Batman’da buğday hasadı başladı

Batman’da buğday hasadı başladı
Batman’da çiftçilerin beklediği buğday hasadı başladı.

Batman’da buğday hasadı başlarken, bu sene 600 bin dönüm civarında buğday ekilirken, 300 bin ton civarında ise buğday rekoltesi bekleniyor.

Hasat mevsiminin başlamasıyla ekilen buğdaylar biçilmeye başlarken, kimi çiftçi buğdaya bulaşan hastalık yüzünden beklediği hasadı elde edemezken, kimi çiftçinin ise yüzü gülüyor.

Buğday hasadıyla ilgili açıklama yapan Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, Batman’da bu sene 600 bin dönüm civarında buğday ekildiğini ve 300 bin ton civarında buğday rekoltesinin beklendiğini söyledi.

Bu yıl ekinlerin geçen seneye göre daha iyi verimli geçtiğini belirten Aydiş, “Bu sene genel olarak buğdayın iyi olacağını tahmin ediyoruz yalnız bazı yerlerde çiftçilerimizin eksiklikleri yüzünden ilaçlama yapmadıkları için süne ile ilgili mücadele yapılamadı. Bu yüzden bazı yerlerde buğdaylarda sıkıntı var. Buğdayların Ofis’e gitmeme ve Ofis’in bunları almama durumu söz konusudur. Yaklaşık 300 bin ton civarında buğday rekoltesi bekliyoruz. Geçen seneye nazaran biraz daha fazladır.” dedi.

Girdi fiyatlarının yüksek olmasından dolayı beklentilerinin Toprak Mahsulleri Ofisinin daha yüksek fiyatla buğdayı alması olduğunu aktaran Aydiş, “Ofis, fiyatı henüz belli etmedi. Geçen sene başlangıç fiyatı 85 kuruştu, bu sene enflasyon oranlarına göre bir yükselme söz konusu olabilecektir. Ofis’in bir an evvel fiyat belirlemesi lazım. Çünkü fiyat belirlemediği zaman buğday fiyatı düşüyor. Onun için hükümetimizin bir an evvel baş fiyatı açıklaması lazım. Baş fiyatın da en azından bir TL’nin üzerinde olması gerekir, beklentimiz budur.” diye konuştu.  

Devletin çiftçilere yönelik yetmese de güzel desteklerinin olduğunu vurgulayan Aydiş, desteklerin zamanında ödenmesi gerektiğini, zamanında ödenmeyen desteklerin çiftçiye fayda sağlamadığını da sözlerine ekledi.

Hem geçen sene hem de bu seneki buğday veriminden memnun olduklarını dile getiren çiftçilerden Mehmet Yurdem, “Buğdayımız geçen sene çok iyiydi. Bu sene de inşallah iyi olacaktır. Bundan dolayı memnunuz. İsteğimiz Ofis’in iyi bir fiyat vermesidir. Hükümet de destek verirse çok sevineceğiz.” ifadelerini kullandı.

Süne hastalığıyla mücadele edemediği için buğdayının bu sene iyi verim vermediğini belirten çiftçi Talat Önem, bu yüzden geçen seneye oranla bu sene veriminin daha az olduğunu kaydetti.

Biçerdöver operatörü Veysi Konaç ise, hasat dönemlerinde yılın sadece iki ayı çalıştığını belirtti. Konaç, “Buralarda bir ay çalışıyoruz. Ondan sonra Van tarafına gidiyoruz. Orada da 15-20 gün çalışıyoruz, ondan sonra eve geliyoruz. Mevsimimiz budur. 20 gün burada, 20 günde başka yerde çalışıyoruz, başka bir şey yok.” dedi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.