Beyoğlu: Zerzevan Kalesi Dünya Kültür Mirası listesine alınmalı
Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde bulunan Zerzevan Kalesi'ni ziyaret eden Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, milattan önceye dayanan tarihi eserin 2021 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınması gerektiğini söyledi.
Belediye meclis üyeleriyle birlikte Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde bulunan Zerzevan Kalesi'ni ziyaret ederek, devam eden kazı çalışmaları hakkında bilgi alan Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, millattan önceye dayanan tarihi eserin 2021 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınması halinde bu durumun bölgede turizmin gelişmesine büyük katkı sağlayacağını belirtti.
Kazı çalışmalarının devam ettiği kaleyi ziyaret eden Beyoğlu, yaptığı çalışmalarla 2014 yılında buranın ortaya çıkarılmasını sağlayan Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Aytaç Coşkun'dan bilgi alarak incelemelerde bulundu.
Bağlar Belediyesi olarak yapmayı planladıkları çalışmalarda tarihi kalenin tanıtımına ve bölgenin turizmde hak ettiği yere gelmesine katkı sunmayı planladıklarını belirten Beyoğlu, UNESCO Dünya Kültür Mirası'na aday olan tarihi kalenin 2021 yılında listeye alınmasının kabul edilmesi halinde bu durumun bölgenin turizmde büyük sıçrama yapmasına yol açacağını dile getirdi.
Beyoğlu, "Böyle bir tarihi eserin bölgemizde bulunması büyük şans. Bu durumu turizmde fırsata çevirerek ekonomik kalkınmaya vesile olabiliriz. Bu konuda hepimize görevler düşüyor. Bağlar Belediyesi olarak Zerzevan Kalesi'nin tanıtımına dikkat çekmek için bazı çalışmalar planlıyoruz" dedi.
2014 yılından bu yana zamanının büyük bir bölümünü Zerzevan Kalesi’nde geçirerek kazı ekibi ile çalışmalarını yürüten Doç. Dr. Aytaç Coşkun, Zerzevan kazılarının bölgenin, özellikle Roma dönemi tarihini değiştirdiğini dile getirerek Diyarbakır turizmine de önemli katkılarda bulunduğunu söyledi.
"Tapınakta büyük gizem var"
Coşkun, “Mithras’taki kazılar halen devam ediyor. Hızlı bir şekilde Mithras kazılarını bitirip, daha sonra koruma çalışmalarına ve oraya uygun gezi rotaları yapmayı planlıyoruz. Bu nedenle ağırlığı Mithras’a verdik. Önümüzdeki yıldan itibaren koruma çalışmaları başlayacak. Tabi Mithras çok ilgi çekiyor. Mithras, Roma’nın doğu sınırında bulunan tek, dünyada bulunan son ve en iyi korunmuş tapınağıdır. Özellikle bir gizem var. Roma’nın gizemi olması açısından bilinmeyen birçok şey var Mihtras’la ilgili. Bunların bir kısmına buradaki tapınakta cevap buluyoruz. Bütün tören ve ayinler büyük bir gizlilik içerisinde yapılıyor. Bu nedenle buradaki yapı, herkesin de ilgisini çekiyor.” şeklinde konuştu. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.