Avrupa'nın ilk savunma sanayi programı onaylandı
Avrupa Parlamentosunda, 1.5 milyar euro bütçeli Avrupa Savunma Sanayii Programı (EDIP) oylamaya sunuldu.
300 milyon euroluk kısmı Ukrayna'ya ayrılacak Avrupa'nın ilk savunma sanayi programı, 457 oyla kabul edildi.
Milletvekillerinden 148'i programa "hayır" derken, 33'ü çekimser kaldı.
Avrupa Konseyi'nin daha önce gayri resmi olarak üzerinde uzlaşma sağladığı program, Avrupa'nın savunma teknoloji ve sanayi altyapısını güçlendirmeyi ve savunma kapasitesini artırmayı hedefliyor.
Parlamentoda programa ilişkin gerçekleştirilen tartışmalar sırasında söz alan Parlamento Güvenlik ve Savunma Komitesi Raportörü Raphael Glucksmann, Avrupa'nın ABD Başkanı Donald Trump'ın hakaretlerine boyun eğmemesi ve Ukrayna'yı feda etmemesi gerektiğini belirterek, "Gerçeklerle yüzleşelim. Avrupalılar olarak yalnızız. Kıtamızda savaş yürüten ve bize doğrudan tehdit oluşturan Rus rejimi karşısında tamamen yalnızız. Bu nedenle güvenlik servislerimizin tavsiye ettiği tedbirleri almak zorundayız" dedi.
Fransız generallerin Rusya'dan gelecek doğrudan bir saldırıya karşı hazırlık yapılması gerektiğini vurguladığını söyleyen Glucksmann, "Başımızı kuma gömerek bir şeylerin olmasını mı bekleyeceğiz? Barış gösterileri mi düzenleyeceğiz? Hiçbir şey yapmadan oturamayız. Kendimizi güçlendirmek, hazırlanmak zorundayız" ifadelerini kullandı.
AP tarafından kabul edilen EDIP düzenlemesi, ülkeler tarafından resmi olarak desteklendikten sonra resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girecek.
Kaynak:İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.