Aydın: "Unutkanlık artık gençlerde de sıklıkla rastlanmaktadır"

Aydın: "Unutkanlık artık gençlerde de sıklıkla rastlanmaktadır"
Özellikle bilgisayar ve cep telefonunun günlük hayatın bir parçası haline geldiğini belirten Memorial Dicle Hastanesi Nöroloji Bölümünden Uzm. Dr. Birsen Aydın, bu durumun, unutkanlık yaşının giderek düşmesine neden olduğunu kaydetti.

Uzmanlar, genellikle ileri yaş sorunu olarak görülse de unutkanlığa artık gençlerde de sıklıkla rastlandığını belirtiyor.

Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, uyku bozuklukları, vitamin eksikliği ve depresyonun unutkanlık nedenleri arasında olduğunu belirten uzmanlar, önemli bilgilendirmelerde bulundular.

Özellikle bilgisayar ve cep telefonunun günlük hayatın bir parçası haline geldiğini belirten Memorial Dicle Hastanesi Nöroloji Bölümünden Uzm. Dr. Birsen Aydın, bu durumun, unutkanlık yaşının giderek düşmesine neden olduğunu kaydetti.

Birsen, "Unutkanlık, hafızada depolanan bilgi ve tecrübelerin geri çağırılmasında yaşanan güçlükler olarak tanımlanabilir. Beyinde yaklaşık 50 milyar kadar hücre bulunmaktadır ve bu hücreler birbirleriyle sürekli iletişim halindedir. İnsan yaşlandıkça beyin de yaşlanır ve hücre kaybına uğrar. Bu da bilişsel fonksiyonların eskisi gibi güçlü olmasını engeller. Ancak bilgi ve beceriler sürekli yenilendiğinde ve tekrarlandığında hafızada kalması ve hatırlanması daha kolay olur. Aksi takdirde kullanılmayan bilgiler bellekten zamanla silinir. Unutkanlıklar kişinin günlük yaşam aktivitelerini, performansını ve sosyal düzenini bozmadığı sürece büyük bir sorun yaratmaz. Ancak bunlardan birinde aksama olduğunda sorunlar başlar ve tedavi gerekliliği ortaya çıkar. Unutkanlık genellikle ileri yaş sorunu olarak görülse de günümüzde artık genç yaşlarda da sıklıkla rastlanmaktadır. Bunun en büyük nedeni, gençlerin akıllı telefon ve bilgisayarla çok fazla vakit geçirmesinden kaynaklanmaktadır." dedi.

"Basit şeyleri unutuyorsanız check up yaptırın"

Unutkanlığın bazen sinsi bir şekilde başlayıp, erken dönemlerde hasta ve yakınları tarafından fark edilmeyebildiğini bildiren Birsen, şunları kaydetti:

"Basit şeyleri unutma, ilerleyen zamanlarda kişinin bilişsel fonksiyonlarında bozulma ve günlük yaşam aktivitelerinin etkilenmesine yol açar. Kişinin performansı düşer ve doktora da bu dönemde başvurur. Ancak unutkanlığın erken fark edilmesi, tedavi başarısı için çok önemlidir. Kişinin basit şeyleri unuttuğunu fark etmesi durumunda zaman kaybetmeden bir check up yaptırması yararlı olacaktır. Check up ile bellek performans ölçümü yapılır ve bu da ileride oluşabilecek bellek bozuklukları için referans olup erken tanıyı sağlayacaktır. Genç yaşlarda unutkanlığa yol açan nedenlerin tamamı ileri yaşlarda da unutkanlık nedeni olabilir. Ancak sadece ileri yaşlarda görülen ve unutkanlığa zemin hazırlayan Alzheimer ve frontotemporal demans gibi bazı hastalıklar, genç yaşlarda unutkanlığa yol açmaz."

Unutkanlığa yol açan nedenler

Son olarak Birsen, gençlerde unutkanlığa yol açan nedenleri, "Bilgisayar ve akıllı telefonların yoğun kullanımı, depresyon, kaygı bozukluğu, stres, gereksiz birçok bilgi, uyku bozuklukları, B12-D3 vitamini ve folik asit eksiklikleri, tiroid hormon bozuklukları, kafa travmaları, düzensiz yaşam tarzı, yanlış beslenme alışkanlıkları ve çevresel toksik maddelere maruz kalma, kitap okuma alışkanlığının olmaması" şeklinde sıraladı. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.