknik elemanlar arasında bulunuyor. İstanbul Aydın Üniversitesi, sağlık alanında artan bu ihtiyacı karşılamak üzere, ameliyathane hizmetlerine yönelik gerçekleştirdiği uygulama odaklı eğitimlerle ameliyathanede çalışacak nitelikli teknikerler yetiştiriyor.

Türkiye’de sağlık alanının gelişimiyle birlikte bir çok branşta nitelikli sağlık personeline olan ihtiyaç artmaya başladı. Ameliyat hizmetleri teknikeri de özel hastanelerin çoğalmasıyla birlikte en çok aranan meslekler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Uygulamalı eğitimde öne çıkan İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulu Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü Ameliyathane Hizmetleri Programı’na yönelik gerçekleştirdiği uygulama odaklı eğitimle ameliyathane hizmetleri alanında çalışacak teknikerler yetiştiriyor. İAÜ Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü Ameliyathane Hizmetleri Program Başkanı Öğretim Görevlisi Zeliha Okur,ameliyathane hizmetleri alanında eğitim alan teknikerlerin, ameliyathanenin hijyen güvenliğini sağlamaları yönüyle kritik bir öneme sahip olduklarının altını çiziyor. Türkiye’de ameliyathane hizmetleri teknikerlerine yönelik ihtiyacın artmasına paralel olarak, bu alanda iş bulma imkanının artış içinde olduğuna dikkat çekiyor ve “Hastanelerin bu alanda özel eğitim görmüş sağlık elemanlarına ihtiyaçları var” diyor.

AMELİYATHANETEKNİKERLERİNİN ÇALIŞMA ALANLARI

Özel ve resmi hastanelerin ameliyathane ünitelerinde çalışma olanağına sahip ameliyathane teknikerlerinin, sağlık kamu kurum ve özel tüm hastanelerde yapılan ameliyatlarda cerrahi ekibe yardımcı olarak çalışabilme imkanına sahip olduğunun altını çiziyor. Sağlık Meslek Liselerinin ilgili bölümlerinden mezun olanların ‘Ameliyathane Hizmetleri’’ ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabildikleri bilgisini paylaşan Ameliyathane Hizmetleri Program Başkanı Okur, “Meslek liselerinin diğer alanlarından veya genel liselerden mezun olanlar/olacak kişilerin ÖSYMtarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavına (YGS) girmeleri ve yeterli ‘YGS-2’ puanı almaları gerekir” diyor.

Ameliyat teknikerliğinin eğitim süresinin 2 yıl boyunca hem teorik hem de pratik olarak verildiğini belirten Okur, “Eğitim sırasında rektörlük dersleri dışında; Anatomi ve Fizyolojiye Giriş, Tıbbi Terminoloji, Temel Klinik İlke ve Uygulamalar, Mikrobiyoloji, Ameliyathane Teknolojileri, Anatomi ve Fizyoloji Sistemleri, İlk yardım, Cerrahi Hastalıkları1, Ameliyathane Yönetimi, Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon Yöntemleri,  Cerrahi Hastalıkları 2, Enfeksiyon hastalıkları, Ameliyathane Uygulamaları 1, Tıp Hukuku ve Etik, İletişim, EKG Analizi, Temel Anestezi,  Ameliyathane Uygulamaları 2 vb. meslek dersleri verilir” diyor.

Ameliyat Hizmetleri Programı’ndan mezun olanlar dikey geçiş sınavı ile ÖSYM tarafından ilan edilen lisans programlarına başvurabiliyor.Program mezunları ‘Acil Yardım ve Afet Yönetimi’, ‘Hemşirelik’ ile ‘Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri’ gibi lisans bölümlerine dikey geçiş yapabiliyor.

Kaynak:HÜR24 Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.