Batman fıstıkta iddialı!
Batman’da fıstık hasadının yapıldığı köyde incelemelerde bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nurettin Kiyas, Batman’da yakın gelecekte Türkiye’de fıstıkta en az 5’inci olmayı hedeflediklerini söyledi.
Mısır, arpa, buğday ve mercimek üretiminden yeteri kadar gelir elde edemedikleri için alternatif olarak yüksek gelir getiren fıstık ekimine yönelen Batmanlı çiftçiler, bu yılın ilk fıstık hasadına başladı. Arazilerini fıstık tarlasına çeviren Batmanlı çiftçiler, fıstık hasadına başlamanın sevincini yaşıyor.
Beşiri ilçesine bağlı Doğankavak (Hathatke) köyüne gelen Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nurettin Kiyas, beraberindeki Şube Müdürü Sadık Yalçın, Beşiri İlçe Müdürü Hasan Uras ve teknik elemanlar ile birlikte fıstık hasadının yapıldığı yerde incelemelerde bulundu. Burada fıstık verimiyle ilgili çiftçilerden bilgi alan Kiyas, daha sonra çiftçilerle birlikte fıstık hasadına katıldı.
Batman’da yapılan fıstık hasadına ilişkin açıklamalarda bulunan Kiyas, fıstığın son yıllarda Batmanlı çiftçilerin gözde ürünü olmaya başladığını söyledi.
Batman’da son yıllarda fıstık ekim alanlarının gittikçe yaygınlaşmaya başladığını ifade eden Kiyas, “Bu köyümüzdeki çiftçinin yaklaşık 100 dönüm fıstık dikili alanı var. Bu yıl fıstık hasadı başladı. Şu an bu çiftçimiz de bu tarlada hasat yapıyor. Bugün kendisini ziyarete geldik. Bu yıl fıstık verimi geçen yıla göre biraz daha düşük, ama tarımsal fiyatlar genel olarak verimle ters orantılı. Verim ve toplam ürün yüksek olduğu zaman fiyatlar biraz daha düşüyor. Tersi durumda da toplam ürün düştüğü zaman fiyat yükseliyor. Piyasadaki arz talebe bağlı olarak da fiyatlar değişiyor.” dedi.
“Çiftçilerimiz açısından çok büyük bir gelir kaynağı”
Son yıllarda yaklaşık bir buçuk milyon fıstık fidanı dağıttıklarını vurgulayan Kiyas, “Şu anda Batman’da fıstık, gerçekten Batman’ın özelikle sulu olmayan arazilerinde çiftçilerimiz açısından çok büyük bir gelir kaynağı. Ortalama 20-25 dönümlük bir fıstık bahçesinin geliri 50 ile 60 bin lira arasında değişmektedir. Bu Türkiye, hatta köy şartlarında asgari ücretle çalışmaya göre çok daha güzel bir gelir. Biz son 4-5 yıldır bir buçuk milyon civarında fıstık fidanı çiftçilerimize dağıtmış bulunmaktayız.” diye konuştu.
“Antep, Adıyaman, Urfa, Siirt’ten sonra en iyi durumdayız”
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü verilerine göre, Batman’da yaklaşık 40 bin dekar alanda fıstık bahçelerinin bulunduğunu kaydeden Kiyas, “Daha çok Beşiri ağırlıklı olmak üzere Gercüş, kısmen Kozluk, merkezin de bazı köylerinde fıstık dikim alanları artmaya başladı. Çok yakın gelecekte biz Türkiye’de fıstıkta en az 5’inci olmayı hedefliyoruz. Şu anda da Antep, Adıyaman, Urfa, Siirt’ten sonra en iyi durumdayız. Coğrafya fıstık yetiştiriciliğine çok uygun. Fıstık katma değeri yüksek olan bir ürün. Saklama koşulları piyasa açısından, hatta işçiliği de en az olan ürünlerden biri. Dolayısıyla burada yaz sıcaklığına dayanıklı olunca bölge koşulları da buna müsait, çiftçi açısından da çiftçiliği yapılabilen bir iş. Bu işin daha da gelişeceğini, gelirin artacağını düşünüyorum, öyle bir beklenti içerisindeyiz.” ifadelerini kullandı.
“Bu memlekete göre fıstıktan daha iyi bir şey yok”
Geçimlerini fıstık ağaçlarından sağladıklarını belirten çiftçi Sıddık Kocak, “Fıstık hasadına başladık. Bu memlekete göre fıstıktan daha iyi gelir getiren bir şey yok, iyi para ediyor. Seneden seneye fiyat da artıyor. Çiftçilerimiz buğday, arpa ekeceklerine fıstık eksinler, daha iyidir. Hasadından memnunuz. Her sene fiyat yükseliyor. Geçen sene 50-55 bin liradan verdim. Bu sene geçen seneye göre tutmamış, ama fiyat fazladır. Geçen seneden fazla fiyat alırız. Herkesi fıstık ekmeye davet ediyoruz.” dedi.
“Çiftçilerimize de bunu öneriyoruz”
İyi gelir getirdiği için 2 yıldır fıstık ekimine yöneldiğini söyleyen bir diğer çiftçi Servet Yıldırım ise şunları söyledi: “Hububat tarımının girdiği fiyatları çok yüksek olduğu için ekonomik olarak bizleri kurtaramamaktadır. Çiftçi olarak ne zaman olursa olsun meyveciliğe yönelmemiz lazım. Meyvecilikte de en güzel bitki yine Antep fıstığıdır. Kök yapısının kuvvetli olması; kuraklıklardan, yağışlardan etkilenmemesi ve ekonomik olarak çok yüksek fiyata sahip olmasıyla tercih edilen bir meyvedir. Diğer yaş meyvelere verilen bakım eğer fıstığa da verilirse neredeyse 5’inci senede verim alınabilmektedir. Verim alındığında bu bizim için ciddi anlamda ekonomik getiridir. Diğer çiftçilerimize de bunu öneriyoruz.” (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.