Bingöllü köylüler diken üstünde

Bingöllü köylüler diken üstünde
Bingöl'ün Solhan ilçesine bağlı Asmakaya köyünde patlamamış havan mermisi bulundu.

Bingöl'ün Solhan ilçesine bağlı Asmakaya köyünde patlamamış havan mermisi bulunurken, köy arazisinden geçen demiryolu deplasesi nedeniyle oluşan yarıkların giderek büyümesi köylülerin uykusunu kaçırıyor.

Bingöl'ün Solhan ilçesine bağlı Asmakaya köyünde 1990'lı yıllarda karakol güvenliği için araziye döşenen ve temizlenmeye başlanmasının ardından kayboldukları ortaya çıkan mayınlar, 3 köylünün ölümüne neden olmuştu.

Kayıp olan 33 mayından biri bir ay önce köylüler tarafından bulunmasına rağmen imha edilmezken, geçtiğimiz ağustos ayının sonlarında köyün Vezan mevkiinde tarla çalışması yapılırken 82 santimetre uzunluğunda ve 15 santim çapında patlamamış havan mermisi bulundu.

Köy arazisinde bulunan ve imha edilmediği için tehlike saçmaya devam eden mayının ardından havan mermisinin bulunması ve köy arazisinden geçen demiryolu deplasesi nedeniyle arazi ile evlerde oluşan yarıklar, köylünün günlük hayatını olumsuz etkilemeye başladı.

Kayıp 33 mayın ile gündeme gelen Asmakaya köyünde bulunan havan mermisini jandarmaya teslim ettiklerini belirten köy sakinleri, bölgede kayıp mayınlara yönelik ivedi bir şekilde çalışma yapılması gerektiğini söylediler.

Tarla çalışması esnasında havan mermisi bulunduğunu ve köyde bulunan karakola haber verdiklerini bildiren köylüler, Solhan'dan köye gelen özel ekipler tarafından havan mermisinin imha edildiğini anlattılar.

Bulunan havan mermisinin imhası sırasında büyük çukur oluştuğunu dile getiren köylüler, 33 mayın için kaymakamlık tarafından önlem alınacağının belirtildiğini ifade ederek, "Kaymakamlığın önlem almak istediği köy merası olup, buranın tel örgü ile kapanması çözüm değildir. Başka bir çözümün bulunmasını istiyoruz. Köyün alt kısmı demiryolu ve baraj yapımından dolayı istimlak edilmiştir. Buranın da kapanması ile köyde bulunan hayvanlara alan kalmayacağı için köylüler tedirgindir. Hayvancılıkla uğraşan köy sakinlerinin hayvanlarına da alan kalmaması durumunda göç etmeleri zorunlu olduğu dile getirilmektedir. Bu durumun göz önünde tutulması gerektiğini düşünüyor ve kesin çözüm bulunmasını istiyoruz." dedi.

Konu hakkında görüştüğümüz 33 kayıp mayının bulunduğu arazinin sahibi Vahdettin Tügen, şunları söyledi: "Köylüler olarak, kayıp mayınların bulunduğu arazi ve orada kayıp mayınların durumunu Solhan İlçe Kaymakamı ve askeri yetkililerle görüştük. Bize, '2 ay içinde mevcut sorunlarınızı halledeceğiz. Mayınların tespit edilmesi için sınırda bulunan uzmanları buraya getireceğiz.' dediler. Neredeyse bir ayımız bitiyor. Köylüler olarak onları bekliyoruz. Görüşmemizde söylenenler yapılmazsa durumu mahkemeye taşıyacağız."

"Köyümüzün arazilerinde bir metreyi bulan yarıklar açıldı"

Köylerinde demiryolu deplasesi nedeniyle oluşan yarıkların her geçen gün genişlediğini dile getiren köy sakinlerinden Mehmet Çiftçi ise "Köyümüzde oluşan yarıkların incelenmesi için daha önce 3 kez bir heyet getirdik. Daha önce bu yarıklar küçüktü, şimdi neredeyse bir metre genişliğine ulaştı. Böyle devam ederse bu yarıklar köyün içine kadar ulaşır. Arazilerimiz zaten tahrip oldu. Köyümüzün tahrip olmaması için devletin önlem alması lazım. Şu an bütün arazimiz yarılmış, gittikçe yarıkları büyüyor. Buna bir çare bulunmasını istiyoruz. Köy için bir sıkıntı olmadan bir önlem alınmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.