Antep fıstığında bu yıl rekolte yüksek

Antep fıstığında bu yıl rekolte yüksek
​Geçen yıl 70 bin ton civarında hasadı yapılan ve "yeşil altın" olarak adlandırılan Antep fıstığında, bu yıl 300 bin ton ile tarihinin en yüksek rekoltesi bekleniyor.

 

Bu yıl Gaziantep'te, dolu ve don gibi ürün kaybına yol açan olumsuzlukların yaşanmaması nedeniyle Antep fıstığında rekor düzeyde beklenen rekolte, üreticiyi sevindiriyor. Fıstıkta bereketli bir yıl öncesi üretici, bahçelerini kontrol ederken açıklanacak fiyatlarla ürünün hak ettiği değeri görmesini bekliyor.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde "yeşil altın" olarak nitelendirilen ve bu yıl tarihin en yüksek verimi beklenen Antep fıstığında, bu sezon rekoltenin yüksek olacağı tahmin ediliyor.

Ekonomik getirisinden dolayı son dönemlerde üreticinin rağbet gösterdiği fıstık, başta Gaziantep ve Şanlıurfa olmak üzere Türkiye'nin 30’a yakın ilinde üretiliyor. Türkiye'nin fıstık üretiminin yüzde 85'i ise, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde gerçekleştiriliyor.

Antep fıstığında bu yıl rekolte yüksek

Bu yıl Türkiye’de olduğu gibi Amerika’da 500 bin ton ve İran’da ise yaklaşık 250 bin ton fıstık rekoltesi beklendiğini belirten Gaziantep Fıstık Sanayicileri Derneği Başkanı Mehmet Neşet Uçar, bu yılki iklim şartlarının iyi gitmesinin rekolteyi artırdığını söyledi.

Türkiye’de yaklaşık 300 bin ton Antep fıstığı rekoltesinin öngörüldüğünü belirten Uçar, Gaziantep’te ise yaklaşık 100 bin rekoltenin beklendiğini ifade etti.

Gaziantep'in önemli geçim kaynaklarından olan ve hasat dönemi yaklaşan Antep fıstığı konusunda çiftçileri uyaran Uçar, çiftçilerin ürünlerini "kırmızı ben" olarak toplamalarını tavsiye etti.

Antep fıstığı hasadının yaklaşmasıyla yaşanan hırsızlık olaylarına karşı yetkililerden önlem alınmasını isteyen Uçar, Antep fıstığında çiftçilerin en büyük tedirginliği hırsızlık olayları olduğunu, bu yıl hırsızlık olaylarının önüne geçilmesi için güvenliğin artırılması gerektiğini belirtti.

"Antep fıstığı rekoltesi yaklaşık 300 bin ton bekleniyor"

Antep fıstığında hasat sezonunun yaklaştığını anımsatan Uçar, "2020 yılı Antep fıstığı hasadı ağustos ayının başında başlayacak. Gaziantep’teki çeşitli kurumlar rekolteyi farklı farklı rakamlarla açıkladılar. Bizim edindiğimiz bilgiler ise 2020 yılı Antep fıstığı rekoltesi yaklaşık 300 bin ton bekleniyor. Tabi ki bu rakamlar kesin rakamlar değil. Dolayısıyla rekolteyi tahmin etmek çok zor. Türkiye’nin Antep fıstığı tüketimi yıllık 70-90 bin ton civarındadır." dedi.

"Antep fıstığı fiyatları düştü"

Hasat sezonunun yaklaşmasıyla Antep fıstığı fiyatlarının düşüşe geçtiğini belirten Uçar, "Son 20 günde Antep fıstığı fiyatlarında büyük bir düşüş yaşandı. Gerek baklavada kullanan boz içte gerekse kırmızı kabuklu Antep fıstığı fiyatlarında düşüş var. Yaklaşık üç ayla baklava ve tatlıcıların çalışmamaları, yaz sezonunda turistlerin gelmemesi, insanların çok fazla seyahat edememeleri, düğünlerin yapılamaması dolayı çerezlik ürün üretimini de düşürdü. Dolayısıyla Antep fıstığı hasadının yaklaşması gerekçesiyle fiyatlar bayağı düştü. Bizde bu fiyat düşüşünü beklemiyorduk. Ama arz-talep dengesi oluştuğundan dolayı Antep fıstığı fiyatları düştü." ifadelerini kullandı.

"Çiftçinin korunabilmesi için Toprak Mahsulleri Ofisi Antep fıstığı almalıdır"

Fındıkta olduğu gibi Antep fıstığı üreticisine devlet desteği verilmesi gerektiğini belirten Uçar, fıstık üretimine verilecek desteğin üretimi artıracağını vurgulayarak, şunları söyledi:

"Çiftçinin korunabilmesi için nasıl ki fındık, buğday ve birçok ürünü Toprak Mahsulleri Ofisi alıyorsa Antep fıstığının bir birliği olmadığından dolayı Toprak Mahsulleri Ofisi’nin çiftçiyi korumak amacıyla bu sene ürün almalıdır diye düşünüyorum. Yaklaşık olarak dört yıldır Antep fıstığında afaki yüksek rakamlar oluşmuyor. Ağustos ayının başından şubat ayının sonuna kadar Antep fıstığı fiyatlarında çok afaki yükselişler oluşmuyor. Ama bu sene kaygılıyız. Tüketimin az olması, çiftçinin ihtiyacının olması bizi kaygılandırıyor. Bu seneki avantajımız; Gaziantep Ticaret Borsası lisanslı depoyu kurdu, faaliyete geçti. Acil ihtiyacı olan köylülerimiz ürünlerini lisanslı depoya bırakıp aldıkları elektronik senetlerle bankalardan faizsiz kredi kullanabilecekler. Dolayısıyla ihtiyaçları karşılanmış olacaklar."

Bu sene Amerika’da 500 bin ton, İran’da ise yaklaşık 250 bin ton ve Türkiye’de de yaklaşık 300 bin ton bir rekolte öngörüldüğünü belirten Uçar, bu sene sadece Türkiye’de değil, diğer ülkelerde de rekoltenin yüksek olduğuna dikkat çekti. Pandemi sürecinden dolayı çerezlik kuruyemiş tüketiminin azaldığına dikkat çeken Uçar, bu durumun Antep fıstığına yansıdığını belirterek, tüketimin azalmasından dolayı kaygılandıklarını ifade etti.

Antep fıstığında bu yıl rekolte yüksek

"Antep fıstığına destek verilmeli"

Antep fıstığının Türkiye’nin en önemli tarım ürünlerinin başında geldiğini anımsatan Uçar, bu nedenle fıstık üretiminin artması, kalitesinin korunması ve ürüne katma değer sağlanması noktasında gereken desteklerin verilmesi gerektiğini belirterek, "Yıllardır Antep fıstığına direk ürün desteğinin verilmesi taraftarıyız. Bununla ilgili birçok görüşmelerimiz oldu. Antep fıstığına kilogram başına destek verilmesi konusunda çabalarımız ve görüşmelerimizde devam ediyor. Ama sonuç alabilmiş değiliz. Bu konuda yetkililerin bize cevabı, ‘Antep fıstığına destek verdiğimizde, Antep fıstığının dışında da 50 tane daha ürün var, onlara da destek vermek zorunda kalabiliriz’ diye bahaneler uyduruyorlar. En son Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı ile ocak ayında görüşmüştük. Somut bilgileri ortaya koymuştuk. Ürüne direk devlet desteğinin verilmesiyle devletin hiçbir zararının olmayacağını, aksine kâra geçeceğini ve kayıt dışılığın önleneceğini söylemiştik. Rakamlar üzerinden bilgiler verdik. Ama pandemi süreci yaşandı, ondan sonra görüşmelerimiz olmadı ama bu konuda ısrarcıyız."

Antep fıstığında bu yıl rekolte yüksek

Yaklaşan Antep fıstığı hasadı öncesi çiftçilere uyarılarda da bulunan Uçar, çiftçinin kendi ürününü kendisinin toplamasını önerdi.

"Antep fıstığı hırsızlığına karşı önlem alınsın"

Antep fıstığı hırsızlığına karşı önlem alınması çağrısında da bulunan Uçar, "Bölgemizde geçmiş yıllarda bunu yaşadık. Hatta zaman zaman çok ciddi hırsızlıklar meydana geliyor. Gaziantep Valiliğinin de bu konu üzerine ciddi araştırmalar yaparak, bunun önüne geçmesi lazım." diye konuştu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.