Batman'ın göbeğinde unutulan mahalleler: 15 yıllık kentsel dönüşüm bekleyişi çileye dönüştü

Batman'ın göbeğinde unutulan mahalleler: 15 yıllık kentsel dönüşüm bekleyişi çileye dönüştü
Batman'da kentsel dönüşüm vaatleriyle umutlandırılan ancak yıllardır tek bir çivi bile çakılamayan Cumhuriyet ve Şirinevler Mahallelerinde vatandaşlar isyanda. Şehrin merkezinde yer alan bu iki mahallede 70 yıllık binalar, deprem riski altında ayakta durmaya çalışıyor. Mahalle sakinleri ve muhtarlar, yıllardır süren belirsizlik ve ilgisizlik nedeniyle artık patlama noktasına geldiklerini söylüyor.

Batman'ın merkezindeki Cumhuriyet ve Şirinevler Mahalleleri, 15 yıl önce kentsel dönüşüm kapsamına alındı ancak o günden bu yana hiçbir somut adım atılmadı.

Mahallelerdeki binaların çoğu 70 yıllık ve yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Deprem riski büyük olmasına rağmen vatandaşlar evlerini ne onarabiliyor ne de yeni bina yapabiliyor, çünkü kentsel dönüşüm kararından dolayı ruhsat verilmiyor.

Muhtarlar ve mahalle sakinleri, dönüşüm sürecinin ya başlatılmasını ya da bu kararın kaldırılmasını istiyor. Aksi halde, insanların kendi imkânlarıyla evlerini tamir etmelerine izin verilmesi çağrısında bulunuyorlar.

Ayrıca mahallelerde altyapı yok, park yok, okul yok, ambulans ve itfaiye sokaklara giremiyor. Vatandaşlar, Batman'ın merkezinde yaşamalarına rağmen kendilerini "üçüncü sınıf insan" gibi hissettiklerini söylüyor.

Artık belirsizlikten bıkan mahalle halkı, yetkililerden acil çözüm bekliyor.

Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Zeki Yasak

"Bir an önce somut adım atılsın"

2009 yılından bu yana Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı olan Zeki Yasak, süreci şöyle özetliyor:

"Kentsel dönüşüm programına alındık ama şu anda ne olduğunu kimse bilmiyor. 70 yıllık binalar bir depremde yerle bir olacak. Bu mahalle Batman’ın göbeğinde ama üçüncü sınıf muamelesi görüyoruz. Eğer mahallelerimiz gerçekten kentsel dönüşüme alınmışsa, bir an önce somut adımlar atılsın. Eğer bu dönüşüm gerçekleşmeyecekse, vatandaşlara açıkça bildirilsin ki insanlar en azından evlerini tamir edebilsin. Şu anda kimse evini onaramıyor, yeni yapı da yapamıyor çünkü ruhsat verilmiyor."

"Neden hiçbir hizmet almıyoruz?"

"Vatandaşlar yıllardır belirsizlik içinde yaşamaya mahkûm edildi." diyen Yasak, "Yaşam koşulları çok kötü; ne parkımız var, ne sağlık ocağımız, ne de lisemiz. Oysa bu mahalleler Batman’ın tam merkezinde yer alıyor. Buna rağmen neden hiçbir hizmet almıyoruz? Mahallemizde hem toptancılar hem de sanayi işletmeleri var ama dar sokaklardan ambulans ve itfaiye dahi geçemiyor. Bu durum kabul edilemez. Yetkililerden beklentimiz çok net: Kentsel dönüşüm için bir an önce çalışmalara başlanmalı ve mahalle halkının mağduriyeti giderilmelidir." ifadelerini kullandı.

Şirinevler Mahallesi Muhtarı Hakkı Yorulmaz

"Ya dönüşüm başlasın ya da karar kaldırılsın"

Şirinevler Mahallesi Muhtarı Hakkı Yorulmaz ise tabloyu daha da net çizdi:

"10 bine yakın nüfuslu bu iki mahallede yaklaşık 4 bin hane var. Evlerin büyük çoğunluğu metruk durumda. Kentsel dönüşüm kararından ötürü vatandaş bir çivi bile çakamıyor. Ya bu dönüşüm başlasın ya da karar kaldırılsın. İnsanlar doğal gaz bile çekemiyor evine. En ufak bir depremde bu evlerin hepsi yıkılır. O yüzden beklentimiz, kentsel dönüşümün bir an önce hayata geçirilmesidir. Kentsel dönüşüm kararı hayata geçirilmeyecekse bu kararı kaldırsınlar ki, vatandaşlar bireysel olarak evlerini yapsınlar. Bu şekilde mahkum edilmemizin bir anlamı yok. Evlerimi tamir edemiyorlar. Mahalleliler patlama eşiğine gelmiş durumda. Kentsel dönüşümün sonuçlanmasını istiyoruz. Parklarımız yok, sokaklar yok, altyapı berbat, ışıklandırmalar dahi köy usulüdür. Üçüncü sınıf vatandaş muamelesi görüyoruz."

Mehmet Sait Kayan

"Evlerimiz yıkılmak üzere"

55 yıldır Cumhuriyet Mahallesi'nde yaşayan Mehmet Sait Kayan, yıllar önce verilen sözlerin unutulduğunu belirterek, "15 yıl önce bu mahalle dönüşüm kapsamına alındı, hâlâ tek bir adım atılmadı. Bu yüzden evlerimizi onaramıyoruz ve herhangi bir müdahalede de bulunamıyoruz. Evlerimiz yıkılmak üzere. Sayın Valimiz projeleri sinevizyonla gösterdi, yıllardır bu hayali kuruyoruz. Deprem olursa bu evlerin yüzde 90’ı yıkılacak. Bunun vebalini kim üstlenecek? Tek isteğimiz, kentsel dönüşüm sürecinin bir an önce başlamasıdır." dedi.

Veysel İnsel

"70 yıldan beri bu sokaklar ve evlerin çoğu aynı halde duruyor"

Mahalle sakini Veysel İnsel ise yaşadığı mağduriyeti şu sözlerle anlattı:

"Mahalleli olarak en büyük sorunumuz, mahallemizde kentsel dönüşüm sürecinin bir türlü başlatılamamış olmasıdır. 70 yıldan beri bu sokaklar ve evlerin çoğu aynı halde duruyor. O zamandan bu yana, merkezde bulunan bu mahallemize imar ve çevre düzenlemesi yapılmazken, kentten uzak mahalleler ve hatta köylere bile bu hizmetler götürüldü. Mahalleye kentsel dönüşüm kararı verilmiş olmasına rağmen, yıllardır hiçbir çalışma yapılmıyor. Yetkililerden tek isteğimiz, kentsel dönüşüm ile ilgili bizlere olumlu ya da olumsuz net bir bilgi vermeleridir. Devlet bir şey yapmayacaksa, vatandaş yıkılmak üzere olan evlerini ya kendi imkânlarıyla onarmak ya da müteahhitlere vermek istiyor. Mahalleli olarak yıllardır büyük mağduriyet yaşıyoruz. Vali Bey'den ve belediye yönetiminden ricamız; bu konuyu bir an önce öne almaları ve çalışmaları başlatmalarıdır."

Batman'ın göbeğinde unutulan mahalleler: 15 yıllık kentsel dönüşüm bekleyişi çileye dönüştü

Batman'ın göbeğinde unutulan mahalleler: 15 yıllık kentsel dönüşüm bekleyişi çileye dönüştü

Kaynak:İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.