Bitlis'te "Ceviz Çalıştayı" yapıldı

Bitlis'te "Ceviz Çalıştayı" yapıldı
Bitlis’te bu yıl ilk kez “Bitlis ve Çevresi Ceviz Çalıştayı ve Adilcevaz Ceviz Festivali” düzenlendi.

Bitlis’te bu yıl ilk kez “Bitlis ve Çevresi Ceviz Çalıştayı ve Adilcevaz Ceviz Festivali” düzenlendi.

Bitlis’te bu yıl ilk kez “Bitlis ve Çevresi Ceviz Çalıştayı ve Adilcevaz Ceviz Festivali” düzenlendi. 20-21 Ekim tarihinde sürdürülecek festivalin ilk gününde, Bitlis Eren Üniversitesi BESYÖ Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen çalıştay ile başladı.

Çalıştay’a; Bitlis Valisi İsmail Ustaoğlu, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necip Erdal Yardım, Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen, Prof. Dr. Ahmet Kazankaya, Prof. Dr. F. Ekmel Tekintaş, belediye başkanları, ilçe kaymakamları, akademisyenler ve il ilçe tarım müdürleri katıldı.

Çalıştay’da konuşan Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Yardım, üniversitelerin sadece eğitim-öğretim yapan kurumların olmadığını, aynı zamanda bulundukları yerlerde, o yerel dinamitleri sosyal, kültürel ve ekonomik dinamitleri harekete geçirmek zorunda olan kurumlar olduğunu belirterek, çalıştayın hayırlara vesile olmasını ve süreklik kazanması temennisinde bulundu.

Vali Ustaoğlu, fıstık üretiminin Siirt'in ekonomisine vermiş olduğu katkıyı hatırlatarak, cevizinde aynı şekilde Bitlis ekonomisine artı bir katkı sunmak için bu çalıştayın önemli olduğunu vurguladı.

Ustaoğlu, “Siirt fıstığı hepinizin malumu olduğu üzere 10-15 yıl öncesine kadar çok az bir üretimi olan ve çok da bilinmeyen bir meyve türüydü. Ama 2000’li yıllarda oradaki mülki amirlerin öncülüğünde başlatılan bir seferberlikle dağa taşa fıstık dikildi. Bugün Siirt ekonomisinde önemli bir yere geldi. Bende tarım il müdürümüzle, muhtarlarımızla ve kaymakamlarımızla yaptığım bir görüşmede, neden Siirt fıstığında böyle verim alınıyorsa, bizim böyle kıymetli bir değerimizden alınmasın. Yüzyıllardır bu coğrafyada, tarımsal alanda, en önemli olan böyle bir değerimizi yapılacak bir seferberlikle, başta uluslararası projeler, bakanlık projeleriyle, yerel yönetimlere teklif edilecek projelerle bölgemizin dağını taşını bizim cevizle donatmamız lazım.” dedi.

“2018 yılını yapılacak seferberlikle eviz fidanı dikme seferberliği yılı ilan ediyorum”

“2018 yılını yapılacak seferberlikle burada ceviz fidanı dikme seferberliği yılı ilan ediyorum.” diyen Ustaoğlu, şunları söyledi: “Çünkü bölgemizin buna çok ihtiyacı var. Marka değer oluşturmak, marka değeri yaratmak kolay değil. Geleneksel usullerle burada yıllardır yapılan bu üretim işte böyle çok güzide bilim adamlarımızın tartışacağı bir ortamda, bilimsel usullerle bu üretimin artırılmasına ve yaygınlaştırılmasına ve kalitesinin yükseltilmesine yönelik yapılacak olan çalışma çok yerinde bir çalışma. Ben bu vesileyle buraya teşrif edeneler teşekkür ediyorum.”

Tarım Gıda ve Hayvancılık Bitlis İl Müdürü Fatih Asak ise hayatta geçirilen, yapımı devam eden ve yapılacak projeler hakkında detaylı bilgiler verdi. Çalıştay, verilen aranın ardında oturumlar halinde, cevizin besin değeri ve beslenmedeki önemi, ceviz çeşidinin özellikleri, ceviz bahçesi tesisi ve don zararlarından korunma, değişik ekolojik koşularda yetiştirilen ceviz çeşitlerinin performansı hakkında sunumlar yapılacak. Çalıştayın ardında yarın Adilcevaz ilçesinde ceviz festivali farklı etkinliklerle devam edecek. (İLKHA) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.