Bakan Varank: "Fuat Sezgin'in çalışmaları oldukça ilham verici"
Diyarbakır'da İslam bilim tarihiyle ilgili düzenlenen uluslararası sempozyumda, İslam Bilim Tarihi Araştırmacısı Prof. Dr. Fuat Sezgin'in çalışmalarının ilham verici olduğu belirtildi.
İlim Yayma Cemiyeti Diyarbakır Şubesi ve merkezi Mardin'de bulunan Kadim Akademinin koordinesinde gerçekleştirilen "Uluslararası İslam Bilim Tarihi ve Fuat Sezgin Sempozyumu" başladı.
Kayapınar Belediyesinin ev sahipliğinde düzenlenen sempozyum, Cegerxwin Kültür Merkezi'nde yapılıyor.
Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan sempozyumun açılışına katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, katılımcılara hitap etti.
Medeniyetler beşiği Diyarbakır'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden Varank, 30 Haziran 2018 tarihinde hayatını kaybeden İslam Bilim Tarihi Araştırmacısı Prof. Dr. Fuat Sezgin'in, Türkiye'nin en başarılı ve çalışkan ilim insanlarından biri olduğunu belirtti.
Varank, "Yüreği memleket sevdasıyla çarpan saygıdeğer hocamız, kendisini medeniyetimizin ilmi birikimini gün yüzüne çıkarmaya adamıştı. Nitekim hocamız, tüm çalışmalarının amacını şu şekilde özetliyor: Gayretimin bir kısmı bilim dünyasına hizmet ama diğer çok mühim bir gayesiyse koskoca bir İslam âleminin yitirmiş olduğu kendine hürmeti, güveni ve insanlık tarihindeki yerini hatırlatmak, kaybettiklerini iade etmek içindir. Biz de eserleriyle nesiller boyunca adından söz ettirecek Fuat Sezgin Hoca'mızın hatırasını yaşatmayı boynumuzun borcu olarak görüyoruz." dedi.
"Almanya, eserlerin bir bölümünün ülkemize getirilmesine izin vermemiştir"
Sezgin'in Almanya'da kurduğu İslam Bilim Tarihi Müzesi ve 45 bin cilt özgün eseri içeren kütüphanesinin, dünyada alanında ilk ve eşsiz kuruluşlardan olduğunu anlatan Varank, şunları söyledi:
"Burada önemli bir hususu da vurgulamak istiyorum: Fuat Sezgin Hoca, Frankfurt'taki enstitüsü için temin ettiği eserlerden kendi imkânlarıyla özel bir kütüphane de oluşturmuştu. Bu özel kütüphanesini Türkiye'ye getirmek istemiş ancak Almanya, bu eserlerin önemli bir bölümünün ülkemize getirilmesine izin vermemiştir."
"Fuat Sezgin'in çalışmaları oldukça ilham verici"
İslam medeniyetinin vizyonu ve üretkenliğini yansıtması açısından Sezgin'in çalışmalarının ilham verici olduğunu dile getiren Varank, "Fuat Sezgin Hoca'mızın benzersiz çalışmaları, İslam medeniyetinin vizyonu ve üretkenliğini yansıtması açısından oldukça ilham verici. Ondan aldığımız bu ilhamla çalışmaya ve özellikle gençlerimize bu ilhamı aşılamaya devam edeceğiz. Fuat Sezgin Hoca'mızın bizim fikir dünyamızda açtığı ufkun, aşıladığı özgüvenin önemi çok büyüktür. Sayın cumhurbaşkanımızın liderliğinde 16 yıldır bu ülkeyi büyütmenin mücadelesini verirken, Fuat Hoca'mız gibi bu topraklarda yetişmiş fikir adamlarının, âlimlerin, gönül erlerinin bize öğrettikleriyle yol yürümeye gayret ediyoruz." ifadelerini kullandı.
"Fuat Sezgin sembol haline gelmiştir"
Dünya Müslüman Âlimleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Muhyiddin Ali Karadaği de "Burada sizin huzurunuzda bulunmaktan dolayı müşerref oldum. Fuat Sezgin'e Allah'tan rahmet diliyorum. O, İslami toplumları, İslam medeniyeti ve İslam fikri üzerine bir araya getirebilen bir şahıs olarak sembol haline gelmiştir. Bitlis'ten çıkan bu şahıs; Türk, Kürt ve Arap kültürünü birleştirerek, 90 yılı aşkın sürelik hayatını İslam kültürünü ayakta tutmak için feda etmiştir." şeklinde konuştu.
"Bu sempozyum, hocamızla görüşmede alınan kararın sonucudur"
İlim Yayma Cemiyeti Diyarbakır Şube Başkanı Ali Karakaş ise "Bu sempozyum, 4 Ocak 2018'de Gülhane'de Sezgin Hoca'mızla yapılan görüşmede alınan bir kararın sonucudur. 4 Ocak 2018'de kendilerini Gülhane'de ziyaret ettim. Ziyaretimin temel iki nedeni vardı. Birincisi, bir vefa borcu olması hasebiyle ilk olarak Diyarbakır'da bu sempozyumu hayata geçirmek. Çünkü ilk doktora çalışması yapmak bize nasip olmuştu. Dolayısıyla ilk sempozumu yapmanın da bize nasip olmasını istedik. Sezgin Hoca'm bunu sevinçle karşıladı, 'Çok iyi olur.' dedi. Rabbimize şükürler olsun, çok değerli büyüklerimizin katkılarıyla bugün burada bunu gerçekleştirme arifesinde bulunuyoruz. Ziyaretlerimizin ikinci temel nedeni ise Diyarbakır'da hayata geçirmek istediğimiz İslam Bilim Tarihi ve Teknolojisi ve Modern Bilim Merkezi. İstanbul Gülhane'de var. Aynısını Diyarbakır'da da açmak istiyoruz." dedi.
17 Şubat'a kadar sürecek sempozyuma çeşitli üniversitelerden katılacak akademisyenler, İslam bilim tarihi hakkındaki araştırmalarını aktaracaklar. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.