Bal üreticileri verimden memnun değil

Bal üreticileri verimden memnun değil
Bitlis’in yüksek yaylalarından üretim yapan arıcılar, kalitenin yüksek, verimin ise düşük olduğunu belirtiyorlar.

Bal üreticileri, verimin geçen yıla göre düşüş gösterdiğini bildirdi.

Bitlisli bal üreticileri, bu yılki verimden memnun değil. Bahar ayındaki yağışların fazla olması nedeniyle otların ve çiçeklerin bolluğundan dolayı beklenti içinde olan arıcılar, anlık başlayan kuraklığın kendilerini olumsuz etkilediğini söyledi. Bitlis’in yüksek yaylalarından üretim yapan arıcılar, kalitenin yüksek, verimin ise düşük olduğunu belirtiyorlar.

Bu sezonun verimin düşük, ancak kalitenin yüksek olduğunu belirten arıcılardan bal üreticisi Nevzat Saraç, desteklenmemeleri halinde birçok arıcının sektöre veda edeceğini belirterek, kovan başına verilen desteğinin artırılmasını istedi.

“Bal kalitesi yüksek, verim düşük”

2018 yılının Türkiye geneli kurak geçtiğini belirten Saraç, “İlkbahar ayındaki aşırı yağışlar nedeniyle güzel bir hava vardı. Ot ve çiçekler boldu. Fakat güneyden esen rüzgâr, otları tamamen kurttu. Bu sezon kalite yüksek, verim ise düşüktür.” dedi.

“Verilen destek düşük, masraflarımızı karşılamıyor”

 Verimin düşüklüğü kendilerini zor durumda bıraktığını dile getiren Saraç, verilen desteklemenin masrafları karşılamadığını, arıcılara desteklemenin artırılması gerektiği vurgusunda bulunarak, şunları söyledi:

“Bal hasadına sayılı günler kala kovanlarımın bakımını yaptırdım. Boş olanları çıkardım. Zaten verimin düşük olması nedeniyle çoğu kovanlarımız boş. Aynı şekilde ‘Varroa’ hastalığına karşı ilaçlamayı yaptım. Verimin düşük olması yaptığımız masrafları karşılamayacak. Nakliye, bakım, ilaçlama başta olmak üzere birçok yönüyle masraf yapılıyor. Verimin düşüklüğü bizi gerçekten de düşündürüyor. 10 güne kadar bal hasadına başlayacağız, ama kovanlarda bal yok. Arıcılara sadece kovan başı 10 TL destekleme veriliyor. Bu destekleme hangi masrafı karşılayacak. Kış aylarında Mersin’e gidiyoruz, bahar aylarında Bitlis yaylalarına dönüyoruz. Bu yıl gidişe 2 bin 800 TL, gelişe de 2 bin 300 TL nakliye ücreti verdik. Fakat döviz ve mazotun yükselmesi nakliye ücretlerini de artırdı. Fakat bunlara rağmen verilen destekleme aynı.”

 Son olarak birçok arkadaşının verimin düşük olması, desteklemenin masrafı karşılayamaması nedeniyle arıcılık sektörüne veda etmek için arılarını satışa çıkardığının altını çizen Saraç, arıcılık sektörünün ayakta kalması için desteklemenin artırılması gerektiğini ifade etti. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.