Bayramda Açık Büfeye Temkinli Yaklaşın
Ramazan Bayramı’nın yaz aylarına denk gelmesi ile geleneksel bayram ziyaretinin ardından tatile çıkmayı tercih edenler oluyor. Tatilde ilk akla gelen dinlenmek, eğlenmek ve leziz yemekler oluyor. Ramazan ayı boyunca düzensiz beslenmenin ardından gelen açık büfelerin son derece cazip görünse de bir o kadar tehlikeli olduğunu söyleyen Liv Hospital Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Binnur Şimşek “ Açık büfede birbirinden lezzetli görünen börekler, kızartmalar, tatlılar birçok kişiyi çoğu kez baştan çıkartmada etkili. Ancak açık büfeye karşı mesafeli olmakta fayda var” diyor.
Sağlıklı bir kahvaltı tercih edin
Tatilde kilo almamak için her şeyden önce doğru tatil planı yapmak daha uygun olur. Örneğin açık büfelere karşı mesafeli olmak da fayda var. Açık büfeye kafanızda sağlıklı bir kahvaltı için gerekli olan yiyecekleri düşünerek yaklaşın. Peynir, zeytin, domates, yumurta, kuru kayısı ceviz gibi gıdalar ve özel hazırlanmış öğünleri tercih edebilirsiniz.
Hareketi artırın
Bütün gün şezlongda güneşlenmek yerine, bol bol yüzmek, plajda top oynamak, sörf, yelken, dalma gibi su sporlarını yapmak veya bunları öğrenmeye çalışmak da çok etkili kilo kontrol yöntemleridir.
Tatlı yerine meyveyi seçin
Tatilde yeme içme alışkanlıkları da değişir. Özellikle her şey dahil konseptli otellerde hamur işleri, tatlılar, kızartmalar, mantı ve gözlemeler burnunuzun dibinde olur. Bu tür yiyeceklerden uzak durabilmenin en etkili yolu bunları görmemektir. Yani bu tür gıdaların olduğu bölümlere gitmeyin. Öğün planlarını da baştan yapmak daha doğru olur. Kahvaltıyı kuvvetli yapıp, öğleni zeytinyağlı ve yoğurtlu salata ile hafif geçirmek, hem zinde hem de aktif hissetmenizi sağlar. İkindi öğününde yağsız kepekli tost ile ayran içilebilir. Akşam yemeğinde ise pilav, kızartma, makarna ve tatlılardan uzak durup, ızgara ve sebzelerle bir menü belirlemek tatilden kilo almadan dönmenizi garanti eder. Özellikle çeşit çeşit tatlıların olduğu açık büfeden, meyve ya da sütlü tatlıları tercih ederek ayrılmak büyük bir zafer kazanmanızı sağlar. Ayrıca gün boyunca bol su içmek ve hareketli olmak, tatilden kilo almadan dönmeyi garantileyecek.
Özellikle Bayram Sabahına Dikkat!
- Bayramın ilk günü, güne haşlanmış yumurta, peynir, zeytin, domates ve kepekli- çavdarlı ya da tam buğday unlu ekmekten oluşan hafif bir kahvaltı ile başlanmalı ve gün boyunca öğün atlanmamalıdır.
- Yeterli ve dengeli beslenme kurallarına uyulmalı, gün içinde 3 ana ve 2-3 ara öğün olacak şekilde sık ve az porsiyonlarla beslenmelidir.
- Kahvaltı sonrasında da kızartma ve kavurma yöntemiyle pişirilen besinler yerine haşlama veya ızgaralar tercih edilmeli, sebze ve/veya sebzeli et yemekleri tercih edilmelidir.
- Yağlı hamur işleri ve tatlılardan kaçınılmalıdır.
- Besinler iyice çiğnenerek öğütülmeli, hızlı yemek yememeye çalışılmalıdır.
- İkramlarda şerbetli tatlılar, şeker-çikolata tüketimini sınırlamalı, ısrarcı davranılsa bile uzak durmaya çalışılmalıdır. Mümkünse sütlü tatlılar tüketilmeli ve ikram edilmelidir.
- En sağlıklı içecek ise, her zamanki gibi sudur; ayran ve taze sıkılmış meyve suyu da tüketilebilir.
Kaynak:HÜR24 Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.