Ameliyathane Teknikerlerinin Çektikleri Sıkıntılar!
Eski Ameliyathane Teknikerleri Derneği (ATEKDER) Şanlıurfa İl temsilcisi ve Genel Merkez yönetim kurulu üyesi Eyüp Aslan Ameliyathane Teknikerlerinin çektikleri sıkıntıları anlattı.
Ameliyathane teknikerleri adına Eyüp Aslan’ın konuyla ilgili açıklaması şöyle:
Öncelikle biraz bölümümü tanıtayım okuyup mezun olduğum bölümü daha önceki ismi “Cerrahi Teknikerlik” olan bölüm 2009 yılında yapılan torba kanun değişikliği ile “Ameliyathane teknikeri”olarak değiştildi. Ameliyathane hizmetleri Adı altında eğitimi verilmeye başlanmış ve mezunlara bunlara teknikeri ünvanı verilmiştir.
Daha önceleri görev tanımı zaten sıkıntılı olan bölümümüzün görev tanımı 2014’te yapılan tekrar değişiklik ile içinden iyice çıkılmaz bir duruma sokmuş özel hastaneler bunu bahane ederek Ameliyathane Hizmetleri mezunlarını işe almamakta ısrarlı bir duruş sergilemekte bizde bu bölümün mezunları olarak mağdur edilmekteyiz çünkü özel hastanelerde bu kadroya taşerona ya da başka sağlık alanlarına verilmektedir ki Ameliyathane de Ameliyathane teknikeri Mezunu olmayanların bu ünvanı kullanıp çalışmaları kanunen hem adli para cezası olan hem de hapis cezası olan bir suç ama bunun da çözümünü bulmuşlar tabi bakanlığın da buna çözüm bulup denetimleri daha da sıkılaştırması gerekmektedir.
2016 yılında ve öncesinde mezun olan teknikerler KPSS sınavına girip gerekli puan bandını geçerek atanma hakkı kazandığı halde sağlık bakanlığımız 2 alım döneminde de bölüme yok denilecek kadar kadro verilmiştir. Bunun da sebebi belli tabi hastanelerin sağlık bakanlığının emri ile hemşirelere 2 aylık bir eğitim sonrasında sertifika verilmesi sağlanmaktadır dolayısıyla hastanelerde Ameliyathane Teknikerine ihtiyaç duymamakta ve devlet personel başkanlığına ve Türkiye Kamu Hastaneler Kurumuna personel ihtiyacında bulunmamaktadır. Böylece sağlıkta 2 aylık sertifikalarla görev de hataların önü açılmaktadır.
2 yıllık içinde gereken dersler fazlasıyla alınırken sertifikalıların bölümümüze tercih edilmesi gerçekten acı verici bir tablo bölüm mezunu arkadaşlarının hepsinin farklı bir hikâyesi var ama aynı amacı taşıyor içinde kendi görevini hakkını vererek yerine getirmek ve görev tanımındaki karmaşıklığı gidermek ve devlet hastanelerinde yeterli sayıda kontejan açılmasını sağlamak temel amaçlarımız arasında umuyorum ki; yakın zamanda hakkımız olanı alırız ve bin bir fedakârlıklarla okuyup mezun olduğumuz bölümden özel hastanelerde ve devlette de çalışma imkanı buluruz.
Fakat bakanlık ve diğer kurumlar ile yaptığımız görüşmeler pek iç açıcı değil çünkü mezun sayısı az diyorlar komisyon kurmanın zor olduğunu söylediler vb bahaneler tabi Bakanlığımızın yaşanan bu sıkıntılara derhal çözüm bulmasını istiyoruz.
Kaynak:HÜR24 Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.