Bakan Tekin: Kendimize ait yepyeni bir eğitim sistemi inşa etmek durumundayız
Türkiye Maarif Vakfınca düzenlenen 3'üncü İstanbul Eğitim Zirvesi, Üsküdar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştiriliyor. Yarın da devam edecek zirvenin teması 'Eğitimde Değişimi Yönetmek' olarak belirlendi.
Dünyanın seçkin eğitimci ve akademisyenlerini İstanbul'da buluşturan zirvede, yapay zeka, biyoteknoloji ve benzeri teknolojilerin kuşattığı insanın, dijitalleşme çağında eleştirel düşünme yeteneğini koruması ve insan olarak kalmasının mücadelesi ele alınacak.
Zirveye; Türkiye Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in yanı sıra Bosna Hersek Eğitim Bakanı Naida Hota Muminovic, Demokratik Kongo Cumhuriyeti İlk, Orta ve Teknik Eğitim Bakanı Tony Mwaba Kazadi, Malezya Milli Eğitim Bakanı Fadhlina Binti Sidek katıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, zirveye birer mesaj gönderdi.
Zirvenin açılış konuşmasını Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin gerçekleştirdi.
"Emperyalizm ve sömürgecilik üzerine kurgulanan dünya düzeni değişiyor"
Dünyanın çok büyük bir değişim geçirdiğini belirten Tekin, "Bunların bir kısmını fark ediyoruz, teknolojik gelişmeler üzerinden görebiliyoruz. Bundan 5 yıl önce sahip olduğumuz bir teknolojik imkan bugün artık geri kalmış bir teknoloji olarak kabul ediliyor. Bunları görebiliyoruz ama içinde yaşadığımız için fark edemediğimiz başka değişiklikler, başka paradigmalar var. Devlet kurgusu değişiyor, siyaset kurgusu değişiyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın söylediği gibi dünyadaki egemen siyasal düzenin de bu anlamda değişmesi, bu değişime ayak uydurması gerekiyor. Dünyada ekonomik tartışmalar yaşanıyor, ekonomik düzen değişiyor. Emperyalizm ve sömürgecilik üzerine kurgulanan dünya düzeni değişiyor. Bütün bu değişimlerin içerisinde bizler egemen dünya düzeninin bu değişim parametrelerine uygun bir biçimde biz de eğitim sektörüne kafa yoran kişiler olarak bizler de bu değişim sürecine ayak uydurmak durumundayız. Yeni kurulan dünya düzeninde bizler küresel emperyalizmin ürettiği referanslarla, ürettiği sistemle artık kendimizi ifade etmemek durumundayız. Biz Türkiye Yüzyılı'nı başlattığımız bu dönemde bu genel söylemi ve genel düzenin aksine, kendi referans değerlerimizin, kendi toplumsal değerlerimizi, kendi tarihimizi, kendimize ait insani değerlerimizi referans alan ve dünyadaki bu anlamda yaşadığımız teknolojik gelişmeleri de ıskalamadan, kendimize ait yepyeni bir eğitim sistemi, yepyeni bir eğitim felsefesi inşa etmek durumundayız. Bize ait, bizi yansıtan, bizi, kuşağımızı eğitebilecek, bizim gençlerimizi eğitebilecek yepyeni bir eğitim felsefesinin ana parametrelerinin bu tartışmalardan çıkmasını ümit ediyorum." ifadelerini kullandı. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.