Baharda göz alerjisine dikkat
Uzmanlar, gözlerde kaşınma, kızarıklık ve sürekli sulanma hali oluşturan alerjilere özellikle ilkbaharda dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor.
Bahar mevsimi denince akla ilk gelen şeylerden birini bahar alerjisi teşkil ediyor. Ağaçlar, çimler ve polenlerin neden olduğu bahar alerjisinden en sık etkilenen organlardan birisi, çevreyle doğrudan temas nedeniyle gözler oluyor. Gözlerde kaşıntı, kızarıklık ve sulanma gibi yakınmalar, bu hastalığın en tipik belirtilerinden.
Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Evren Baca, bu belirtilerin asla ihmal edilmemesi gerektiği uyarısında bulundu. Baca, "Çünkü mevsimsel göz alerjisinde geç kalınması durumunda göz kuruluğundan göz kapağı iltihabına, çok daha önemlisi kalıcı görme kaybına kadar gidebilecek ciddi tablolar gelişebiliyor." dedi.
"Hastalar gözlerini kaşıdıkça daha çok kaşıma ihtiyacı hissediyorlar"
Mevsimsel göz alerjisinde yaşanan şikâyetlerin gözlerde kaşınmayla başladığına işaret eden Baca, şunları kaydetti:
"Hastalar gözlerini kaşıdıkça daha çok kaşıma ihtiyacı hissediyorlar. Ellerini adeta gözlerinden alamıyorlar. Kaşıntıyla birlikte gözlerde kızarıklık, sürekli bir sulanma hali oluyor. Bunların yanı sıra konjonktivada (göz beyazını ve kapakların içini örten zar) su toplanması ile şişme görülüyor. Göz kapaklarının içinde ip gibi uzayan, beyaz, yapışkan bir çapaklanma gelişiyor. Gözlerde batma hissi ve kaşıntı hastaların yaşam konforunu oldukça bozacak düzeyde oluyor. Göz kapaklarında şişlik, kızarma ve bazen göz altlarında morarma da diğer sinyallerini oluşturuyor."
Önleyici tedavi önemli
Mevsimsel göz alerjisinde erken tanı ve tedavinin çok önemli olduğuna dikkati çeken Baca, tedaviye alerjik şikâyetlerin oluşmadan önce başlanması sayesinde hastanın hayat kalitesinin olumsuz yönde etkilenmediğini bildirdi.
Göz alerjisinden korunmak için önlemler
Baca, mevsimsel göz alerjisinden korunmak veya hastalık oluştuysa tedaviden etkili sonuç sağlayabilmek için "Polenlerin yoğun salındıkları dönem olan 05.00-10.00 saatleri arasında mümkünse dışarı çıkmayın, evinizi bu saatlerde havalandırmayın. Koruyucu gözlük kullanın. Aracınızda camları açmayın, havalandırma filtresini değiştirin. Evinizin nemini düzenleyin. Yün veya pamuklu yorgan ile yastık kullanmayın. Evin içinde sigara içmeyin. Hastalık oluştuğunda gözlerinizi kaşımaktan mümkün olabildiğinde kaçının. Kaşıntıyı azaltmak için gözlerinize günde 2-3 kez ve 3-4 dakika süreyle soğuk kompres uygulayın. Alerjenlerin ortaya çıktığı dönemde koruyucu madde içermeyen gözyaşı damlaları kullanarak alerjeni gözden uzaklaştırın. Kontakt lens kullanımına ara verin. Şikâyetler artmadan doktorunuzun önereceği alerji damlalarını kullanın." önerilerinde bulundu. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.