Bitlis'te dere üstü esnafı için yeni iş yerleri yeniden dizayn edilecek

Bitlis'te dere üstü esnafı için yeni iş yerleri yeniden dizayn edilecek
Bitlis'te dere üstü esnafı için yapılan alternatif iş yerlerinin birçok eksiği için yeniden revizyon projesine dahil edildiğini belirten Vali İsmail Ustaoğlu, buranın 2018 yılına yetişebileceğini söyledi.

Bitlis'te Hüsrevpaşa Mahallesi'nde bulunan yaklaşık 700 iş yeri yapılıp bitirilmesine rağmen ısıtma sorunu gibi sorunları olan alışveriş merkezinin (AVM) kullanılabilir bir hal alması için yaklaşık 7 milyon TL harcanacak.

Bugüne kadar 100 milyon TL'yi aşkın harcamanın yapıldığı AVM'nin, çatı ve ısınma sorunu başta olmak üzere birçok eksiğinin giderilerek satışa çıkarılması bekleniliyor.

AVM'yi yerinde inceleyen Vali İsmail Ustaoğlu, iyi niyetle yapılan bu yerin birçok sorunla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Ustaoğlu, özellikle dere üstü esnafını mağdur etmemek için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.

Ustaoğlu, "Bitlis'imiz için çok önemli bir proje olan bu AVM'yi nasıl tekrar hayata geçirebilir ve özellikle Bitlis Deresi üzerindeki esnafımıza yönelik olarak yapılacak olan çalışmaları göz önüne aldığımızda buranın bir çekim merkezi olarak nasıl projelendirilebilir hususunu inceleyip, en kısa zamanda bu çalışmamızı hayata geçireceğiz. Şimdi bizler de bu çalışmayı esas alacak şekilde bu sahayı dolaşarak özellikle yapılması gereken proje revizyonu ile alakalı belli hususları görüşeceğiz. Ama en önemlisi de şu an bizim çok kronik bir problem olarak önümüzde duran Bitlis Deresi'nin üzerindeki başta iş yerleri olmak üzere, bunların buraya taşınmasıyla alakalı proje revizyonu ile birlikte nasıl onları buraya çekebiliriz konusunu da paylaşmış olacağız. Burada çok iyi niyetlerle bu AVM'ye başlanmış ama gelinen noktada da maalesef buranın iklimsel koşulları göz önüne alınarak, belki projelendirme safhasında ve işin uygulama bölümünde gözden kaçırılan belli hususlar, bugün önümüze birtakım problemler olarak ortaya çıktı. Bizler bu hususu arkadaşlarla ve teknik ekiplerle paylaşarak, buranın kullanımının nasıl olması gerektiğini konuştuk." dedi.

İleride sıkıntıların yaşanmaması için süreci sağlıklı bir şekilde yürütmeye çalıştıklarını dile getiren Ustaoğlu, şunları söyledi: "Gelinen noktaya baktığımızda gerçekten buraya çok ciddi bir yatırım yapılmış ama bu yatırımın heba edilmemesi, Bitlis'imiz açısından özellikle bundan sonraki süreçte birtakım sıkıntıların yaşanmaması adına burada sağlıklı bir süreci götürmeye çalışıyoruz. Belki çok oldubittiye getirerek, 'Haydi, oradaki esnafa buraları verelim.' demek kolay ama birkaç yıl sonra tekrar önümüzde büyük bir problem olarak ortaya çıkacağı da bir gerçektir. Onun için biz bunu yaşamama adına Türkiye genelinde bu işlerle uğraşan arkadaşımızın hazırlattığı bu projeyi bugün Bitlis ile paylaşmak istedik. Özellikle arkadaşlarımızın yapmış olduğu saha çalışması sırasında buranın çekim merkezi olması konusunda gençlerimiz, hanımlarımız ve çocuklarımız için ilgi uyandırabilecek ve esnafımız açısından da gerçekten cezbedici hale nasıl getirebiliriz burayı? Bununla ilgili teknik ekibimizin önerileri var."

Rekabetçiliği arttırmak gibi niyetlerinin olmadığını ifade eden Ustaoğlu, "Burada her bir esnafımızı memnun etmek kolay değil. Çünkü görülen, bu mekânın da kendine göre kıymetli yerleri var. Herkes doğal olarak 'En iyi yerde ben oturayım.' diyecek. Yapılan çalışmada burada 700'ün üstünde esnafımızın etkilenebileceği bir alandan bahsediyoruz. Bizim burada ille de rekabetçiliği ön plana çıkartalım diye bir derdimiz yok. Burada önemli olan bizim esnafımızın mağdur olmadan gelip, iş yerlerini açmalarıdır. Biz burada kâr marjı ile hareket edecek bir durumda da değiliz. Firmamızın bize teklif ettiği hususların bir maliyeti var. Biz bu maliyeti göz önüne alıp, ilk etaptaki düşüncemiz bizim için satışı daha kolay ve seri olarak ekonomiye katabileceğimiz alanları gezip tespit ederek, bir an önce onların satışını yapmak. Oradan elde edeceğimiz gelirle firmamızın bize önerdiği çatı düzenlemesi, ısıtma sistemi, sosyal mekânların oluşturulması gibi çalışmaları bizim bir an önce hayata geçirmemiz lazım. Önümüzdeki kış aylarında bu tür çalışmalara yoğunlaşıp, mevsim şartlarının el verdiği şekilde yapıp, önümüzdeki yazın birçok iş yerimizin gelmesi yönünde gerekli atılımları yapacağız. Hedefimiz 2018 yılında burayı esnafımıza açmaktır. Ama seri olarak burada ne kadar satabileceğimiz yerleri satabilirsek dönüştüreceğimiz ekonomi ile buranın geri kalan ihtiyaçlarını gideririz." şeklinde konuştu.

"Burayı sadece ticari olarak değerlendirmemek lazım"

AVM Danışmanı Hakan Kurun ise bu alanın sadece Bitlis esnafına göre değil, ulusal perakendeciler için de olduğunu belirterek, "Buradaki projeyi klasik bir AVM olarak düşünmemek lazım. Bu projeyle şu anda dere üstünde bulunan esnaflarla yapılan toplantı ve görüşmeler neticesinde, yaklaşık 8 bin 70 metrekare alanda faaliyet gösteren esnaflar, burada 15 bin metrekarenin üzerinde yer talebinde bulundular. Buranın teknik özelliklerine baktığımızda kiralanabilir alanı 30 bin metrekarenin üzerindedir. Bu alanın tabi ki bir bölümü ulusal perakendecilerden oluşacak. Bunun yanı sıra esnaflar da aynı zamanda kendi açılarından kendi klasmanlarını yükselterek, kendi kalitelerini ve dekorasyonlarını verecekleri ürünlerin fiyatlarında iyileştirmeler yaparak daha rekabetçi bir pozisyona düşecekler. Burayı sadece ticari olarak değerlendirmemek lazım. Sosyal etkileri çok kuvvetli olan bir proje olarak değerlendirmek lazım. Burada sadece bir ticari alan konsepti oluşturmadık. Burası kentin yeni bir meydanı olacak. İçinde postanesi, bankaları, ödeme noktaları ve kargo firmaları gibi yerleri olan bir mekân olacak. Burada bizim en önemli argümanımız 3 bin 600 metrekare ile her yaşa hitap edecek ve herkese uygun bir konsepte bölgesel bir çekim merkezi haline getireceğiz. Yani bu projenin eğlenme mekânlarının en önemli noktası bu olacak. Eğer sadece Bitlis'e hitap eden bir ekonomiyi göz önüne alsaydık 30 bin yerine 5 bin metrekare alan yeterli olurdu. Yani şu anda Bitlis'in sosyoekonomik sırasına baktığımızda, gün geçtikte son sıralara gidiyor. Birinci önceliği olmamasına rağmen devletimizin desteği ile bir an önce hayata geçirip, buranın ekonomisi için dışarının da desteğine ihtiyacımız var." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.